Lounais-Häme

Tuukka Kotti mukana heijastinkampanjassa: Pimeä kulkija aiheuttaa vaaratilanteita

Heijastin voi näkyä jopa 350 metrin päähän. Ilman heijastinta kulkeva ilmestyy näkökenttään vain hetkeä ennen kohtaamista.
Tuukka Kotti kampanjoi heijastimen käytön puolesta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tuukka Kotti kampanjoi heijastimen käytön puolesta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Neljä viidestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta autoilijasta kertoo, että on hankalista olosuhteista huolimatta huomannut kävelijän hyvissä ajoin heijastimen ansiosta.

Vastaava joukko kertoo hankaluuksista havaita ilman heijastinta liikkuva jalankulkija. Lähes joka kolmas kertoo läheltä piti -tilanteesta ilman heijastinta kulkeneen kanssa.

– Heijastin – tai mielellään useampi – on hyvin tehokas väline kertomaan jo kaukaa, että täällä kävelee joku. Lähivaloilla ilman heijastinta kulkeva havaitaan vasta noin 50 metrin päästä, kun heijastimen kanssa henkilö voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä, Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen kertoo.

Pimeys ja hämärä haastavat liikenteessä.

– Näkemäalue pienenee ja havaintoaikaa on vähemmän kuin valoisalla. Hämärässä näkemiseen tuovat ongelmia niin liikenne- ja katuvalot, vastaantulevien ajoneuvojen valot kuin häikäistyminenkin. Syyskeleihin kuuluva sade hankaloittaa havaintojen tekoa entisestään riippumatta onko liikenteessä jalan, pyörällä vai autolla, Loikkanen jatkaa.

Urheilijat kampanjan kasvoina

Valtakunnallista heijastinpäivää vietetään tiistaina 1.10. Liikenneturva käynnistää samalla Vahvasti näkyvä -kampanjan, jossa ovat mukana jääkiekkoilija Noora Räty, koripalloilija Tuukka Kotti ja jalkapalloilija Nikolai Alho.

Lue lisää: Kotti ollut hyvällä asialla ennenkin.

– Samalla tavalla kuin urheilijat valmistautuvat tulevaan kauteensa, myös pimeää kautta liikenteessä voi ennakoida. Kiinnitetään takkeihin, laukkuihin ja muihin vermeisiin heijastimet ja huolehditaan pyörien valot kuntoon vaikka koko perheen yhteisenä projektina – ja ollaan vahvasti näkyviä liikenteessä, tiivistää kampanjan idean Liikenneturvan viestinnän suunnittelija Minna Saarinen.

Yli yhdeksän kymmenestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta kertoo arvostavansa sitä, että pimeän aikaan kävelijällä on heijastin ja pyöräilijällä valo.

– On hienoa, että monelle heijastimen käyttö on lähes tapa. Kuten kyselymme kertoo, pimeään varautuneita kulkijoita myös arvostetaan laajalti. Laajasta valikoimasta löytyy varmasti jokaiseen makuun ja käyttötarkoitukseen sopiva heijastin: on korun kaltaisia design-heijastimia ja lenkkivarusteisiin sopivia stretch-malleja. Heijastin on tarpeen myös valaistuilla taajama-alueilla, Loikkanen muistuttaa.

Valtakunnallisen heijastinpäivä muistuttaa, että heijastin on syytä kiinnittää viimeistään nyt: vuorokauden pimeä aika kasvaa kasvamistaan. Tiistaina 1.10. pimeä laskeutuu klo 19.41.Hämärä koittaa jo huomattavasti aikaisemmin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti