Lounais-Häme

Twitterin häirikkötilit lisääntyneet Ruotsin vaalien alla, kertoo tutkimus

Helsinki/Tukholma
29.08.2018, 10:45

Ulkomaat

Ruotsin politiikkaa ja vaaleja käsittelevät automatisoidut Twitter-tilit ovat lisääntyneet selvästi ensi viikon valtiopäivävaalien alla, selviää Ruotsin puolustusvoimien tutkimuslaitoksen (FOI) tekemästä tutkimuksesta. Sen mukaan näiden niin kutsuttujen bottitilien määrä liki kaksinkertaistui heinäkuun ja elokuun välisenä aikana.
Aitoihin Twitter-tileihin verrattuna häirikkötilien viesteissä ilmaistiin useimmin tukea ruotsidemokraateille, ja arvostelu taas kohdistui yleensä sosiaalidemokraatteihin. Viestien sisältö oli usein kansallismielistä ja maahanmuuttovastaista.
Tutkimuksessa ei selvitetty sitä, ketkä ovat bottitilien takana.

Ruotsidemokraattien ja kokoomuslaisten kannattajat lähellä toisiaan

Ruotsin ensi viikon vaalien suurimmaksi voittajaksi ennustettu ruotsidemokraatit julkistaa tänään vaalimanifestinsa. Mielipidekyselyiden perusteella puolue saattaa nousta valtiopäivien toiseksi suurimmaksi ryhmäksi ohi maltillisen kokoomuksen.
Tilanne vaikeuttaa hallituksen muodostamista, koska muut puolueet eivät ole valmiita hallitusyhteistyöhän maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien kanssa. Punavihreän blokin tai porvariallianssin kannatus ei kuitenkaan riitä enemmistöhallituksen muodostamiseen. Hallitusyhteistyölle blokkirajan yli on Ruotsissa ollut perinteisesti korkea kynnys.
Ruotsin radion julkistaman tuoreen kyselyn mukaan ruotsidemokraatteihin suhtaudutaan vähemmän kielteisesti porvaripuolella. Maltillisen kokoomuksen kannattajista joka neljäs pitää ruotsidemokraatteja toiseksi parhaana vaihtoehtona omalle puolueelleen.
Ruotsidemokraattien kannattajille taas kokoomus on ylivoimaisesti suosituin kakkosvaihtoehto. Joka toinen ruotsidemokraattien kannattaja äänestäisi kokoomusta, jos ei voisi valita omaa puoluettaan.
– Jos äänestäjät alkavat liikkua, kuten tällä vaalikaudella on nähty tapahtuneen, on hyvä arvaus, että liikettä tapahtuu näiden kahden puolueen välillä, arvioi valtio-opin professori Henrik Ekengren Oscarsson Göteborgin yliopistosta Ruotsin radiolle.
Sosiaalidemokraatit näyttäisi säilyttävän vaaleissa suurimman puolueen aseman. Puolueen kannatus on huvennut, mutta toisaalta sen äänestäjät ovat myös kaikkien uskollisimpia omalle puolueelleen.

https://www.foi.se/press–nyheter/nyheter/nyhetsarkiv/2018-08-29-antalet-botar-pa-twitter-okar-infor-valet.html
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7030661

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti