Lounais-Häme

Tutkimus: Joululahjoja ostetaan aiempaa nuukemmin – yli kolmannes ostaa lahjoja vasta alennusmyynneistä

Kuluttajatutkimus ennustaa myös sen, mitä kukin meistä todennäköisesti saa tänä vuonna lahjaksi. Totuus selviää kuitenkin käärepaperin alta vasta jouluaattona. Kuva: Tapio Tuomela
Kuluttajatutkimus ennustaa myös sen, mitä kukin meistä todennäköisesti saa tänä vuonna lahjaksi. Totuus selviää kuitenkin käärepaperin alta vasta jouluaattona. Kuva: Tapio Tuomela

Suomalaiset aikovat käyttää viime vuotta vähemmän rahaa joululahjaostoksilla. Kolmannes aikoo jättää joululahjaostoksia myös joulun jälkeisiin alennusmyynteihin. Nämä asiat käyvät ilmi hintavertailupalvelu Hintaoppaan tuoreesta tutkimuksesta.

Hintaoppaan kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisten joululahjabudjetti on jopa puolittunut viime vuodesta. Vuonna 2018 suosituin joululahjoihin käytettävä summa oli 101–200 euroa, kun tänä vuonna yleisin joululahjoihin käytettävä summa vastaajien keskuudessa on vain 50–100 euroa. Yhdeksän prosenttia vastaajista aikoo jättää lahjat kokonaan ostamatta.

Suosittua on myös lahjahankintojen jättäminen joulun jälkeisiin alennusmyynteihin. Joulun jälkeiset alennusmyynnit alkavat heti jouluaaton jälkeen 25. joulukuuta.

– Yksi syy tähän on varmasti toive siitä että joululahjaksi toivotut tuotteet saisi tällöin edullisemmin, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Hintaoppaan datasta selviää, että viime vuonna joulun alennusmyyntien keskimääräinen alennusprosentti 363 355 palvelussa klikatussa tuotteessa oli 1,5 prosenttia ja tuotteista 22 prosenttia oli alennuksessa.

Ensi viikon alussa ostospiikki

Hintavertailupalvelu Hintaopas on selvittänyt myös suositut jouluostospäivät. Vuoden 2018 jouluostoksilla suosituimmaksi päiväksi palvelussa nousi veronpalautuspäivä 11. joulukuuta. Kuluneena vuonna yhteinen veronpalautuspäivä on jäänyt historiaan ja suomalaiset ovat saaneet mahdolliset palautuksensa heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana, joten tämän suhteen joulukauppa on uuden edessä.

– Toinen ostospiikki veronpalautuspäivän lisäksi näkyi 16.–17. joulukuuta, jolloin oli viimeinen ajankohta tilata lahjoja verkosta niin että toimitukset ehtivät jouluksi perille, Matinvesi-Bassett sanoo.

Kuulokkeet ja konsolit suosituimmat lahjat?

Hintaopas ennustaa aikaisempien vuosien datan perusteella myös tämän vuoden suosituimmat lahjatuotteet. Tänä vuonna suosituiksi lahjakategorioiksi ennustetaan etenkin kuulokkeita, pelikonsoleita ja matkapuhelimia. Yksittäisistä tuotteista listan kärkeen nousevat robottipölynimuri ja urheilukello.

Tutkimus toteutettiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 22.–26.10. Verkkokyselyyn vastasi 1000 suomalaista ikähaarukasta 18-75 vuotta ja otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.

Hintaopas.fi on riippumaton tuotteiden vertailupalvelu. Hintaopas sisältää 830 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot.

Uusimmat

Näkoislehti

3.8.2020

Fingerpori

comic