Lounais-Häme

Työ ja toimeentulo puhuttelevat taiteilijaa

Yhteen taideteokseen kiteytyy laskematon määrä työtunteja.

Ei pelkästään taiteilijan työtunteja, vaan monien muidenkin. Tuntemattomien ihmisten.

Joensuulainen taiteilija Liisa Nikitin on keräillyt kirpputoreilta vanhoja keittiövälineitä. Mitä kuluneempi puuesine, sen varmemmin se on lähtenyt Nikitinin matkaan. Nyt puukauhat ja muut keittiövälineet muodostavat Forssan museon seinälle erilaisia kuvioita, jotka kuvastavat työntekoa.

Kasoja jää miettimään, miten monta työtuntia museon seinille onkaan ripustettu.

Uurastus näkyy.

Nikitinin työt istuvat vanhaan tehdasrakennukseen kuin nappi silmään. Täällä sitä hikeä on vuodatettu toimeentulon eteen.

Museon karu tiiliseinä paljastaa töistä jotain sellaista, mitä vitivalkoinen galleriaseinä ei ehkä paljastaisi. Seinällä leikittelevät niin puuesineet kuin varjotkin.

Tehdasmiljöö onkin Nikitinille yksi syy pystyttää näyttely juuri Forssaan. Paikkakunta ei ollut taiteilijalle aiemmin tuttu, mutta hän haluaa pitää näyttelyitä mahdollisimman monessa paikassa ympäri Suomen.

Liisa Nikitinin omaa suhdetta työntekoon kuvastaa hämmennys. Häntä ihmetyttää, että joinakin aikoina korostetaan täsmäosaamisen merkitystä, kun hetken päästä voidaan peräänkuuluttaa moniosaamista.

-Milloin ihminen on riittävä työntekijä, Nikitin kysyy.

Hän ei halua näyttelyllään osoitella tai ottaa kantaa poliittisesti. Hän käsittelee työtä ja toimeentuloa laajasti erilaisista näkökulmasta ilman vahvaa kannanottoa.

Yksi esillä olevista töistä kuvastaa sitä, miten ihmisen täytyy vain luottaa, että elämä kantaa. Se korostaa, että onnella on tekemistä myös työnsaannin kanssa. Taiteilija on nimennyt työn Tyyneksi. Yksi näyttelyn taideteos on nimeltään Toivo. Se on omistettu työn sankareille. FL

Liisa Nikitinin näyttely Pula Forssan museolla 21. elokuuta asti museon aukioloaikojen mukaisesti.

Liisa Nikitin
Tällä hetkellä päätoiminen taiteilija.Koulutukseltaan kuvataiteilija ja lastentarhanopettaja.Monipuolinen taiteilija, joka käyttää töissään eri tekniikoita.Suosii taiteessan tällä hetkellä kierrätysmateriaaleja.Järjestänyt tänä vuonna kolme yksityisnäyttelyä eri puolilla Suomea.Viimeisin näyttely Nurmeksessa aiheena Puhuri.Käsitellyt taiteessaan viime vuosina työtä ja toimeentuloa eri näkökulmista.Voittanut palkintoja ja saanut apurahoja taiteelleen.

Uusimmat

Fingerpori

comic