Lounais-Häme Hämeenlinna

Työntekijä kavalsi Hämeenlinnan ortodoksiseurakunnalta yli 400 000 euroa – Myös entinen kirkkoherra tuomittiin kavalluksesta

Seurakuntasihteeri siirsi kirkon sijoitusvarallisuutta tililleen ja palkkasi luvatta läheisiään.
Hämeenlinnan vuonna 1962 rakennettu ortodoksikirkko on parhaillaan käyttökiellossa. Seurakunta on suunnitellut pitkään joko kirkon korjaamista tai uuden rakentamista. Seurakunnalta kavallettu suuri rahasumma voi viivästyttää hanketta. Kuvaaja: Esko Tuovinen
Hämeenlinnan vuonna 1962 rakennettu ortodoksikirkko on parhaillaan käyttökiellossa. Seurakunta on suunnitellut pitkään joko kirkon korjaamista tai uuden rakentamista. Seurakunnalta kavallettu suuri rahasumma voi viivästyttää hanketta. Kuvaaja: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Ortodoksisen seurakunnan entinen työntekijä tuomittiin tiistaina kavalluksesta Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

Seurakuntasihteerinä työskennellyt nainen oli kesän 2016 ja kevään 2017 välisenä aikana anastanut tai käyttänyt muuten väärin seurakunnan rahoja yli 410 000 euron edestä.

Seurakuntasihteerinä nainen vastasi seurakunnan talousasioista ja hänellä oli pääsy seurakunnan tileille.

Nainen on palauttanut seurakunnalle hieman yli 36 000 euroa, eli vajaan kymmenesosan kavaltamastaan summasta.

 

Syytteen mukaan nainen oli kesäkuun 2016 ja maaliskuun 2017 välisenä aikana anastanut varoja monin eri tavoin.

Osan rahoista hän siirsi omalle pankkitililleen ja nosti käteisenä pankkiautomaateista. Hän oli myös maksanut itselleen seurakunnan muille työntekijöille merkittyjä palkkoja.

Nainen oli myös ilman seurakunnan lupaa ottanut töihin sekä oman tyttärensä että oman kummilapsensa, joille maksettiin seurakunnasta palkkaa useiden kuukausien ajan.

Syytteen mukaan yli 400 000 euron kavallus aiheutti seurakunnalle tuntuvan vahingon. Syytteen mukaan teko oli tehty vastuullista asemaa hyväksikäyttäen ja sitä on pidettävä kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

 

Valtaosa kavalletuista varoista oli peräisin seurakunnan sijoitusvarallisuudesta, jota oli tarkoitus käyttää seurakunnan tuleviin rakennushankkeisiin.

– Tämä kavallus teki ison loven juuri siihen budjettiin, jolla nykyinen kirkko voitaisiin peruskorjata tai kokonaan uusi rakentaa, vt. kirkkoherra Jonas Bergenstad sanoo.

– Seurakunnan tilinpäätöksestä tulee kyllä surullista katsottavaa sinä vuonna, kun nämä tappiot joudutaan kirjaamaan, Bergenstad jatkaa.

Hän vertaa yli 400 000 euron kavallettua summaa kirkollisverotuloon, joka oli viime vuonna noin 290 000 euroa.

Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko on sisäilmaongelmien takia käyttökiellossa. Seurakunta saa maaliskuun 15. päivänä selvityksen siitä, onko kirkkoa edes mahdollista korjata.

Kirkkoherran mukaan kavallusten jälkeen seurakunnassa on siirrytty käytäntöön, jossa laskut lähtevät maksatukseen vain seurakunnan neuvoston varapuheenjohtajan hyväksyminä ja tiliotteet tarkastetaan kuukausittain.

 

Kavalluksesta syytetty nainen irtisanottiin maaliskuussa 2017, kun epäselvyydet paljastuivat.

Vielä keväällä 2017 seurakunnasta arvioitiin, että kavalluksen kohteena olisi ollut noin 200 000 euroa. Vahinkojen määrä tarkentui poliisitutkinnassa ja syytteessä kokonaissumma nousi jo 414 000 euroon.

Entinen työntekijä tuomittiin törkeästä kavalluksesta kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen.

Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan seurakunnalle noin 378 000 euroa korkoineen sekä maksamaan seurakunnan oikeudenkäyntikulut. Naiselle määrätty 350 000 euron vakuustakavarikko on edelleen voimassa. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic