Lounais-Häme

Tutkimus: Nuorten syöpäpotilaiden sisaruksilla on vain pieni vaara sairastua samaan syöpään nuorena

Lähisukulaisten vaara sairastua samaan syöpään on tutkimuksen mukaan merkittävin suolistosyövässä sekä aivojen ja keskushermoston syövissä.
Tutkimuksessa saatua tietoa voidaan hyödyntää silloin, kun geenitietoa ei ole saatavilla tai geenitutkimusta suunnitellaan tehtäväksi. Kuvituskuva. Kuva: Anu Kankaansydän
Tutkimuksessa saatua tietoa voidaan hyödyntää silloin, kun geenitietoa ei ole saatavilla tai geenitutkimusta suunnitellaan tehtäväksi. Kuvituskuva. Kuva: Anu Kankaansydän

Suomen Syöpärekisterin tuoreen tutkimuksen mukaan alle 41-vuotiaana syöpään sairastuneiden syöpäpotilaiden perheenjäsenten sairastuminen syöpään nuorena on harvinaista.

– Tutkimuksessa yli 98 prosentilla perheistä ei lähisukulaisella ollut vastaavaa nuorena diagnosoitua syöpää. Tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että nuorten ja nuorten aikuisten lähisukulaisten vastaavat varhaiset syövät ovat harvinaisia, Suomen Syöpärekisterin tilastojohtaja Janne Pitkäniemi kertoo.

Tietoa voidaan hyödyntää silloin, kun geenitietoa ei ole saatavilla tai geenitutkimusta suunnitellaan tehtäväksi.

– Julkaistun tiedon perusteella on mahdollisuus informoida esimerkiksi nuoren aikuisen syöpäpotilaan sisaruksia vastaavan syövän riskistä, kun pohditaan esimerkiksi geenitiedon selvittämistä.

Tutkimuksessa laskettiin myös nuorena sairastuneen syöpäpotilaan omien lasten saman syövän riski.

Varhainen suolistosyöpä perheessä nosti muiden lähisukulaisten suhteellisen syöpävaaran yli 10-kertaiseksi, kun taas rintasyövässä vaara jäi noin 3,5-kertaiseksi. Aivo- ja keskushermoston syövissä havaittiin 2,5-kertainen suhteellinen syöpävaara ja melanoomassa alle kaksinkertainen.

Lähisukulaisten suhteellinen vaara sairastua samaan syöpään oli merkittävin suolistosyövässä sekä aivojen ja keskushermoston syövissä.

Alle 41-vuotiaana suolistosyöpään sairastuneiden potilaiden sisarten riski sairastua varhaiseen suolistosyöpään on yksi sadasta, kun sama osuus väestössä on yksi tuhannesta.

Rintasyövän suhteellinen vaara oli pienempi. Alle 41-vuotiaana rintasyöpään sairastuneiden potilaiden sisarten riski saada rintasyöpä nuorena oli kaksi prosenttia, kun vastaava satunnaisen suomalaisen naisen riski on 0,6 %. Tämä tarkoittaa sitä, että keskimäärin yhdellä sisaruksella 50:stä diagnosoidaan varhainen rintasyöpä, kun väestössä näin tapahtuu yhdelle naiselle 180:stä.

Jos myös nuorena diagnosoidun suolistosyöpäpotilaan vanhemmalla on diagnosoitu varhainen syöpä, sisaruksen suhteellinen vaara oli huomattavan suuri. Näistä syövistä merkittävä osa todettiin perheissä, joissa esiintyy tunnettuja suolistosyöpäsyndroomia, kuten FAP- tai Lynch-syndroomaa. Kaikki vastaavat aivojen ja keskushermoston syövät selittyivät periytyvällä neurofibromatoosi-taudilla.

– Nyt tehty väestölähtöinen tutkimus antaa hyvän jatkomahdollisuuden nuorten potilaiden syöpien perheittäisen kasautumisen syiden tarkempaan tutkimiseen, Pitkäniemi toteaa.

Tutkimus toteutettiin Suomen Syöpärekisterin ja Suomen Akatemian kasvaingenetiikan tutkimuksen huippuyksikön yhteistyönä. Tutkimusta on rahoittanut Syöpäätiö ja Suomen Akatemia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic