Lounais-Häme

Tuulivoimatietoa myllyn juurella Tyrinselällä

Tuulivoimaan liittyvät kaavoituspäätökset ovat olleet Lounais-Hämeessä nykyisten valtuutettujen pöydällä, mutta jatkoa on luvassa seuraavallekin valtuustokaudelle.

Muun muassa tästä syystä Suomen Tuulivoimayhdistys järjesti alueen päättäjille ja kuntavaaleissa ehdolla oleville keskustelutilaisuuden Tyrinselän tuulivoimapuistossa Jokioisilla.

Kutsuun vastasi viitisenkymmentä kiinnostunutta. Valtaosa osallistujista oli Jokioisilta, Humppilasta tai Ypäjältä.

Tyrinselän tuulimyllyt ovat pyörineet puolisen vuotta, mutta monelle paikalla olijalle kerta oli ensimmäinen, kun tuulimyllyn näki läheltä.

-Olemme järjestäneet useita retkiä vuosien varrella ja todenneet, että oma kokemus on aina tehokkaampi. Tuulivoimala-alueet ovat toki avoimia, mutta harva lähtee itsekseen katsomaan, tuulivoimayhdistyksen järjestöpäällikkö Heidi Paalatie totesi.

Moni osallistuja kiinnitti huomiota tuulivoimaloista lähtevään ääneen. Useampi totesi äänen olevan läheltä kuultuna huomattavasti heikompi, kuin mitä etukäteen oli kuvitellut.

Tilaisuuden aluksi Tyrinselän tuulivoimapuiston projektipäällikkö Markku Kortteisto valaisi osallistujia voimaloiden strategisista mitoista.

-Roottorin halkaisija on 131 metriä ja ne pyörivät 144 metrin korkeudessa. Sähköä yksi voimala tuottaa noin 11 000 megawattituntia vuodessa.

Kortteiston mukaan Tyrinselän myllyjen tuotanto on ollut odotetunlaista.

-Tämä on varmasti yksi Suomen parhaalla hyötysuhteella toimivista puistoista, projektipäällikkö kehaisi.

Tilaisuuden osallistujia kiinnosti muun muassa voimaloiden valvonta ja turvallisuus. Huolta herätti alkuvuodesta Haminassa käyttökelvottomaksi palanut tuulivoimala.

-Näissä voimaloissa on sekä alaosassa että ylhäällä automaattinen sammutusjärjestelmä. Se ei ole pakollinen, mutta halusimme varustaa voimalat niillä ilman muuta, Kortteisto vastasi huoleen.

Tuulivoimayhdistyksen Heidi Paalatien mukaan Tyrinselän myllyt ovat eri sukupolven voimaloita kuin Haminassa palanut.

-Haminan palo johtui jarrun ylikuumenemisesta. Mylly oli teknologialtaan kuitenkin hyvin erilainen kuin Tyrinselän myllyt.

Tyrinselän tuulivoimaloiden tekniikkaa valvotaan etänä verkon välityksellä Porista ja Saksasta. Huolto tapahtuu Porin huoltoyksikön kautta.

Koska paikalla oli runsaasti kuntapäättäjiä, listasi Paalatie myös tuulipuiston kunnalle tuomia etuja.

-Tuulipuistot ovat isoja investointeja, joita voi muuten olla vaikea houkutella kuntaan. Yksi voimalaitos maksaa noin 4,5-5 miljoonaa euroa.

Paalatien mukaan tuulipuiston rakentaminen tuo kuntaan elinvoimaa eri vaiheissa.

-Pystytys on erikoistyötä, jonka tekijät liikkuvat, mutta muun muassa betoni, raudoitus ja maanrakennustyöt pyritään hankkimaan läheltä. Lisäksi vierastyövoima käyttää laajalla skaalalla kunnan palveluja, kuten ravintola- ja majoituspalveluja.

Kun myllyjä on enemmän, alkaa niistä perittävällä kiinteistöverollakin olla merkitystä. Lisäksi Paalatie mainitsi positiivisena puolena maanomistajien saamat vuokratulot. FL

 

Aiheesta aiemmin:

http://www.forssanlehti.fi/uutiset/30372-valitukset-tyrinselan-kaavasta-nurin

 

Uusimmat

Fingerpori

comic