Lounais-Häme

Työelämä kouluttaa kuljettajia Forssassa

Forssan ammatti-instituutista valmistuivat viime keväänä ensimmäiset logistiikka-alan opiskelijat, jotka ovat saaneet CE–ajo-opetuskoulutuksensa lähes kokonaan työelämässä. Nuoret ovat tehneet oikeita kuljetustehtäviä kuljetusliikkeissä ja raskaan kaluston huoltotehtäviä oikealla raskaan kaluston korjaamolla.
Tulevana keväänä 14 oppilasta on saamassa kolmevuotiset opinnot päätökseen ja siirtymässä kokoaikaisesti työelämän pariin. Heistä 7 on jo mukana työelämässä, vaikka virallisesti vielä koulun kirjoissa. 
Kaikkiaan FAI:n logistiikka-alalla opiskelee 43 oppilasta. Jokaiselle on räätälöity henkilökohtainen opintopolku, jossa he aikaisempien opintojen ja osaamisen perusteella siirtyvät työelämän palvelukseen kukin eri aikaan.
Auto- ja kuljetusalan koulutuspäällikkö Teijo Mikkola FAI:sta kertoo nuorten työllistyneen eri yrityksiin lähinnä kotipaikkakunnillaan Lounais-Hämeessä.
– Tämä malli on toiminut hyvin ja positiivista palautetta on tullut niin oppilailta kuin yrityksiltäkin. Oppilaat pääsevät tekemään oikeita asioita. Koulutuksensa työelämässä saaneet nuoret työllistyvät valmistuttuaan nopeammin ja helpommin, Mikkola sanoo.
Raskaan ajoneuvoyhdistelmän tutkintoa suorittava logistiikka-alan opiskelija Jere Romppainen komppaa Mikkolaa. Kolme vuotta kuljetusliike Tas-Trans oy:ssä töissä ollut forssalaisopiskelija odottaa jo kiivaasti Ce-ajokorttia, mikä antaisi oikeuden rattihommiin esimerkiksi isän kuljetuskalustolla. Tas-Transilla Romppaisen työtehtäviin on kuulunut erilaisia korjaamo- ja remonttitöitä.
– Hienosti minut on otettu vastaan työpaikalla. Kolme vuotta sitten opetettiin ensimmäisinä päivinä hommat ja nykyään mennään muiden mukana, Romppainen kertoo.
Myös rekkakorttiin tähtäävä ajo-opetus on pitkälle työelämälähtöistä. Idea työelämälähtöiseen ajo-opetuskokeiluun lähti siitä, että ammatti-instituutin työssäoppijoita toimii säännöllisesti Uusioaines oy:n korjaamolla. Uusioaineksen kuljetuspäällikkö Jukka Suominen ja Mikkola keskustelivat yhteistyön laajentamisesta, ja nyt takana on jo useita yhteistyössä toteutettua kuljetusharjoitusta.
– Osa opiskelijoista turhautui, kun joutui istumaa kolme vuotta koulun penkillä. Suotta heitä siellä istutetaan, kun tarkoituksena on palvella työelämää. Tällä viikollakin juuri eräs yrittäjä soitti ja kysyi kuljettajaa töihin pariksi päiväksi, Mikkola kertoo.
Ce-ajo-oikeuden saamiseksi opiskeluun kuuluu 50 ajotuntia, joista 30 ajokorttiajoa ja 20 ammattipätevyysajoa. Teoriaopetusta on 15 tuntia.
Oppilaat ovat ajaneet yritysten tavaraa Tammisaaresta Forssaan ja Forssasta Joensuuhun, Rovaniemelle tarpeen mukaan. Tyhjänä ajetaan ajokorttiajoa ja kuorman kanssa ammattipätevyysajoa. 
Samassa yhteydessä on tullut oppia kuorman käsittelystä, sitomisesta, asiakaspalvelusta ja kuljetusaikataulun mukaan toimimisesta. Myös auton ja kuljettajan kunnosta on opittu pitämään huolta.
– Uusioaines Oy on tarjonnut hienon oppimisympäristön, Mikkola kiittelee. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic