Lounais-Häme

Työajan pidennys on minuuttipeliä

Kilpailukykysopimuksen mukanaan tuomat työajanpidennysvaatimukset ovat saaneet luovat mielet liikkeelle. 24 tunnin pidennystä vuosityöaikaan on sorvattu monella eri mallilla. Paikallista sopimista on työpaikoilla harjoiteltu etsimällä juuri sitä parasta vaihtoehtoa tarjolla olevista malleista.

24 tuntia on lisätty kokonaisina työpäivinä, minuutteina liukuvan työajan päiviin tai puolen tunnin viikkolisäyksenä. Kaikilla työpaikoilla ei pidennystä aiota toteuttaa täysimääräisenä.

Kaikille aloille työajan pidentämisen ei katsottu sopivan, esimerkiksi Rakennusliitto ja Suomen Elintarviketyöläisten liitto työnantajaosapuolineen jäivät pidennysten ulkopuolelle.

Onpa työaikaa pidennetty millä mallilla tahansa, on monessa paikassa samaan aikaan ihmetelty, mitä hyötyä pidentämisestä on.

-Yhtään uutta työpaikkaa tällä ei saada lisää, kun toiset tekevät palkatonta työtä monta päivää, puuskahtaa Rakennusliiton osasto 150:n rakennustuoteteollisuuden jaoston Mikko Syhlman.

Syhlman on tyytyväinen, ettei hänen liittonsa lähtenyt mukaan lyhennysrumbaan. Työpaikalla asiasta on keskusteltu, ja valtaosan mielestä Rakennusliiton oma sopimus on pelkästään positiivinen asia.

-Jotain hyötyä on siitä, että kuuluu oikeaan ammattiliittoon, heittää Syhlman.

Jokioisten kunnassa työajan pidentämisvaihtoehdoista on keskusteltu rakentavasti. Henkilöstölautakunnan päätöksellä tehtävän ja työpaikan mukaan pidennysvaihtoehtoja on erilaisia.

-Työaikaa voi lisätä kuusi minuuttia päivässä, puoli tuntia yhtenä päivänä viikossa tai jaksotyössä 1,5 tuntia kolmen viikon jaksossa, luettelee henkilöstöpäällikkö Birgitta Mäkelä.

Kunnanvirastossa on käytössä liukuva työaika ja pidennyksen voi kerätä liukumista.

-Eri työntekijäryhmien pääluottamusmiehet ovat keskustelleet omiensa kanssa ja käsitykseni mukaan keskustelut ovat edenneet sopuisasti. Yleinen ajattelu tosin tuntuu olevan, että mitä tämä hyödyttää. Työajan pidennystä on kuitenkin pidetty parempana vaihtoehtona kuin sitä, että palkasta leikattaisiin osa pois, toteaa Mäkelä.

Myös teollisuuden työpaikoilla työaikaa on pidennetty erilaisin versioin. Esimerkiksi Forssan Kirjapainossa otettiin aikoinaan työajan lyhennysvapaiksi kehitellyistä niin sanotuista pekkaspäivistä kolme takaisin työpäiviksi. Näin työajan lyhennys vaihtui sujuvasti pidennykseksi.

Forssan Levy oy:ssa 24 tuntia sijoitettiin aikapankkiin, josta tunteja käytetään työtilanteen mukaan.

-Kaikenlaisia vaihtoehtoja meilläkin oli esille, mutta tähän päädyttiin. Meillä ei ole käytössä liukuvaa työaikaa, joten liukumiin tunteja ei voinut laittaa, kertoo toimitusjohtaja Vesa Pehkonen.

Metallialalla sopimus työajanpidennyksestä piti tehdä marraskuun loppuun. Pehkosen mukaan Forssan Levyssä ratkaisu tehtiin hyvissä ajoin. Joissakin yrityksessä sopiminen jäi aivan loppumetreille. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti