Lounais-Häme Tammela

Tykki puhaltaa jälleen lunta Tammelan liikuntakeskuksessa

Muutaman päivän lumetusjakso ei riitä vielä latupohjiksi.
Kaikki kunnossa tykitykseen. Paavo Vesterinen Tammelan Ryskeestä tarkisti maanantaina, että tykki on valmiina lumetusurakkaan.

Lumitykki syöksee jälleen lunta Tammelan liikuntakeskuksessa. Tykki pistettiin päälle maanantai-iltana ja sitä laulatetaan näillä näkymin torstaille asti, jolloin sään pitäisi lauhtua plussan puolelle.

Tykki aiottiin laittaa päälle jo sunnuntai-iltana, mutta jäätynyt putki esti aikeet. Paavo Vesterinen Tammelan Ryskeestä sai putken sulaksi ja tykittämään päästiin maanantaina illan suussa.

– Niin kauan tykitetään kun pakkasta nyt riittää, ilmeisesti torstaiaamuun saakka, Vesterinen kertoo.

 

Lumitykillä voi tehdä lunta jo kelin painuessa muutaman asteen pakkaselle. Paras olosuhde tykitykselle on Vesterisen mukaan noin kymmenen pakkasastetta.

– Kolmenkin asteen pakkasessa pystyy tykittämään, mutta lunta saadaan paljon vähemmän kuin kymmenen asteen pakkasessa.

Maanantain säätietojen mukaan tiistaista keskiviikkoon on pakkasta neljästä kahdeksaan astetta. Torstaina ja perjantaina käydään päivisin hitusen plussalla, mutta sen jälkeen pitäisi kelin taas muuttua vähän kylmemmäksi.

Vesterisen mukaan lähipäiviksi luvatut pakkaset eivät riitä siihen, että lunta saataisiin Tammelassa kunnon latupohjiksi asti.

– Parissa kolmessa päivässä ei ihan kauheasti ehdi lunta tehdä, ei ainakaan niin paljon, että sitä kannattaisi lähteä levittämään latupohjiksi. Kun kymmenen päivää pääsisi kunnon pakkasessa tekemään lunta, niin se alkaisi riittää.

Vesterinen ei halua vielä veikkailla, koska Tammelan liikuntakeskuksen laduilla pääsee hiihtämään. Taivaalta on tiputellut hieman lunta, mutta ne vähäiset avut taitavat sulaa torstain ja perjantain aikana.

 

Jos menohalut ovat kovat, kehottaa Vesterinen suuntaamaan lumen perässä Lempäälään tai Valkeakoskelle. Siellä – ja muutamalla muullakin paikkakunnalla Etelä-Suomen alueella – on saatu jo auki varastoidusta lumesta tehdyt hiihtoladut.

– Lempäälässä on hyväkuntoinen kilometrin mittainen latu, joka on tehty viime talvena tykitetystä varastolumesta. Lempäälässä oli ennen latumaksu, mutta nyt hiihtäminen on ilmaista, sillä Lempäälä haluaa tukea kuntalaisten pysymistä kunnossa.

Lumen varastointi onnistuisi Vesterisen mukaan Tammelassakin. Lumi voitaisiin tykittää valmiiksi edellisen talven pakkasilla, ja se varastoitaisiin kesän yli purun alla peitossa. Näin lumet olisivat valmiina levitettäväksi heti loppusyksystä, ja hiihtokautta saataisiin lisää kuukausi tai puolitoista.

– Ainoa vähän isompi kustannus olisi lumen päälle tuleva puru, eikä siinäkään puhuta kovin isoista summista, muutamasta tuhannesta eurosta. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

19.2.2020

Uusimmat