Lounais-Häme

Tutkimus: Nämä suomalaiset luonnonkalat ovat myrkyttömimpiä – Itämeren lohi ei kuulu lautaselle viikoittain

Särki on ala-arvostettu kala, selviää myös tuoreesta tutkimuksesta. Särki kuuluu Suomen luonnonkaloista myrkyttömimpiin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan useimmissa kotimaisissa luonnonkaloissa on erittäin vähän ympäristömyrkkyjä.

Myrkyttömimpiä lajeja ovat siika, muikku ja särki sekä merialueilla ahven, kuha ja made. Valtioneuvosto kehottaa suosimaan näitä kalalajeja ja syömään kalaa mieluiten kaksi kertaa viikossa.

Valtaosin suomalaisen luonnonkalan ympäristömyrkkypitoisuudet ovat selvästi EU:n asettamia enimmäispitoisuuksia pienempiä. Pitoisuuksien rajat saattavat kuitenkin ylittyä Itämeren lohissa, isoissa silakoissa ja nahkiaisissa.

Tutkimus vahvistaa, että isoja silakoita, haukea ja Itämerestä pyydettyä lohta tai taimenta ei kannata tarjota lapsille ja nuorille useammin kuin 1–2 kertaa kuukaudessa. Myös hedelmällisessä iässä olevien kannattaa välttää näiden lajien syöntiä viikoittain.

Tutkimuksesta selviää, että ainakin kahden ympäristömyrkyn pitoisuudet ovat vähentyneet kotimaisissa kaloissa.

Rasvaisten kalojen ongelmana on kuitenkin aiempaa suurempi määrä alkyyliyhdisteitä. Yhdisteitä käytetään likaa hylkivissä tekstiileissä ja teollisuudessa. Näiden yhdisteiden käyttöä on alettu rajoittaa vasta viime vuosina.

Raskasmetallien, kuten elohopean, kadmiumin ja lyijyn, sekä arseenin pitoisuudet tutkituissa kaloissa ovat keskimäärin pieniä.

Raskasmetallien pitoisuuksissa voi kuitenkin olla hyvin suuria paikallisia eroja. Esimerkiksi tummavetisissä, pienehköissä vesistöjen latvoilla sijaitsevissa järvissä elohopeapitoisuudet petokaloissa voivat olla suurempia kuin muissa vesistöissä.

Tutkimushanke toteutettiin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteistyönä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti