Lounais-Häme

Tuulivoiman suorituskyky parantunut - ala lähestyy kaupallista kannattavuutta

Helsinki
15.08.2018, 11:44

Talous

Tuulivoiman tuotanto on lähestymässä kannattavuusrajaa. Ensimmäiset ilman valtion tukea rakennettavat voimalat nousevat Iihin ja Isojoelle. Tuotannon on määrä käynnistyä ensi vuonna.
– Tuulivoimaloiden suorituskyky on parantunut niin paljon, että kustannus tuotettua energiayksikköä kohti on tullut alas, sanoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
Iin tuulipuiston rakentaa S-ryhmän ja St1:n omistama TuuliWatti. Isojoen hankkeen takana on saksalainen tuulivoimajätti CPC.
– Tuulivoima on kehittynyt tällä vuosikymmenellä hurjin harppauksin, kertoo TuuliWatin toimitusjohtaja Jari Suominen.
TuuliWatin uusissa voimaloissa tuotantokustannukset on painettu alle 30 euroon megawattitunnilta. Sähkön hinta on tällä hetkellä runsaat 50 euroa megawattitunnilta. Viime vuonna päättyneessä syöttötariffijärjestelmässä tuulivoimayhtiön saama takuuhinta oli 83 euroa.
– Tällä hetkellä eletään siirtymäkautta, ja kysymys onkin, kuinka pitkään tukia vielä tarvitaan, Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen arvioi.
Syöttötariffijärjestelmän tilalle tulee tänä syksynä alkava uusiutuvan energian kilpailutus. Kilpailutuksessa halvimmat hankkeet saavat tukea. Kalliimmat hankkeet jäävät ilman.
– Voi olla, että tarjoukset ovat yllättävän alhaisia, Leskelä ennustaa.
Myös Suominen sanoo, että syöttötariffien aika on ohi. Hän näkee kilpailutuksen siirtymäajan ratkaisuna. Hän muistuttaa kuitenkin, että syöttötariffeilla on ollut ratkaiseva merkitys tuulivoimateollisuuden synnylle Suomessa.

Korkeus ratkaisee suorituskyvyn

Uusien tuulivoimaloiden suorituskykyä parantaa niiden koko. TuuliWatin uusien voimalatornien korkeus on 175 metriä ja siivet pyyhkivät korkeimmillaan 250 metrissä. Yhtiön mukaan voimalat ovat korkeimmat Pohjoismaissa.
Suominen kertoo, että tällä hetkellä yhtiön korkeimmat voimalatornit yltävät noin 145 metriin. Tuulivoiman alkutaipaleella suurimpien tuulivoimaloiden tornit olivat vain muutamia kymmeniä metrejä korkeita.
– Ennätyskorkeat voimalat pääsevät paljon vahvempiin tuuliin kuin valtaosa hankkeista, joita on nyt luvitettu, Mikkonen sanoo.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti