Lounais-Häme Forssa

Työpaikkojen ovet auenneet Forssan seudulla maahanmuuttajille – Mohsen Payande sai paikan forssalaisfirmasta

Mohsen Payande sai vakituisen työpaikan forssalaisesta rakennusfirmasta.
Laatu-JJ Rakennus oy:n toimitusjohtaja Janne Suominen ja rakennusmies Mohsen Payande tarkastelevat tulevia työtehtäviä. Kuva: Tapio Tuomela
Laatu-JJ Rakennus oy:n toimitusjohtaja Janne Suominen ja rakennusmies Mohsen Payande tarkastelevat tulevia työtehtäviä. Kuva: Tapio Tuomela

Forssassa asuvalla Mohsen Payandella oli aiemmassa kotimaassaan Afganistanissa tasoite- ja laatoitusalan yritys. Payende muutti perheineen Suomeen neljä vuotta sitten asuttuaan ensin Iranissa.

Nyt Payande työskentelee forssalaisen Laatu JJ-Rakennus oy:n palveluksessa rakennusmiehenä.

– Mohsen tuli meille kuusi kuukautta sitten kuukauden työkokeiluun. Kun hän osoittautui ammattitaitoiseksi ja hyväksi työntekijäksi, hän sai vakituisen työpaikan rakennusmiehenä, Laatu-JJ Rakennus oy:n toimitusjohtaja Janne Suominen kertoo.

Payande sanoo olevansa tyytyväinen saatuaan hyvän työpaikan. Rakennusalan työt olivat hänelle entuudestaan tuttuja hänen yrityksensä kautta.

– Vaikka Mohsen puhuukin jonkin verran suomea, yhteisen kielen puute mietitytti ensin, Suominen sanoo.

Kieliongelmiin tuli kuitenkin helpotusta, kun yritys sai TE-toimistosta Payandenin pestaamiseen palkkatukea ja siihen sisältyi mahdollisuus käyttää tulkkipalvelua. Payandenille kerrottiin tulkin välityksellä työsopimukseen liittyvistä asioista.

– Rakennusalalla kärsitään työvoimapulasta ja olen palkannut Payandenin lisäksi muitakin ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä. Suosittelen tätä myös muille yrityksille, Suominen sanoo.

Forssassa TyöPolulla 140 asiakasta

Payande tuli yritykseen Hämeen Setlementin Työpolku-hankkeen kautta. TyöPolku on Kanta- ja Päijät-Hämeessä vuonna 2014 käynnistynyt työllistymishanke, joka aloitettiin Forssassa vuonna 2017.

– Hanke on tarkoitettu maahanmuuttajataustaisille TE-toimiston asiakkaille. Forssassa TyöPolulla on ollut kaikkiaan jo 140 asiakasta, jotka ovat tulleet yli 30 maasta, kun koko hankkeessa asiakkaita on ollut yli 70 maasta. Tänä vuonna asiakkaistamme on syyskuuhun mennessä työllistynyt tai päässyt tutkintoon johtavaan koulutukseen 58 prosenttia, kertoo työhönvalmentaja Carita Parkkinen Forssan TyöPolku-hankkeesta.

Parkkisen mukaan työllistyneeksi lasketaan ne asiakkaat, jotka ovat saaneet joko vakituisen tai määräaikaisen työsopimuksen. Tätä ennen vaihtoehtona on, että asiakas menee yritykseen esimerkiksi kuukauden ajaksi työkokeiluun, jossa katsotaan sopivatko työntekijä ja työnantaja toisilleen. Työkokeilua voidaan käyttää myös pidemmällä ajanjaksolla tai kun asiakas miettii uudelleenkoulutusta.

Afganistanista kotoisin oleva rakennusmies Mohsen Payande sai vakituisen työpaikan forssalaisesta Laatu-JJ Rakennuksesta. Työn alla on vesikaton korjaus Kohon vanhan mailatehtaan kiinteistössä Tammelassa. Kuva: Tapio Tuomela
Afganistanista kotoisin oleva rakennusmies Mohsen Payande sai vakituisen työpaikan forssalaisesta Laatu-JJ Rakennuksesta. Työn alla on vesikaton korjaus Kohon vanhan mailatehtaan kiinteistössä Tammelassa. Kuva: Tapio Tuomela

Kolmasosalla korkea koulutus

Parkkinen kertoo, että asiakkaiden tausta vaihtelee suuresti. Noin kolmasosalla on korkea koulutus tohtorin tutkinnosta alkaen.

– Asiakkaitamme on työllistynyt esimerkiksi kaupan alalle ja palvelualoille, hoiva-alalle ja rakennusalalle. Kun meille tulee uusi asiakas, annamme hänelle yksilöllistä ohjausta ja kartoitamme hänelle työpaikkaa. Forssan kaltaisella pienellä paikkakunnalla verkosto on tiivis ja tiedämme helpommin missä yrityksissä tarvitaan lisää työvoimaa. Toki myös yrityksistä voidaan ottaa meihin yhteyttä, Parkkinen sanoo.

TyöPolku-hankkeen Forssan asiakkaista suuri osa on kotoisin Venäjältä tai muualta Itä-Euroopasta. Mukana on ollut paljon myös thaimaalaisia tai muita aasialaisia.

– Lähi-Idästä olevien asiakkaiden määrä on kasvussa, mihin vaikuttaa se, että vuoden 2015 turvapaikanhakija-aallosta tulleet ovat siirtymässä kotoutumisvaiheeseen. Tällöin he pääsevät TE-toimiston asiakkaiksi saatuaan ensin oleskeluluvan, Parkkinen sanoo.

Hämeen Setlementti on monialajärjestö, jonka tehtävänä on muun muassa osallisuuden tukeminen. TyöPolku-hanketta rahoittavat mukana olevat kunnat ja TE-toimisto. FL

TyöPolku-hankkeesta ja kansainvälisestä työllistymisestä kerrotaan Forssan Yrityskehityksen järjestämässä Business Brunssi -tilaisuudessa 26.9. klo 7.45–9 Forzan tiloissa Kehräämöllä, osoitteessa Wahreninkatu 11. Paikalla on muun muassa Prismajohtaja Minna Hovila-Myllylä.

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic