Lounais-Häme

Tuulisten vuosien läpi satavuotiaaksi

Tammelan Liesjärvelle alettiin rakentaa työväentaloa jo vuonna 1914, mutta todistettavasti ensimmäiset iltamat tai tanssit talon katon alla järjestettiin vasta syyskuussa 1917.

Kun samana vuonna voidaan juhlia sataa vuotta täyttävää Suomea sekä työväentaloa, Liesjärven työväenyhdistys päätti järjestää satavuotiskonsertin ja -tanssit, joita vietettiin työväentalolla lauantaina.

Tapahtumassa musiikki oli teemaan sopivaa, sillä kappaleita kuului käytännössä joka vuosikymmeneltä sadan vuoden ajan. Musiikista vastasi muun muassa forssalaisista eläkeläisistä koostuva lauluryhmä Tasaset.

Alun perin tapahtuman juhlapuheen oli tarkoitus pitää Raimo Sailas, joka joutui kuitenkin sairastumisensa vuoksi jättämään tilaisuuden väliin.

Juhlapuheen piti tilaisuudessa lopulta forssalainen Ilkka Joenpalo, joka kävi läpi muun muassa Suomen ja työväenliikkeen kehitystä.

Joenpalo kertasi puheessaan myös Liesjärven työväenyhdistyksen ja -talon vaiheita. Työväentaloja nousi sata vuotta sitten kuin sieniä sateella, vaikka urakat olivat valtavia ponnistuksia.

-Talot tehtiin suurelta osin talkoilla, myöhään yöllä ja viikonloppuisin. Työaika oli 12 tuntia, torppareilla 14–16 tuntia, tontit saatiin vuokralla tai ostaen, tarvikkeet osin lahjoituksin osin ostaen, Joenpalo kertoi työväentalojen syntyvaiheista.

Helppoa ei ollut myöhemminkään. Joenpalo kertoi puheessaan, kuinka Liesjärven työväenyhdistyksen jäsenistä peräti 12 menehtyi sisällissodassa Maire Soiluvan kokoaman Liesjärven työväenyhdistyksen satavuotishistoriikin mukaan.

Sodan jälkeen talon otti käyttöönsä suojeluskunta, ja vasta heinäkuussa 1919 pidettiin ensimmäinen kokous sisällissodan jälkeen.

Vuonna 1976 taloa ammuttiin keväällä ja toukokuussa tulipalo oli polttaa sen.

-Liesjärveläiset eivät antaneet periksi, vaan kunnostivat talon entistä ehommaksi, Joenpalo sanoi.

Nykyisin työväenyhdistyksessä on Liesjärvellä parikymmentä henkeä. Työväentalolla järjestetään muutamia tapahtumia vuodessa, kuten Liesjärven Tervajuhlat heinäkuun lopussa.

-Talojen hengissä pitäminen on vaikeata, kuten Forssassa, Humppilassa ja täällä Liesjärvellä hyvin tiedetään.

-Liesjärvellä perintönä on kulkenut talosta huolehtiminen. Toivon, että seuraavat sukupolvet osaavat arvostaa tämän talon eteen tehtyä työtä ja ottavat ajallaan vastuun, Joenpalo toivoi. FL

Fingerpori

comic