Lounais-Häme

Tutkimus: poliitikkojen ja virkamiesten viestinnästä ei saa selvää

Perussuomalaisten kannattajien mielestä mikään taho ei osaa viestiä ymmärrettävästi.
Tutkimuksen mukaan poliitikkojen kieli on vaikeaselkoista. Virkamiesten sanomisia on tutkimuksen mukaan vieläkin vaikeampi ymmärtää. Kuva Forssan valtuustosta.

Selvä enemmistö (57 %) suomalaisista katsoo, että tiedotusvälineet viestivät poliittisista ja yhteiskunnallisista asioista erittäin tai melko ymmärrettävästi. Noin kolmannes (35 %) odottaa medialta enemmän selkeyttä, käy ilmi tuoreesta KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Tutkimukseen vastanneista 60 prosenttia arvioi, että puolueet eivät viesti ohjelmistaan ja tavoitteistaan ymmärrettävästi. Peräti 66 prosenttia vastaajista antoi vielä huonomman arvosanan virkamiehille, jotka eivät vastaajien mukaan kykene viestimään valmistelemistaan esityksistä juurikaan ymmärrettävästi. Vielä selvempi enemmistö (71 %) sanoo, että poliitikkojen kielestä ei saa kovin hyvin selvää.

Etujärjestöjen kuten työmarkkinajärjestöjen sanoma on epäselvä kahdelle kansalaiselle viidestä.

 

Naiset ja miehet ajattelevat asiasta kutakuinkin samalla tavoin.

18–30-vuotiaat suhtautuvat keskimäärää suopeammin kaikkien tahojen viestintään lukuun ottamatta poliitikkoja.

Tutkimuksessa kysyttiin myös vastaajien poliittista kantaa. Vastausten perusteella perussuomalaisten kannattajien mielestä mikään taho ei osaa viestiä ymmärrettävästi.

Keskustan kannattajat ymmärtävät mielestään keskimäärää paremmin puolueiden viestejä niiden ohjelmallisista linjauksista ja tavoitteista. Sen sijaan heille tuottaa ongelmia ymmärtää

etujärjestöjen viestinnällistä sanomaa. SDP:n kannattajat erottuvat puolestaan muista siinä, että heille ei tuota juuri minkäänlaisia tuskia ymmärtää eri etujärjestöjen viestien sisältöä.

Kokoomuksen tukijat suhtautuvat jonkin verran muita armollisemmin puolueiden, poliitikkojen ja virkamiesten viestintään. Vihreiden kannattajat ovat näkemyksissään lähellä koko väestön keskiarvoa, epätietoisuus on kuitenkin hieman keskimäärää yleisempää. Vasemmistoliiton tukijat moittivat etenkin poliitikkojen ja virkamiesten viestien selkeyttä.

Tutkimuksen toteutti TNS Gallup ja siihen haasteltiin yhteensä 1 049 henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

21.1.2020