Lounais-Häme Hämeenlinna

Tuulilasi vaihdetaan liian harvaan tahtiin

Halkeamat, kiven iskeytymät ja kuluneisuus haittaavat näkyväisyyttä ja ovat riski liikenteessä.
Kasperi Sokka näyttää pahaa kiveniskemää. Kuva: Esko Tuovinen
Kasperi Sokka näyttää pahaa kiveniskemää. Kuva: Esko Tuovinen

– Lähes jokaisessa tähän mennessä tarkastamassamme 50 autossa tuulilasissa on huomautettavaa, kertoi ammattikorkeakoulu Metropolian insinööriopiskelija Kasperi Sokka. Opiskelijat tutkivat Hämeenlinnan ABC:llä autojen tuulilasien kuntoa kiirastorstaina.

Autoalan insinööriopiskelijat tekevät autoilijoille kiirastorstaina, pitkäperjantaina ja pääsiäismaanantaina ilmaisia tuulilasintarkistuksia ABC-asemilla eri puolilla Suomea. Kyseessä oli Auto- ja liikennealan kampanjasta, jolla kiinnitettiin huomiota vaurioituneen tuulilasin aiheuttamiin turvallisuusriskeihin.

– Pieniä kiven iskemiä on jokaisessa tuulilasissa. Jos niitä on paljon, ne haittaavat näkyvyyttä ja lisäävät auringon heijastuksia. Isot iskeytymät lähtevät repeämään halkeamiksi, korosti tempauksessa Jori Turkkila.

 

Huomautuksia saaneet autoilijat tiesivät tuulilasinsa kaipaavan vaihtoa.

– Moni sanoi odottavansa kesää ja vaihtavansa lasin, kun tiet on harjattu kivistä ja nastarenkaat vaihdettu kesärenkaisiin., Turkkila kertoi.

Autoilijat saivat tarkistuksesta tositteen, jossa kerrottiin yksityiskohtaisesti tuulilasin kunnosta. Tositteessa listattiin kiven iskemät, halkeamat ja lasin kuluneisuus.

 

Keväällä aurinko paistaa matalalta ja aiheuttaa tuulilasiin häikäisyä ja heijastuksia, jotka muuttavat lasin läpinäkymättömäksi. Naarmuinen ja huonokuntoinen tuulilasi pahentaa tilannetta ja huonossa kunnossa olevat tuulilasinpyyhkimet naarmuttavat lasin pintaa entisestään.

Tuulilasi on autossa kantava rakenne, jota halkeamat heikentävät merkittävästi. Tuulilasiin on usein myös integroitu erilaista tekniikkaa, kuten antureita, sensoreita ja kameroita, joiden toimintaan pienetkin naarmut ja lovet lasin pinnassa saattavat vaikuttaa. Kura, lumi, suola, jää ja huurre pimentävät näkymää. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic