Lounais-Häme

Työntekijäliitot kritisoivat Instru Optiikan koulutustilaisuutta hävyttömäksi – Työntekijöille värikoodit, osan toivottiin eroavan

Taloussanomien mukaan työntekijät jaettiin vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin. Toimitusjohtaja pyytää anteeksi.
Instru Optiikka pyörittää optikkoliikkeitä Instrumentariumia, Nisseniä ja Keopsia. Kuvituskuva. Kuva: Sara Aaltio
Instru Optiikka pyörittää optikkoliikkeitä Instrumentariumia, Nisseniä ja Keopsia. Kuvituskuva. Kuva: Sara Aaltio

Optikkoliikkeitä Instrumentariumia, Nisseniä ja Keopsia pyörittävä Instru Optiikka ja erityisesti sen toimitusjohtaja Pasi Anttila päätyivät lauantaina ryöpytykseen muun muassa työntekijäliittojen taholta, kun Taloussanomat kertoi toimitusjohtajan metodeista koulutustilaisuuksissa.

Lehden mukaan yhtiön työntekijöille suunnatussa koulutustilaisuudessa Helsingissä tiistaina jaettiin työntekijät värikoodeilla kolmeen ryhmään: vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin. Samanlaisia tilaisuuksia on ollut yhteensä kymmenen ympäri Suomea.

Keltaisille Anttila painotti Taloussanomien mukaan heidän arvoaan yhtiön tulevaisuudessa, mutta heillä oli Anttilan mukaan petrattavaa tiimityössä ja siinä, etteivät he lähtisi mukaan punaisten vahingolliseen toimintaan.

Punaiset saivat lehden mukaan raskainta kritiikkiä. Yksi punaisiin luokiteltu, nimettömänä jutussa esiintyvä työntekijä kertoo Taloussanomille, että toimitusjohtaja kertoi ryhmän myrkyttävän yrityksen sisältä päin ja saavan työkaverit voimaan pahoin. Anttila totesi Taloussanomille, että raju viesti kohdentui kiusaajiin, ei kaikille punaisille.

Lehden mukaan Anttila ilmaisi tilaisuudessa, että on jokaisen valinta, mihin ryhmään haluaa kuulua, mutta että joidenkin ihmisten hän ei toivo jatkavan yhtiössä. Anttila vahvisti Taloussanomille puheensa ja tarkensi, että toivotteli eroamista vain, jos käytös ei muutu.

Liitto harkitsee asian viemistä työsuojeluviranomaisille

Anttila pyysi lauantaina tiedotteessa anteeksi henkilöstöltään.

– Myönnän, että valintamme toteuttaa ryhmäjako tällä tavalla oli epäonnistunut. Pyydän anteeksi ryhmäjaon toteutusta ja kovia sanavalintojani tilaisuuksissa ja otan virheistä opikseni, Anttila sanoo.

Anttila kertoi toisessa tiedotteessa, että hän haluaa ”luoda avoimen ja lähestyttävän kulttuurin Instrumentariumissa” ja että töitä on tehty ”asiakaskeskeisyyden nostamiseksi tekemisemme ytimeen”. Tilaisuudet järjestettiin Anttilan mukaan näiden tavoitteiden toteuttamiseksi.

STT olisi halunnut kysyä Anttilalta, millä perustein työntekijät valittiin ryhmiin ja mitä ryhmäjaolla tavoiteltiin, mutta yhtiön markkinointijohtaja Kati Litmanen ilmoitti, ettei Anttila kommentoi tiedotteiden lisäksi asiaa lainkaan.

Optikoita edustava toimihenkilöliitto Erto kutsui Instru Optiikan toimintaa ”hävyttömäksi”.

– Työnantajan nöyryyttävälle ja asiattomalle toiminnalle ei ole miltään osin ollut Erton tai luottamusmiesten hyväksyntää tai tukea, puheenjohtaja Juri Aaltonen sanoi tiedotteessa.

Erto arvioi työnantajan toiminnan rikkovan työturvallisuuslakia ja se selvittää asian mahdollista viemistä työsuojeluviranomaisten käsittelyyn.

Ammattiliitto PAM kutsui toimintaa Twitterissä ”poskettomaksi” ja kertoi lähettäneensä viestiä työnantajaliittoon, että ”näin ei nykypäivänä voi toimia”. STT

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic