Lounais-Häme

Työ on kaikille yhtä tärkeää, kotimaasta viis

 

Hämeen Setlementti laajentaa toimintaansa Lounais-Hämeeseen.

-Saimme viime vuonna viestiä, että palveluillemme olisi tarvetta myös Forssassa, TyöPolku-hankkeen projektipäällikkö Maija Hiltunen kertoo.

Nyt Setlementti tuo seudulle TyöPolku-hankkeen palveluita. Maahanmuuttajille suunnatun hankkeen tarkoituksena on auttaa heitä pääsemään kiinni arkeen työn kautta.

-Olemme heidän tukenaan ja apunaan kohti koulutusta ja työllistymistä, työhönvalmentaja Eini Nurmi sanoo.

Hiltusen mukaan Hämeenlinnassa jo kolme vuotta toiminut hanke on osoittautunut tarpeelliseksi.

-Asiakkaita on paljon ja tuloksia on syntynyt. Kotimaasta riippumatta ihmiset haluavat tehdä työtä.

Hiltunen sanoo nostavansa hattua ihmisille, jotka jaksavat kaiken kokemansa jälkeen päästä nopeasti takaisin jaloilleen vieraassa maassa.

Moni on valmis tekemään mitä työtä tahansa riippumatta siitä, mitä on tehnyt kotimaassaan.

-Osa työnhakijoista on korkeasti koulutettuja. Osa taas ei miellä tekemäänsä työtä ammatiksi, vaikka olisi tehnyt työtä koko ikänsä. Ammatti on monelle vain tavallinen osa muuta elämää.

Siksi maahanmuuttajaa voi oudoksuttaa suomalainen tapa todistaa kykynsä tehdä työtä todistuksen avulla.

-Tuntuu oudolta, että pätevyys pitää todistaa paperilla. Sen voisi todistaa esimerkiksi työkokeilulla.

Vaikka vastaanottokeskuksen toiminta on Forssassa loppumassa, niin viime vuoden aikana Saksankujalla asuneesta paristasadasta turvapaikanhakijasta viitisenkymmentä oleskeluluvan saanutta on jäämässä seudulle.

-Forssassa ja lähikunnissa asuu kaikkiaan noin 700 maahanmuuttajaa. Osa on asunut täällä jo pitkään, Nurmi kertoo.

TyöPolku-hankkeen asiakkaat tulevat pääasiassa TE-toimiston kautta, mutta Hiltusen mukaan mikään ei estä asiakasta ottamasta yhteyttä suoraan heihin.

-Palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka ovat jo ottaneet ensiaskeleita kotoutumisessa.

Kommunikointi tapahtuu pääasiassa suomeksi. Hankkeen työntekijät auttavat asiakkaita työhakemusten teossa ja työnantajien etsimisessä.

-Sukkuloimme työnantajan ja -hakijan välillä.

Hän toteaa, että nähtäväksi jää, minkälainen vastaanotto forssalaisyrityksissä on.

-Kenen tahansa työnsaanti hyödyttää yhteiskuntaa. Sillä ei ole merkitystä, onko työnhakija suomalais- vai maahanmuuttajataustainen, Hiltunen sanoo.

-Ei se ole keneltäkään pois, jos maahanmuuttajia autetaan kotoutumaan. Myös suomalaisille työnhakijoille on paljon työllisyyspalveluita, Nurmi lisää.

Hiltunen sanoo, että muualta Suomeen muuttavat pitäisi ottaa voimavarana; elämään voi tulla uusia näkökulmia.

-Joku voi saada kalakaverin, jolla on aivan eri menetelmiä kalastukseen tai kikkoja, joita ei ole tullut ajatelleeksikaan, Hiltunen summaa. FL

 

Setlementti aloittaa toimintansa Forssassa
Hämeen Setlementti on perustettu 1997.Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton sote-järjestö.Toiminta-alueena koko Kanta-Häme.Noin 30 työntekijää.Vuosibudjetti lähes miljoona euroa.Arvot: yhteisöllisyys, kohtaaminen, luottamusSetlementin hallinnoima TyöPolku-työllistämishanke aloittaa Forssassa.Hankkeen rahoituksesta vastaavat TE-toimisto ja Hämeenlinnan, Lahden ja Forssan kaupungit.Tavoitteena on löytää maahanmuuttajille polku työelämään työkokeilun, työhönvalmennuksen ja opiskelun kautta.Hankkeen palvelut on kohdennettu erityisesti TE-toimiston maahanmuuttajataustaisille asiakkaille.Forssan toimipisteen osoite: Kartanonkatu 10.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti