Lounais-Häme

Katsojia hätkähdytetään ja härnätään ruudun ääreen – Tutkijatohtori: "Provokatiivisuuden hakeminen kuvaa tätä aikaa"

Tosi-tv:llä olisi kova voima myllyttää asioita ja lisätä tietoisuutta, mutta tehdäänkö se fiksusti ja eettisesti oikein? Tampereen yliopiston tutkijatohtori Pauliina Tuomi kysyy.
Forssalaiset Linda Ylösmäki ja Tomi Mäkilä sekä humppilalainen Mirva Vähä-Pietilä lapsineen nähtiin Rikkaat ja rahattomat -sarjan toisella kaudella. Kuva: Nelonen

Tosi-tv:stä voisi puhua myös nykypäivän provokatiivisena televisiona.

Näin sanoo Tampereen yliopiston tutkijatohtori Pauliina Tuomi, joka huomauttaa ison osan lineaari-tv:n ohjelmatarjonnasta olevan tällaista.

– Rajaa tosi-tv:hen on vaikea vetää, koska tiettyjä lainalaisuuksia hyödynnetään myös asiaohjelmissa.

Televisiotuotannoille on tyypillistä hätkähdyttäminen ja katsojien härnääminen ruudun ääreen. Vastaavanlaisia keinoja käytetään klikkijournalismissa.

– Treffailuohjelma voitaisiin suunnitella ilman papin aamentakin, mutta se ei enää riitä. Provokatiivisuuden hakeminen kuvaa tätä aikaa, Tuomi toteaa Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan viitaten.

Lue myös: Tosi-tv leimasi humppilalaisen Mirva Vähä-Pietilän rahattomaksi – Forssalainen yrittäjäpari sai sarjasta sen, mitä halusi (26.3.2022)

Mediatalot perustelevat valistuksella

Rikkaissa ja rahattomissa luodaan poleemista vastakkainasettelua ja Temptation Islandilla sorkitaan normeja.

Mediatalot vetoavat perusteluissaan usein ohjelman tarjoamaan valistukseen: ohjelmassa tuodaan esiin eri yhteiskuntaluokkia tai voidaan jopa oppia omasta parisuhteesta.

– Samoin, jos tuotanto kuvaa yksilön hyvinvoinnin ohjelman ykkösintresseiksi, vaikeahan siihen on puuttua. Vaan nähdäänkö esimerkiksi Olet mitä syöt ja Ensitreffit alttarilla siten, että niissä autetaan hakijaa vai onko osallistuja viihteen alttarilla materiaalina?

– Tosi-tv:llä olisi kova voima myllyttää asioita ja lisätä tietoisuutta, mutta tehdäänkö se fiksusti ja eettisesti oikein?

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tutkijatohtori Pauliina Tuomi tutkii erityisesti tosi-tv:tä ja provokatiivisia tv-tuotantoja.

Eettisiä pelisääntöjä kaivataan

Tosi-tv-tarjonnasta on helppo syyllistää osallistujia ja katsojia.

Tuomi peräänkuuluttaa tuotantojen vastuuta: alalla pitäisi olla journalistin ohjeita vastaavat eettiset pelisäännöt.

Ylen Mot-dokumentti nosti viime keväänä esiin tosi-tv:n kohtuuttoman hinnan: osallistujat kertoivat epäinhimillisistä osallistujasopimuksista ja kuvausten jälkeen puhjenneista mielenterveydenhäiriöistä.

Tuomi arvelee, että tämä saattoi lisätä tietoisuutta siitä, mitä pahimmillaan voi seurata.

– Osallistujien kokemuksia uskalletaan tuoda esiin; suiden sulkeminen on vähentynyt. Tosin hirveän äkkiä asiat myös unohdetaan ja tehdään taas uusi kausi.

Hän on havainnut, että samoja ihmisiä on mukana useissa eri tosi-tv-ohjelmissa, mikä saattaa kieliä siitä, ettei ainakaan kaikkiin ohjelmiin ole tunkua.

Julkisuutta, kokemuksia ja rahaa

Motiiveja osallistua tosi-tv-ohjelmaan on yhtä monta kuin osallistujiakin: yksi haluaa julkisuuteen, toinen kokea jotakin ainutkertaista ja kolmas testata itseään.

Lue myös: Ypäjäläislähtöinen Zennifer Hernandez keskeytti Temppareiden takia opintonsa – ”Kokemuksena se oli kaiken arvoinen” (26.3.2022)

Osa hamuaa voittopottia tai esimerkiksi lisää some-seuraajia, mikä voi välillisesti tuoda lisää tuloja.

Tuomi huomauttaa, että jokaisen pitää itse punnita, onko näkyvyys hyvää vai voiko se kääntyä itseä vastaan.

Hän näkee katsojien alkaneen herätä siihen, että tosi-tv on leikattua ja jälkikäteen manipuloitua totuutta. Tosi-tv:n katsominen on arkipäiväistynyt ja häpeä karissut sen ympäriltä.

– Jos yhtään pitää tv:tä auki, on vaikea vältellä tosi-tv:tä. Tosi-tv herättää positiivisia ja negatiivisia tunteita, neutraaliksi se harvoin jättää.

Uusimmat

Fingerpori

comic