Lounais-Häme

Tutkimus: keski-ikäiset suhtautuvat penseimmin ilmastokeskusteluun, tulotasolla vähemmän merkitystä kuin muilla tekijöillä

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan hallituspuolueiden kannattajista kaksi kolmannesta pitää ilmastonmuutoskeskustelua tarpeellisena, kun oppositiopuolueilla keskustelua tukee vain kolmannes.
Nuoria ilmastolakkolaisia kuvattuna maaliskuussa. Kuva: Pekka Peura
Nuoria ilmastolakkolaisia kuvattuna maaliskuussa. Kuva: Pekka Peura

Ilmastokeskustelu jakaa suomalaiset voimakkaasti kahtia, kertoo tuore KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus.

Suomalaisista 50 prosenttia pitää Suomessa käytyä ilmastokeskustelua tarpeellisena herättelynä pikaisiin toimiin, kun taas 39 prosenttia arvioi ilmastonmuutoskeskustelun olevan tarpeetonta vouhotusta ja hysteriaa ilman realismia.

Ikäryhmittäin tarkastellen kriittisimpiä keskusteluun ovat 41–60-vuotiaat, joista puolet pitävät julkista keskustelua ilmastonmuutoksesta vouhotuksena ja hysteriana. Sen sijaan enemmistö alle 30-vuotiaista ja yli 60-vuotiasta pitää keskustelua tarpeellisena.

Lue myös: Jokioislaisesta ilmastoaktivistista Atte Ahokkaasta Vuoden nuori eurooppalainen

Koulutustaso ja asumistihentymä kasvattavat keskustelutoivetta

Tulotasolla sen sijaan on vähemmän merkitystä kuin monella muulla taustamuuttujalla, huomauttaa asiamies Antti Mykkänen. Alle 20 000 euroa ansaitsevien näkemykset olivat lähes täsmälleen samat kuin 50 000 – 85 000 euroa ansaitsevien.

KAKS:in tutkimuksen mukaan koulutustaso vaikuttaakin näkemyksiin tulotasoa merkittävämmin. Akavaan kuuluvista 65 prosenttia piti keskustelua tarpeellisena, kun taas SAK:in jäsenistä 56 prosenttia piti sitä tarpeettomana.

Mykkäsen mukaan ilmastokeskustelun tärkeyden kokeminen myös kasvaa asumistihentymän mukana.

– Pääkaupunkiseudun kaupunkimaisissa kunnassa se näyttäytyy selvästi tärkeämpänä kuin maaseudulla.

Lisäksi hallituksen ja opposition puolueiden kannattajien jako näkyy KAKS:in tutkimustuloksissa. Hallituspuolueiden kannattajista ilmastonmuutosta tarpeellisena piti kaksi kolmannesta, kun taas oppoisitiopuolueiden kohdalla osuus oli vain kolmannes.

Yksittäisten puolueiden kohdalla keskustelu jakoi eniten Kokoomusta, Keskustaa, RKP:tä ja Kristillisdemokraatteja.

Kantar TNS Oy:n toteuttaman tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttia. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1003 kappaletta, ja ne edustavat 18-79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Uusimmat

Fingerpori

comic