Lounais-Häme

Tuuli odottaa käyttäjää kuntien rajalla

Voimamylly oy:n projektipäällikkö Lasse Kosonen arvelee, että yritys joutuu odottamaan vielä pitkään ennen kuin tuulivoimaloita aletaan pystyttää Humppilaan ja Urjalaan, vaikka yritys jätti juuri kumpaankin kuntaan rakennuslupahakemukset voimaloita varten.

Kummankin kunnan valtuustot ovat hyväksyneet alueita koskevat osayleiskaavat, mutta niistä valitettiin hallinto-oikeuteen. Asian käsittely on edelleen kesken.

Siksi rakennusluvat haetaankin ehdollisina.

-Jos hallinto-oikeuden päätös on myönteinen ja kaava saa lainvoiman, suunnitelmia voidaan jatkaa syksyllä, Kosonen sanoo.

Rakentamaan ei syksyllä vielä päästä, sillä luvan saaminen tarkoittaa sitä, että valmistelu ja tuulivoimalan osien tilaaminen voi alkaa. Kososen mukaan osien toimitusaika on kahdeksasta 14 kuukauteen. Lisäksi aikaa menee valtakunnan verkkoon liittymiseen.

-Rakentamaan päästäisiin vuoden 2017 lopulla tai 2018 alkupuolella.

Voimamylly alkoi suunnitella tuulivoimalapuistoa Humppilan kunnan aloitteesta vuonna 2011. Kososen mukaan lentokenttäsuunnitelma oli vauhdissa ja kuntaa kiinnosti ekologinen energiantuotanto.

-Moni maanomistaja oli halukas vuokraamaan maata tuulivoimaloita varten.

Viiden vuoden jälkeen Voimamylly odottelee edelleen lupia.

-Joissain tapauksissa lupien käsittelyyn on mennyt vuosi, puolitoista. Valitukset lisäävät odotteluaikaa.

Voimamylly rakentaa Humppilan ja Urjalan rajamaille kaikkiaan 17 tuulivoimalaa, joista yhdeksän nousee Humppilaan ja kuusi Urjalan puolelle.

Humppilan puolella alue sijaitsee Venäjän ja Humppilan kylässä Urjalan rajan tuntumassa. Urjalassa taas tuulivoimala-alue sijaitsee Menosissa Humppilan rajan tuntumassa, joten tuulivoimalat ovat vierivieressä.

Humppilan kunnan rakennustarkastajan Mari Honkosen mukaan rakennuslupahakemusta voidaan käsitellä ehdollisena.

Se tarkoittaa sitä, että mikäli kaava saa lainvoiman, rakentamaan pääsee sen jälkeen. Jos taas hallinto-oikeus on sitä mieltä, ettei kaavaa voi hyväksyä, rakennuslupa raukeaa. Rakennusluvat ovat nyt nähtävillä kummassakin kunnassa.

-Meillä Humppilassa naapureilla on 18 päivää aikaa huomautuksen tekoon.

Virallisesti aikaa pitäisi antaa 14 päivää, mutta kunta päätti antaa hieman lisäaikaa.

Lupapapereihin voi tutustua kunnantalolla virka-aikana.

-Jos käynti ei onnistu virka-aikana, niin ajan voi sopia suoraan kanssani, Honkonen lupaa.

Kososen mukaan teleliikenneyhteyksiä tarjoava Lounea on aikeissa selvittää, kiinnostaako valokaapeli alueen asukkaita. Nopean nettiyhteyden voisi saada samalla, kun Voimamylly asentaa omia kaapeleitaan maan sisään. Jos siis kaikki luvat antavat tuulivoimaloille myötätuulta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti