Lounais-Häme

Tutkimus ruskean rasvan toiminnasta avaa ovia lihavuuden hoitoon – mahdollista kehittää energian kulutusta lisääviä lääkkeitä

Koko kudoksen olemassaolosta tiedetty vasta alle vuosikymmen ja sen toimintaa tunnetaan huonosti.
Lihavuus on lisääntynyt merkittävästi maailmanlaajuisesti. Yksi askel sen hoidossa voi piillä ruskeassa rasvassa. KUVA: Seppo Pessinen

Ruskean rasvan toiminnan ymmärtäminen avaa mahdollisuuksia muun muassa lihavuuden ja diabeteksen hoitoon. Näin todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa, joka tarkastetaan 9. marraskuuta Turun yliopistossa.

Lääketieteen lisensiaatti Minna Lahesmaa tutki väitöstyössään ruskean rasvan toimintaa PET-kuvantamismenetelmällä. Hän löysi uusia mekanismeja, jotka säätelevät ihmisen ruskean rasvan toimintaa. Tulevaisuudessa näiden tekijöiden avulla voidaan mahdollisesti lisätä ruskean rasvan aktiivisuutta ja näin parantaa esimerkiksi energiankulutusta.

 

Ruskean rasvan olemassaolosta on tiedetty vasta alle vuosikymmen. Aikuisilla ihmisillä on kehossaan ruskeaa rasvaa, joka kuluttaa energiaa ja tuottaa lämpöä. Kudoksen toimintaa tunnetaan kuitenkin huonosti.

Lahesmaan väitöstutkimus tuo uutta tietoa ruskean rasvakudoksen mekanismeista.

– Ymmärtämällä ruskean rasvan toimintaa voitaisiin kehittää lääkkeitä ja hoitomuotoja, jotka aktivoivat kudosta kuluttamaan energiaa. Tiedetään, että lisääntynyt ruskean rasvan toiminta voi parantaa muun muassa elimistön insuliiniherkkyyttä sekä veren sokeri- ja rasva-arvoja, Lahesmaa kertoo.

 

Tutkimuksessaan Lahesmaa osoitti, että kilpirauhashormonit säätelevät ruskean rasvan toimintaa. Tutkimuksessa selvisi myös muun muassa ruokahalua ja energiatasapainoa säätelevien reseptorien merkitys ruskean rasvan toiminnalle.

– Nämä reseptorit voisivat toimia uusina lääkekohteina, jotka aktivoivat ruskean rasvan toimintaa. Tällaiset hoitomuodot voisivat tulevaisuudessa olla osana lihavuuden kokonaisvaltaista hoitoa ja apuna esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen hoidossa, Lahesmaa kertoo.

 

Ruskean rasvan toiminnasta toivotaankin uutta apua muun muassa lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän hoitoon. Lihavuus on lisääntynyt merkittävästi maailmanlaajuisesti ja se altistaa monille kansansairauksille kuten tyypin 2 diabetekselle ja verenpainetaudille.

– Vaikka ihmelääkettä laihdutukseen ei ruskeasta rasvasta saataisikaan, lisääntynyt ruskean rasvan toiminta voi tuottaa terveysvaikutuksia kuluttamalla kaloreita ja parantamalla sokeriaineenvaihduntaa, sanoo Lahesmaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic