Lounais-Häme

Tyhjät liiketilat kuppaavat taloyhtiöiden taseita

-Tyhjilleen jäävistä liikehuoneistoista tulee taloyhtiölle ongelma, kun liikehuoneistoon kohdistuvat vastikevelvollisuudet jäävät hoitamatta, tietää Lounaismaan OP-Kiinteistökeskuksen osastopäällikkö, isännöitsijä Reima Hakala.

Viime vuosikymmenellä tyhjilleen jääneitä liikekiinteistöjä ei ollut torin lähiympäristössä ja keskeisellä Kartanonkadulla yhtään kappaletta. Nyt tyhjillään on keskustan kortteleissa useita, niin pieniä kuin suuria katutason liiketiloja.

Ensimmäiseksi esimerkiksi Hakala nostaa Turuntie 2:ssa sijaitsevan liikekiinteistön, jossa aikaisemmin toimi pitkään Antin Valinta. Liiketila vastasi As.oy Koskenmatin vastiketuloista jopa 27 prosentin osuudelta. Kun tilat jäivät pitkäksi aikaa tyhjilleen, taloyhtiö joutui ottamaan tilat lopulta omaan hallintaan. Nyt tilat on saatu vuokratuksi aasiankaupalle, jota kautta hoito- ja pääomavastike saadaan kutakuinkin katettua.

 

Huomattavasti suurempi ongelma on syntynyt forssalaisittain suurelle Nikkilänhovin taloyhtiölle, johon kuuluu kolme kerrostaloa Kartanonkatu 18–22:ssa. Kaikkiaan taloyhtiössä on yhdeksän liikehuoneistoa, joista neljä on tyhjillään. Kartanonkadun päässä sijaitsevan kerrostalon kaikki liikehuoneistot ovat tällä hetkellä tyhjillään.

Tyhjillään olevia liikehuoneistoja on otettu taloyhtiön hallintaan vastikerästien takia.

 

Hakala sanoo osakekaupoissa olleen myös epäterveitä piirteitä. Kiinteistö Navigare oy:n omistuksessa olleet osakkeet, joissa sijaitsi pitkään videovuokraamo, on myyty jo useamman kerran eikä liiketiloista ole maksettu vastikkeita viime vuoden kesäkuun jälkeen.

Hakala arvelee, että liiketiloista syntyisi kaupat yhdellä eurolla, jolloin uudelle omistajalle siirtyisi noin 100 000 euroon kohoava velkaosuus taloyhtiössä toteutetuista mittavista remonteista, joista viimeisin on ollut julkisivuremontti. Hakalan mukaan liikekiinteistöjen omistajien olisi pitänyt ymmärtää, että 1960-luvulla olevat kerrostalot kaipaavat remontointia, joihin myös liikehuoneistojen omistajien pitää osallistua asuinosakkeen omistajien tavoin.

Tätä kautta liikekiinteistöjen vastikerästit kasvavat ja lainat siirtyvät.

-Tilanne on taloyhtiölle ja osakkaille hankala. Onneksi kyseinen taloyhtiö on niin suuri, että tilanne on hallinnassa, vaikkei se mikään hyvä pitkällä tähtäimellä olekaan. Tiloihin pitäisi saada yritystoimintaa, Hakala sanoo.

Hakala sanoo, että liiketiloista kiinnostuneen ostajan kanssa voidaan neuvotella veloista ja vastikerästeistä.

Tässä yhteydessä taloyhtiöllä on valmius myös mahdollisesti kirjata rästimaksuja tilinpäätöksessä luottotappioihin.

 

Joka kuukausi jää tyhjillään olevasta katutason tilasta Kartanonkatu 22:ssa saamatta yli 4 500 euron yhtiövastikkeet kuukaudessa.

Summa on merkittävä, sillä koko Nikkilänhovissa vastikkeita pääomavastikkeet ja käyttökulut huomioiden kerätään osakkailta vuositasolla vajaat 0,5 miljoonaa euroa.

 

Taloyhtiöt suojaavat omia saataviaan ottamalla tyhjiä huoneistoja hallintaansa. Näin kertyneet rästit ovat perittävissä uudelta osakkeenomistajalta. Jos tätä suojausta ei tehdä, uusi omistaja saa liiketilan hallinnan itselleen maksamalla vain enintään kuuden kuukauden rästit.

Taloyhtiö voi voittovaroillaan ostaa ongelmallisia huoneistoja omaan omistukseensa. Tämä edellyttää, että taloyhtiöllä on jakokelpoisia varoja.

Yhtiöjärjestys tulee usein järjestelyn esteeksi, koska osakkeiden omistamista ei ole merkitty taloyhtiön toimialaan kuuluvaksi. Muutoksen tekeminen yhtiöjärjestykseen edellyttää kahden kolmasosan enemmistöä yhtiökokouksen äänestyksessä.

Mikäli liiketila siirretään taloyhtiön omaisuudeksi, ei siitä saada enää perittyä yhtiövastikkeita. Näin tyhjiä liiketiloja voitaisiin käyttää taloyhtiön pyörävarastoina, häkkitiloina tai rakentaa niihin taloyhtiön oma kuntosali.

Ajatus, jossa taloyhtiö ottaisi esimerkiksi 100 000 euron lainan ja jakaisi velan osakkaiden kesken, ottaisi tuulta purjeisiinsa taloyhtiössä tyhjän liiketilan tulevaisuuden ratkaisemiseksi Kartanonkatu 22:n katutasossa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic