Lounais-Häme

Työllistämisen kynnys aina vain alemmas

Arttu Koivunen valmistui loppuvuodesta merkonomiksi. Opettajaltaan hän kuuli, että forssalaiseen tavaratalo Hurrikaaniin olisi työntekijöiden haku päällä.

-Arvelin, että hakijoita on varmaankin paljon. Ehdotin aluksi itse, että olisin valmis tulemaan työkokeiluun. Ajattelin, että sillä voin erottua muista hakijoista.

Työhaastattelun jälkeen Koivunen marssi nuorille koulutus- ja työllistymispalveluihin apua tarjoavaan Forssan Ohjaamoon. Ohjaamossa Koivuselle ehdotettiin työkokeilun sijaan rekrytointikokeilua.

Rekrytointikokeilu on uudenlainen työllistymistä tukeva palvelu, joka tähtää työsopimuksen syntymiseen. Kokeilun tavoitteena on madaltaa työllistämisen kynnystä, kun potentiaalisen työntekijän soveltuvuutta voidaan testata ilman riskejä.

-Tässä on aidosti kyse rekrytointitilanteesta. Kokeilusta pitäisi olla hyötyä sekä työnhakijalle että työnantajalle, palvelujohtaja Pekka Voutilainen Hämeen TE-toimiston työnvälitys- ja yrityspalveluista painottaa.

Voutilaisen mukaan yksi syy rekrytointikokeilun kehittämiseen oli se, että työkokeilua käytettiin joissakin tapauksissa rekrytointikokeilun tapaan, vaikka työkokeilun tarkoitus on erilainen.

-Työkokeilu on hyvin yksilölähtöinen palvelu, joka mahdollistaa työnhakijalle tiettyyn ammattialaan tutustumisen. Rekrytointikokeilu taas on tarkoitettu tilanteeseen, jossa yrityksellä on tosiasiallisesti työtä tarjolla, Voutilainen selittää.

Arttu Koivusen rekrytointiin osallistunut Hurrikaanin verkkokauppavastaava Kalle Oja pitää kokeilua hyvänä mahdollisuutena työnantajan kannalta.

-Me käytimme tätä mahdollisuutta ensimmäistä kertaa, mutta otamme sen varmasti huomioon jatkossakin. Työhaastattelun perusteella käy yleensä aika hyvin selville se, millainen henkilö on kyseessä. Mutta se, millainen hän on työyhteisössä, on eri asia.

Pekka Voutilaisen mielestä nykypäivän työmarkkinat tarvitsevat erilaisia keinoja lieventämään rekrytoinnin kynnystä.

-Mitä pienempi yritys, sitä suurempi taloudellinen ponnistus uuden työntekijän palkkaaminen on. Se tietysti nostaa kynnystä.

-Toinen asia on, että valmiita työntekijöitä löytyy enää harvaan hommaan. Työnantajat kouluttavat työntekijöitään, eikä pelkillä tutkinnoilla tai työkokemuksella oikein voi osoittaa, onko hakija sopiva. Kokeilut ja harjoittelut ovat keinoja osoittaa, että työntekijä on sitoutunut ja motivoitunut oppimaan, Voutilainen toteaa.

Rekrytointikokeilun pituus on rajoitettu enintään yhteen kuukauteen. Arttu Koivunen ehti olla kokeilussa kaksi viikkoa, kun hänelle kirjoitettiin vakituinen työsopimus. Koivunen työskentelee Hurrikaanissa pääasiassa nettikaupan parissa.

Jos kokeiluun osallistunut palkataan tehtävään, vähennetään kokeiluaika koeajan enimmäispituudesta. Jos kokeilu ei johda työllistymiseen, on työnantajan annettava TE-toimistolle tieto siitä, mistä syystä työsuhdetta ei syntynyt. FL

Rekrytointikokeilu
Tarkoitettu työnhaun tueksi erityisesti sellaisille työttömille työnhakijoille, joiden ammatillinen osaaminen ja työmarkkinavalmiudet ovat kunnossa.Kokeilun avulla työnantaja voi arvioida hakijan soveltuvuutta tehtävään ja työyhteisöön.1kkKokeilun enimmäiskesto on yksi kuukausi. Kokeilun ajalta maksetaan sitä työttömyysetuutta, jota hakija saisi työttömänä ollessaan. Kokeilu on vapaaehtoinen, siitä kieltäytymisestä tai sen keskeyttämisestä ei aiheudu seuraamuksia työttömyysturvaan. Kokeilun järjestämisestä sopivat yhdessä hakija, kokeilun järjestäjä sekä TE-toimisto.Kokeilu työllistymistä tukevana palveluna on määräaikainen ja voimassa vuoden 2018 loppuun.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti