Lounais-Häme

Tuulivoimalat pyörivät jo Jokioisilla

 

Neljä tuulivoimalaa on noussut suunnitelmien ja aikataulujen mukaisesti Tyrinselällä kevään ja alkukesän aikana.

Ensin valmistuneiden voimaloiden lavat pyörähtivät ensimmäisen kerran liikkeelle kesäkuun puolivälissä. Tällä viikolla viimeinenkin voimala otettiin käyttöön.

Tällä hetkellä meneillään on voimaloiden käyttöönotto ja testauksen aloittaminen. Ainakin heinä- ja elokuu kuluvat vielä testauksen parissa. Täydellä teholla voimalat pyörivät viimeistään syyskuussa.

Voimalat tuottavat sähköä jo koevaiheessa, mutta määrä on vielä vähäistä pysäytysten vuoksi.

-Koevaiheessa käydään läpi koko sähköntuotannon ketju. Uusi laite täytyy ajaa sisään. Jos asennus- tai kuljetusvaiheessa on tapahtunut jotain, se huomattaisiin ennen kuin mitään rikkoutuisi, sanoo projektipäällikkö Markku Kortteisto Tuulivoimapuisto Tyrinselkä oy:stä.

-Tällä hetkellä käyttö ei ole energiatuotantokäyttöä pysäytysten takia. Ehkä kuukauden kuluttua voi hiukan jo sanoa, olemmeko suunnitelmissa.

Tuotettu sähkö kulkeutuu valtakunnan verkkoon. Voimaloiden generaattoreista sähkö lähtee tuulivoimapuiston alueella olevalle sähköasemalle. Asemalta sähkö menee Caruna oy:n linjaan, josta se syötetään Fingridin verkkoon.

Saksalaisen Nordexin valmistavat voimalat kohoavat Tyrinselällä roottorin lapa pystyssä noin 210 metrin korkeuteen, mikä tekee niistä kooltaan Suomen suurimmat tuulivoimalat. Jo 144 metriin kohoava torni on samassa mittaluokassa esimerkiksi Tampereen Näsinneulan kanssa. Korkeuden lisäksi voimaloiden roottorit ovat halkaisijaltaan isokokoisia.

-Tällöin saadaan iso tuulenottopinta-ala ja hyvä hyötysuhde. Voimala pystyy tuottamaan energiaa hyvin tasaisesti ympäri vuoden myös pienemmillä tuulilla, Kortteisto sanoo.

Tyrinselkä on paikkana Kortteiston mukaan tuulivoimaloille juuri sopiva. Voimaloiden perustukset ovat parhaimmillaan 150 metriä merenpinnan yläpuolella.

-Tyrinselkä nousee selvästi ympäröivästä alueesta. Päätuulensuuntaan etelään ja länteen maanpinta laskee käytännössä merelle asti, mikä on luonnollisesti hyvä.

Tuulivoimaloiden rakentamista kritisoidaan usein maisema- ja äänihaitan vuoksi. Tyrinselän voimaloiden lähtöääni on 104,5 desibeliä, mikä tekee niistä Suomen hiljaisimmat teollisen kokoluokan voimalat tällä hetkellä. Lähimpiin asuinrakennuksiin on voimaloista reilu kilometri.

Kortteisto uskoo, että voimaloihin totutaan Jokioisilla nopeasti.

-Voimalat näkyvät isojen aukeiden takaa, metsäisemmästä suunnasta eivät. Uskon vahvasti, että tuulivoimalat ovat parin vuoden päästä osa Jokioisten maisemaa ja toimivat maamerkkeinä. Aikoinaan GSM-asemat toimivat vähän kuin maamerkkeinä, nyt tilalla ovat tuulivoimalat, Kortteisto pohtii. FL

 

Suomen suurikokoisin ja hiljaisin
Tuulipuiston rakentaminen on ollut Tuulivoimapuisto Tyrinselkä oy:lle noin 26 miljoonan euron investointi, joka on maksettu pankkilainoilla. Lainat on tarkoitus maksaa takaisin 12 vuodessa.Voimalan tornin korkeus on 144 metriä, lavan kanssa 209,9 metriä. Kooltaan Tyrinselän voimalat ovat Suomen suurimpia tällä hetkellä.Yhden Tyrinselän turbiinin teho on kolme megawattia.Yksi voimala tuottaa energiaa jonkin verran yli 11 gigawattituntia vuodessa. Neljän Tyrinselällä olevan voimalan yhteistuotto on arvion mukaan noin 46 gigawattituntia vuodessa.Esimerkiksi Jokioisten kunnan sähköntarve vuodessa on 55 gigawattituntia, joista 28 gigawattituntia kuluu asumiseen ja maatalouteen.Käyttöasteprosentti tarkoittaa sitä, että jos voimalamme toimisi kolmen megawatin voimalla koko ajan ympäri vuoden, käyttöaste olisi 100 prosenttia. Koska tuulisuus vaihtelee, käyttöaste on noin 40 prosenttia, mikä on erittäin hyvä. Se tarkoittaa hiukan alle puoltatoista megawattia voimalaa kohden, jos tuotto jaettaisiin tasan koko vuodelle, selittää projektipäällikkö Markku Kortteisto Tuulivoimapuisto Tyrinselkä oy:stä.

Uusimmat

Fingerpori

comic