Lounais-Häme Tammela

Työnjako takaa sujuvan arjen ja sovun – Heikkilän veljekset viljelevät ja perustivat yrityksen yhdessä

Joonas Heikkilä ja Juuso Heikkilä ottivat kotitilan vastuulleen isänsä kuoleman jälkeen.
Joonas Heikkilä ja Juuso Heikkilä (oik.) ovat luoneet yhdessä työnjaon, joka toimii sekä maatilan että yrityksen töissä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Joonas Heikkilä ja Juuso Heikkilä (oik.) ovat luoneet yhdessä työnjaon, joka toimii sekä maatilan että yrityksen töissä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Maataloudessa katteet ovat niin pienet, että töitä pitää tehdä täysillä, tarkasti ja hyvin, että saa tulosta aikaiseksi.

Tammelalaiset Joonas Heikkilä ja Juuso Heikkilä tekevät töitä kotitilalla Tammelan Kaukjärvellä tämän ohjenuoran mukaan.

– Tätä me olemme halunneet lapsesta asti, ja on hienoa, että töitä on. Maatila ja yrittäminen ovat elämäntapa, jossa ollaan töissä 24/7. Jos me emme ole käytännön töissä, suunnittelemme ja laskemme pöydän vieressä, veljekset toteavat.

Viljely sujui, paperityö piti opetella

Elämä iski 2,5 vuotta sitten Heikkilän perheeseen kovin. Isä Jouko menehtyi ja parin sadan hehtaarin viljatila jäi silloin parikymppisten kaksosten vastuulle.

– Onneksi olimme kasvaneet tilan töihin isän rinnalla niitä tehden ja olimme perustaneet jo aiemmin kotitilasta maatalousyhtymän, he toteavat.

Viljelytyöt sujuivat, mutta paperitöissä oli opettelemista. Niitä nuoret miehet olivat seuranneet vasta toisella silmällä.

Oma maatila oli Jouko Heikkilän unelma, jonka hän toteutti Kaukjärvellä.

– Hän osti aikanaan tämän paikan. Olimme 1-vuotiaita, kun muutimme tänne. Isä oli kotoisin maatilalta ja halusi hankkia oman paikan. On tämä meidänkin unelma, veljekset kertovat.

Veljekset ovat aina halunneet maanviljelijöiksi.

– Selvää oli myös se, että kotitila ei molempia elätä. Jotain oli siis viljanviljelyn rinnalle keksittävä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kaksosveljekset jakavat isänsä unelman maatilanpidosta. Juuso (vas.) ja Joonas Heikkilä kuvattiin koulukyyditysaiheiseen juttuun syksyllä 2003. Isä Jouko Heikkilä nouti silloin poikansa koulusta kotiin traktorikyydillä. Kuva: Markku Åberg
Kaksosveljekset jakavat isänsä unelman maatilanpidosta. Juuso (vas.) ja Joonas Heikkilä kuvattiin koulukyyditysaiheiseen juttuun syksyllä 2003. Isä Jouko Heikkilä nouti silloin poikansa koulusta kotiin traktorikyydillä. Kuva: Markku Åberg

Viljaa ja kuivalantaa

Vuonna 2017 veljekset perustivat Tammelan Koneasema oy:n, joka tarjoaa maatiloille viljan ja apulannan ajoa. Yritys hoitaa myös kompostointialueita Kiimassuolla kahdelle eri yritykselle ja levittää kuivalantaa.

Hetki oli Heikkilöiden mukaan hyvä kuljetus- ja koneurakointiyrityksen perustamiseen.

– Paikallinen yrittäjä oli lopettelemassa ja häneltä hankimme käytettyä kalustoa ja saimme myös valmista asiakaskuntaa.

Yrityksen perustaminen ja kalustohankinnat vaativat myös ison alkuinvestoinnin, mutta veljekset luottavat siihen, että tulevaisuudessa töitä riittää.

– Olemme huomanneet viljanajokeikoilla lastia purkaessa, että tätä hommaa tekevien keski-ikä on melko korkea. He ovat kertoneet, että nuorempia ei raskas ja pölyinen työ kiinnosta.

Yrityksen kasvu mielessä

Vaikka yritys on suhteellisen nuori, veljekset aikovat laajentaa.

– Aina me suunnitellaan eteenpäin, ja yrityksen kasvuakin pitää ajatella. Nyt meillä on ajossa neljä autoa, pyöräkuormaaja ja yksi levitysvaunu lannalle. Toinen levitysvaunu on tulossa kevään aikana, Heikkilät kertovat.

Kuivalannan levitystyöt sijoittuvat noin 60 kilometrin säteelle Kaukjärveltä.

Viljan ja apulannan ajokeikat yritys poimii Forssasta ja sen ympäristökunnista Urjalaa, Someroa ja Loimaata myöden.

– Viljaa ajetaan varastoihin, teollisuuteen ja suoraan tiloille. Joskus kuormia viedään jopa Koskenkorvalle asti. Nämä ovat siitä mukavia hommia, että keikoilta ehtii aina yöksi kotiin.

Yritys työllistää kaksi vakituista autonkuljettajaa ja kaksi tarvittaessa töihin tulevaa.

Katse vie jo pelloille

Joonas ja Juuso Heikkilän katse vie nyt jo useasti pelloille. Tilan maat ovat Kaukjärven etelään antavia rinteitä, joille pääsee toukotöihin ensimmäisten joukossa. Maa kuivuu ja lämpenee.

– Jos sää ei tarjoile yllätyksiä, toukotyöt voi tänä vuonnakin olla tehtynä ennen perinteistä toukojen aloituspäivää eli äitienpäivää.

Tämän satokauden viljelysuunnitelmaan kuuluvat ykköskasvina kaura ja lisäksi vehnää, rapsia ja ohraakin.

– Kylvämme pääasiassa kauraa. Sille riittää kysyntää ja vientiä ulkomaille.

Toukotöiden aikaan Heikkilät painavat viljelijöiden tapaan pitkää päivää.

– Pellolla voi tehdä töitä niin kauan kuin jaksaa, ajohommissa työ- ja lepoajan määrittelee laki. Touko- ja puintiaikaan meillä on apuna yksi työntekijä, joka tuntee jo meidän lohkot ja systeemit.

Välillä omaa rauhaa

Veljekset ovat luoneet oman työnjaon, jotta arki sujuu.

– Juuso vastaa tilasta ja esimerkiksi sen apulantatilauksista ja viljanmyynnistä sekä kompostointitöistä, minulla on yrityksen pyörittäminen ja autohommat, toimitusjohtajana toimiva Joonas Heikkilä kertoo.

Tulevaisuuden suunnitelmat he laativat yhdessä.

Samassa yrityksessä toimiminen sujuu kaksikolta hyvin eikä riitoja leimahtele. He kertovat, että työnjako varmistaa sen, että veljen naamaa ei aina tarvitse katsella.

– Toki oma rauhakin pitää välillä olla. Vaikka teemme töitä yhdessä, emme ole koko ajan yhdessä, Joonas Heikkilä lisää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic