Lounais-Häme

Työkoneesta urheilijaksi ja hyväntekijäksi

 

Talvisodan päättymisestä tuli maanantaina 13. päivä kuluneeksi 77 vuotta ja päivä käynnisti valtakunnallisen sotaveteraaniviikon. Sitä vietetään monin eri tavoin ympäri Suomea.

Jokioisten ja Ypäjän sotaveteraanit vierailivat talvisodan päättymisen muistopäivänä Ypäjän Hevosopistolla, missä kehittämispäällikkö Päivi Laine esitteli opiston menneisyyttä ja nykypäivää.

Ypäjällä vain muutaman kilometrin päässä Hevosopistosta koko ikänsä asuneelle sotaveteraani Väinö Lindforsille opiston tilukset tosin ovat siinä määrin tuttuja, että hän pääsi kertomaan menneisyydestä jopa Laineelle uusia asioita.

Hevosetkin 97-vuotiaalle Lindforsille ovat tuttuja. Kotona oli oma työhevonen Pilkku, jolla Lindfors teki talon töitä yöt ja pyhät. Varsinainen leipä irtosi nimittäin rakennustöissä. Lindforsin käden jälki näkyy niin Ypäjän sen aikaisten meijerin, kirkon kuin pankkienkin remonteissa.

Pilkku vaihtui traktoriin vuonna 1961. Lindfors paljastaa siihen varsin luontevalta kuuluvan syyn.

-Kyllä minä hevosia osasin käsitellä, armeijassa olin tottunut niiden kanssa touhuamaan. Pilkku oli sen verran villi hevonen, että kerkesi toiselle seipäälle kun minä olin toisella. Lyömällä sitä ei parantanut komentaa, se olisi vain pahentanut tilannetta, Lindfors muistelee.

-Se taloon vuonna 1961 hankittu traktori muuten lähtee edelleen käymään, hän huomauttaa.

Sotiemme veteraani ehti olla talvisodassa vain 3-4 päivää ennen rauhan julistamista. Niinpä talvisodan muistopäivä on Lindforsille vain päivä muiden joukossa. Ja saattaisi olla sitä pidemmälläkin sotahistorialla.

-Minä olen sellainen huoleton luonne, en paljon murehtinut asioita. Saattaa se olla pitkän iänkin salaisuus, Lindfors toteaa asiaa erikseen kysyttäessä.

Sylvi Leino on Lindforsia neljä vuotta nuorempi, mutta ehti toimia 2,5 vuotta sodassa lottana muun muassa Laguksen esikunnassa Laatokan Karjalassa. Leino ja Lindfors ovat harvoja elossa olevia ypäjäläisiä sotaveteraaneja. Paikallisyhdistys on jo sulautettu Forssan sotaveteraanien yhdistykseen. Elossa on kaksi mies- ja kolme naissotaveteraania. Jokioisilla elossa on vielä 21 veteraania.

Vierailu Hevosopistolla ja Laineen historiakatsaus sopivat hyvin sotaveteraaniviikolle, sillä suomenhevosen merkitys sodissa oli suuri.

-Suomenhevonen toimi aiemmin maatalouden apuna. Nyt sillä on iso rooli urheilijana, mutta myös hyvinvoinnin tuojana. Käyttötarkoitus muuttuu, mutta suomenhevonen säilyy ja kehittyy, Laine muistuttaa. FL

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic