Lounais-Häme

Työnteko vaihtui keppijumpaksi

 

Parman seinäelementti- ja ontelolaattatehtaalla Forssassa henkilöstö ei tehnyt eilen normaaleja töitään, vaan koko päivä käytettiin turvallisuuskoulutukseen.

Turvallisuuspäivään osallistui Forssassa noin 120 parmalaista sekä kymmeniä tehtaan alihankinnassa työskenteleviä työntekijöitä siivouksesta lastaukseen.

Turvallisuuspäivää vietettiin kaikissa Parman yksiköissä ympäri maata. Myös Parman omistavassa Consolis-konsernissa keskityttiin eilen työturvallisuuteen liittyviin asioihin. Kaikkiaan Euroopassa Consolis-konsernissa työturvallisuuspäivässä oli mukana noin 10000 henkilöä.

Päivän aikana erilaiset työturvallisuuteen ja työterveyteen liittyvät aktiviteetit, kuten keppijumppa, työhyvinvointi, henkilökohtaisten suojaimien käyttö ja mm. korkealla työskentelyn vaarojen välttäminen olivat esillä eri esittelypisteissä Parman julkisivu- ja elementtitehtaassa.

Tavoitteena on saavuttaa työtapaturmien määrässä nollataso. Tähän tarvitaan jatkuvaa koulutusta ja vastuun jakamista organisaatiossa joka tasolle. Tämä edellyttää vahvaa ja näkyvää johtamista henkilöstön toimintatapojen kehittämistä ja standardien ja sääntöjen jalkauttamista.

Lisäksi tarvitaan selkeää ohjeistusta ja hyvien suoritusten palkitsemista. Ytimessä on se, että turvallisuus ja hyvinvointi on kaikkien vastuulla.

Parman myyntijohtaja Jarmo Viljanen sanoo, että kolmessa vuodessa, joina turvallisuuspäivää on vietetty, on Parmassa kyetty vähentämään merkittävästi työtapaturmien määrää.

-Parmassa ollaan kulkemassa oikeaan suuntaan, mutta vielä on paljon tehtävää. Turvallisuuspäivä koetaan tärkeäksi, vaikka kiire tilausten täyttämiseksi painaisikin päälle. Tänään tuotanto seisoo ja keskitymme turvallisuuspäivään, Viljanen sanoo.

Viljanen kertoo Parmassa tapaturmataajuuden laskeneen viimeisten 12 kuukauden aikana alle kymmeneen sairaslomaan johtaneeseen työtapaturmaan miljoonaa työtuntia kohden. Alkuvuoden aikana on koko Parmassa sattunut vain yksi poissaoloon johtanut työtapaturma.

Julkisivutehtaassa ilman työtapaturmaa on työskennelty jo 548 päivää, kun ontelolaattatehtaassa viimeisin työtapaturma tapahtui 58 päivää sitten. Rälläkkää käytettäessä kipinä pääsi suojalaseista huolimatta osumaan työntekijän silmään aiheuttaen muutaman päivän sairausloman.

Parman Kotkan tehtaalla ilman sairauslomaan johtavaa työtapaturmaa on työskennelty jo yli viisi vuotta.

Viljanen sanoo elementtien valmistuksen tapahtuvan vaativassa tuotantoympäristössä, jossa massiivisia elementtejä joudutaan kuljettamaan nostureilla tuotantohallissa.

Raskaiden koneiden ja elementtien kanssa työ vaatii jatkuvaa valppautta. Työtapaturmista kertyy melkoiset kustannukset, joiksi on arvioitu keskimäärin noin 7000 euroa työtapaturmaa kohden.

-Työturvallisuuden parantaminen on oltava jokaisen työntekijämme vastuulla. Yhteisen päivän tavoitteena on sitouttaa väkemme huolehtimaan yhä vahvemmin omasta ja työkaverin turvallisuudesta sovittujen pelisääntöjen ja ohjeiden puitteissa, sanoo Parman toimitusjohtaja Hannu Tuukkala.

Vuotuista turvallisuuspäivää vietettiin koko Consoliksessa nyt kolmatta kertaa. Turvallisuuspäivän toteutuksessa ovat mukana Parman yhteistyökumppanit Mehiläinen Oy, Cramo Finland Oy, Lassila & Tikanoja Oyj, Lindström Oy, Securitas Oy ja LähiTapiola.

Tuloksia on tullut, sillä tapaturmataajuus on laskenut jo viidennekseen vuoden 2007 tasosta. FL

 

Tapaturmataajuus pudonnut nopeasti
Panostukset työturvallisuuden parantamiseksi näkyvät Parmalla. Miljoonaa työtuntia kohden tapaturmataajuus on pudonnut 73:sta (v. 2007) työtapaturmasta 13,5:een (v. 2014).Uuraisten Parman tehtaalla kokenut työntekijä menehtyi viime vuoden helmikuussa elementtilinjalla tapahtuneessa työtapaturmassa. Työntekijä jäi kahden liikkuvan laitteen väliin. Parmassa työtapaturman kulku on selvitetty tarkasti.Parman Forssan tehtaassa keskityttiin seuraaviin teemoihin: korkealla työskentely, työhyvinvointi, turvallisuusilmapiiri ja sen kehittäminen, henkilökohtaiset suojaimet, jätteiden käsittely, kemikaalit ja vaaralliset aineet, yksintyöskentely ja konfliktitilanteet.Consolis-konsernissa on asetettu tavoitteeksi olla alan paras yritys ja päämääränä on nolla tapaturmaa.Parma on menestynyt erinomaisesti betoniteollisuuden järjestämässä työturvallisuuskilpailussa. Viimeisen kolmen vuoden aikana vähintään kuusi Parman tehdasta on sijoittunut joka vuosi kymmenen parhaan elementtitehtaan joukkoon.Vuonna 2011 kilpailun voittanut Parman Kotkan tehdas on toiminut tapaturmitta jo yli viisi vuotta.Tavoitteisiin kuuluu tinkimätön suhtautuminen työturvallisuuteen.Tavoitteena on nolla tapaturmaa. Tarkka ohjeistus ulottuu koko tuotantoketjuun valmistuksesta asennukseen.Turvallisuusajattelu kattaa oman väen lisäksi yhteistyökumppanit.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti