Lounais-Häme Hattula

Työnantajat arvostavat puolustusvoimien ajokoulutusta ja sosiaalisia taitoja – Yksi ala vetää erityisesti

Varusmiehet ja työnantajat etsivät yhteistä säveltä Parolannummen varuskunnan rekrytointitapahtumassa. Autokuski on monen nuoren unelma-ammatti.
Miku Mäkelää kiinnostaa autoala. Ennen kaikkea polttoainekuljetuksiin keskittyneen Kuljetus Hakamäen Miko Pekkala uskoo, että varusmiehillä olisi hyvät valmiudet ammattikuskeiksi. Kuva: Esko Tuovinen
Miku Mäkelää kiinnostaa autoala. Ennen kaikkea polttoainekuljetuksiin keskittyneen Kuljetus Hakamäen Miko Pekkala uskoo, että varusmiehillä olisi hyvät valmiudet ammattikuskeiksi. Kuva: Esko Tuovinen

Puolustusvoimien ajokoulutus on käypää valuuttaa tämän päivän työelämässä. Autoalan työvoimapulaan tarjottiin helpotusta Hämeen Kauppakamarin ja Panssariprikaatin järjestämässä kaksipäiväisessä rekrytointitapahtumassa, joka jatkuu vielä keskiviikkona.

Panssariprikaatin komentaja, eversti Tero Ylitalo sanoo olevansa tyytyväinen, jos rekrytointitapahtumassa saadaan edes yksi syrjäytymisvaarassa oleva varusmies työelämään.

– Nämä ovat olleet hyviä tilaisuuksia ja tarjonneet nuorille jalansijan, josta ponnistaa. Rekrytoinnin avulla on saanut jo moni työtä. Vähän aikaa sitten kuulin, että yksien messujen jälkeen olisi palkattu kuusi varusmiestä autokuskiksi. Se on hienoa, Ylitalo kehuu.

Puolustusvoimia sanotaan Suomen suurimmaksi autokouluksi, sillä se kouluttaa joka vuosi noin 3000 varusmiestä kuorma-auton, raskaan yhdistelmän tai linja-auton kuljettajiksi. Ammattikuljettajan lisäksi tietoa riittää ammennettavaksi erilaisiin asennustöihin.

– Ehkä tärkeintä on kuitenkin se, että armeijassa nuoret oppivat säännöllisen elämän, jota ilman ei työelämässä pärjää, Ylitalo sanoo.

Hämeen kauppakamarin kehityspäällikkö Mirja Ojantausta korostaa, että tänään tarvitaan ennen kaikkea osaavia työntekijöitä. Eniten kysyntää on sellaisista, joilla on jo ammatti takataskussaan.

– Nyt tarvitaan osaajia, jotka ovat valmiita tarttumaan kaksin käsin töihin, Ojantausta korostaa.

 

Rekrytointitapahtumaan osallistuneella Miku Mäkelällä on jo autonasentajan koulutus, mutta häntä kiinnostavat myös autokuskin työt.

– Pääasia on, että saisi nyt jotakin hommia, Mäkelä sanoo.

Nuori mies haastatteli Kuljetus Hakamäen edustajaa Miko Pekkalaa yrityksen polttoainekuljetuksista.

Pekkalan vieressä istui hattulalaisen Kuljetusliike Koskelaisen toimitusjohtaja Juha Koskelainen, joka osallistui rekrytointitapahtumaan ensimmäistä kertaa.

– Alalla on ainakin valtakunnallisesti työntekijäpula, vaikka meillä työntekijöitä onkin riittävästi. Työ on aika raskasta ja vastuullista, Pekkala kertoo.

Autoalan yrittäjien pakeille kiemurteli pitkä jono varusmiehiä, mutta moni pysähtyi uteliaana tutkimaan myös naapuripöydän antia. McDonaldsin liiketoimintajohtaja Henna Heljoranta ja Tiiriön McDonaldsin ravintolapäällikkö Johanna Ruuskanen markkinoivat yritystä ennen kaikkea kivana kesätyöpaikkana. McDonaldsissa on kaikkiaan 60-70 työntekijää pelkästään Hämeenlinnassa.

– Olemme saaneet rekrytapahtumasta työntekijöitä, joista osa on edelleen meillä töissä. Mäkkärillä oppii ainakin tekemään töitä, Heljoranta kehaisee.

 

Toimintaansa esittelevien yritysten edustajat ja tapahtuman osanottajat olivat yhtä mieltä siitä, että tämän päivän työntekijöiden pitää tulla toimeen kaikkien kanssa ja oppia myymään itse itsensä työpaikkaan. Ennen kaikkea asiakaspalvelun taitaminen on iso etu.

– Tuntuu siltä, että näillä tämän päivän varusmiehillä on kyllä todella hyvät sosiaaliset taidot. Ainakin nämä ovat paljon rohkeampia kuin jotkut vielä parikymmentä vuotta sitten, komentaja kehuu.

Forssalaisella Jere Aaltosella on jo ammatti: talotekniikan asentaja eli putkimies. Rakentamisesta innostunut Jere toivoo, että hän pääsisi rekrytointitapahtumassa vuodeksi tai kahdeksi töihin ja sitten opiskelemaan lisää rakennusalalle.

– Suunnittelupuoli kiinnostaisi minua todella paljon. Uskon, että tällaisista tapahtumista on vain hyötyä, sillä enhän minä muuten tietäisi alan yrityksistä yhtään mitään, Aaltonen paljastaa. FL

Neljäs tapahtuma

Panssariprikaatin Varusmiestoimikunta ja Hämeen kauppakamari järjestivät rekrytointitapahtuman Vanhassa sotilaskodissa Parolannummella.

Neljännen kerran järjestetty tapahtuma jatkuu vielä keskiviikkona.

Sen yhteydessä järjestetään myös opintomessut.

Sotilaskodissa oli tiistaina mukana 11 yritystä ja keskiviikkona 16.

Varusmiehiä tilaisuudessa oli pelkästään tiistaina 1000.

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic