Lounais-Häme

Työ sote-sorvin äärellä jatkuu – "Oma Hämeen hännät kannattaa katsoa loppuun"

Kanta-Hämeessä aloitettiin sote-kuntayhtymän selvitystyö.
Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindbergin mukaan maakunnan sote-uudistuksen valmistelutyöstä jäi paljon tietoa, joka elää ihmisten tekemisessä ja johtamisessa. Kuva: Sara Aaltio
Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindbergin mukaan maakunnan sote-uudistuksen valmistelutyöstä jäi paljon tietoa, joka elää ihmisten tekemisessä ja johtamisessa. Kuva: Sara Aaltio

Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg sai tarpeekseen kolmen vuoden sote-uudistuksen valmistelutyöstä ja hallituksen loppumetrien mahalaskusta.

Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtajaksi huhtikuussa palannut Jukka Lindberg jatkaa maakuntavalmistelun nostamien teemojen parissa ja lupaa antaa kaiken tuen maakunnallisen sote-kuntayhtymän selvitystyölle.

Työ aloitettiin tässä kuussa.

Lindberg palaa sote-sorvin ääreen mielellään vain tilanteessa, jos maali on selvä ja päätökset toteutuksesta tehty.

– En ole haihattelussa mukana. Jos maakunnassa aloitetaan vapaaehtoisen kuntayhtymän tekeminen, olen täysin rinnoin mukana, Lindberg toteaa.

Lue tästä tunnelmat, kun Sipilän hallitus ja sote kaatuivat.

Nyt katsotaan, löytyykö maakunnasta poliittista tahtoa ottaa sote-palvelujen tuottaminen omiin käsiin. Armon aikaa on annettu ensi vuoden tammikuuhun asti. Päätös edellyttää kaikkien kuntien yhteistä kantaa.

– Jos päätös kuntayhtymästä syntyy, sen toimeenpanoon kannattaa varata vähintään 10 kuukautta. Kuntayhtymän valmistelussa pystyy hyödyntämään paljon Oma Hämeen valmistelua ja ne hännät kannattaa katsoa loppuun.

 

Kolmen vuoden aikana löydettiin hyvä yhteinen sävel. Jos aiemmin eri tahot ja henkilöstö toimivat tahoillaan, istutaan nyt saman pöydän äärellä suunnittelemassa yhteistä strategiaa ja palveluverkkoa.

Valmistelun peruja on sekin, että maakunta on mukana 8 tähden sairaalan suunnittelussa ja Assi-sairaalan valmistelussa.

– Onnistuimme hyvin määrittelemään, mitkä ovat lähipalveluita, mitkä kotiin vietäviä, mitkä seudullisia tai maakunnan rajat ylittäviä palveluita.

Tieto- ja viestintäteknologian eli ITC-kehitystyöhön upposi sote-valmistelun 7,35 miljoonan maakuntabudjetista noin 3 miljoonaa euroa.

– On todella iso etu, että meillä on nyt terveydenhuollossa ja ikäihmisten palveluissa yhtenäinen asiakastietojärjestelmä.

Rahasta puheen ollen, Lindbergin mukaan maakunnan sote-veneen pohjasta ei löydy isoja reikiä.

– Kanta-Hämeessä raha pystytään muuntamaan suhteellisen hyvin laadukkaiksi sosiaali- ja terveyspalveluiksi. Olisimme valtion rahoituksella onnistuneet pitämään laadun hyvänä.

 

Vaikka saatiin paljon hyvää aikaiseksi, jäi työ vielä kesken. Maakunnassa on edelleen esimerkiksi puutteita perusterveydenhuollon kiireellisten aikojen saatavuudessa. Myös sosiaalihuollon uudistaminen ja ikäihmisten palveluiden järjestämistyö jäi kesken.

– Tarvitaan väestötasoista tarkastelua ja parempaa ennakointia, etteivät ihmiset ajaudu kalliiksi monipalvelukäyttäjäksi.

Kalliita asiakkaita löytyy muun muassa lastensuojelussa, terveydenhuollossa, ikäihmisten palveluissa, vammais- sekä päihde- ja mielenterveyspalveluissa.

Heidän palvelujaan ei onnistuttu integroimaan ja kalliiksi muodostuvia hoitopolkuja ei tunnisteta ajoissa.

– Meidän pitäisi esimerkiksi ennaltaehkäistä ikäihmisten ympärivuorokautiseen hoivaan joutumista vahvistamalla kotiin annettavia palveluja ja kuntoutusta.

 

Asiat, jotka vapaaehtoisen kuntayhtymän suunnittelussa pistetään todennäköisesti mullan alle, liittyvät Lindbergin mukaan edellisen hallituksen ajamaan valinnanvapausmalliin.

– Varmasti jotain valinnanvapautta voi tulla, mutta paljon rajatumpana. Silloin maakunnalle annetaan enemmän mahdollisuutta päättää, mitä viedään markkinoille, mitä ei.

Asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetti olisivat vieneet tuotannon ohjauksen käyttäjien käsiin ja aiheuttaneet isot sopeuttamistarpeet julkiselle sektorille.

 

Jos vapaaehtoista kuntayhtymää ei synny, on vaihtoehtoisena polkuna Rinteen 18 maakunnan sote-malli. Se toteutuu Lindbergin arvion mukaan aikaisintaan vuonna 2023, sillä lainsäädäntötyötä on paljon.

– Kolmas mahdollinen polku on, että hallitus epäonnistuu yhtä räikeästi kuin edelliset ja sote-reformia ei synny. Silloin jatketaan nykysysteemillä. Palveluissamme ei ole mitään hillitöntä valuvikaa, mutta ei sillä rahoituksellisesti pitkälle tulevaisuuteen päästä, Lindberg arvioi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic