Lounais-Häme

Työpaja osoitti hyötynsä Ypäjälläkin

Jos Ypäjälle ei olisi perustettu viime vuonna työttömien työpajaa, 20-vuotias Jesse Vaittinen istuisi todennäköisesti kotona. Hänellä olisi ehkä vuorokausirytmi sekaisin ja arki tuntuisi hyödyttömältä.

Kiitos työpajan, Vaittinen on tänään herännyt aikaisin aamulla ja tullut kahdeksaksi töihin. Hän hioo asiakkaan kaappia ja kokoaa jopoja, joita tarvitaan Liikkuva koulu -projektiin. Hän on aiemmin myös maalannut asiakastöitä ja hoitanut logistiikkaa.

Vaittinen tekee tänään neljä tuntia töitä ja tienaa työttömyysturvan lisäksi yhdeksän euroa kulukorvausta. Töiden ohessa hän tapaa tuttuja ja saa tukea ohjaajilta, jotka kehuvat Vaittista innostuneeksi ja osaavaksi nuoreksi.

 

Kun työpajatoiminta alkoi viime vuonna Ypäjällä, työttömyystilastot kaunistuivat. Alle 25-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä tippui 13 prosenttiyksiköstä 7,9 prosenttiyksikköön. Koska työpaja on tarkoitettu kaikenikäisille, myös yleiset työttömyysluvut laskivat.

-Työttömien työnhakijoiden määrän lasku on kuitenkin osittain tilastoharhaa. Moni asiakkaistamme on kuntouttavalla, osa työkokeilussa. Kyse ei siis ole varsinaisesta työ- tai opiskelupaikasta, työpajaohjaaja Matti Syrjälä huomauttaa.

Hänen mielestään tilastojen ja rahan sijaan onkin syytä kiinnittää huomio asiakkaiden elämänlaatuun. Työpajalla työskenteleminen antaa syyn nousta sängystä, poistua kotoa ja pysyä raittiina. Paja tarjoaa yhteisön, jossa tehdä töitä ja kokea onnistumisentunteita. Tällaisia etuja on vaikea mitata rahassa tai osoittaa tilastoilla. Lisäksi pajalla oppii käytännön taitoja, kuten ruoanlaittoa. Ohjaajat auttavat koulupaikan tai työpaikan haussa.

-Ei tänne pajalle kukaan tule sen yhdeksän euron takia. Tänne tullaan, jotta olisi jotain tekemistä. En jaksa maata kotona, vaan haluan oikeasti töihin, Vaittinen sanoo.

 

Työpajatoiminta aloitettiin Ypäjällä kovin myöhään. Matti Syrjälä arvioi, että Ypäjä oli yksi tämän maan viimeisistä kunnista, joihin työpaja perustettiin. Paja on kuitenkin jo vuoden aikana ehtinyt osoittaa arvonsa. Sen avulla kaksi nuorta on saanut opiskelupaikan, yksi työllistynyt ja jokunen on päässyt työkokeiluun pajan ulkopuolelle.

-Olemme oikeasti pystyneet auttamaan asiakkaita eteenpäin, Vaittinen sanoo.

Hänen arvionsa mukaan asiakkaiden määrä on kasvussa.

-Kasvu ei johdu siitä, että työttömiä olisi aiempaa enemmän, vaan siitä, että yhä useampi työtön hakeutuu pajan palveluihin. Vielä viime vuonna ypäjäläisillä oli paljon ennakkoluuloja. Jotkut luulivat, että me vain istumme täällä ja paistamme makkaraa. Nyt ennakkoluulot alkavat väistyä tiedon tieltä, ja ihmiset uskaltavat hyödyntää palveluitamme. FL

 

Ypäjän työpaja
Tarkoitettu työttömien aktivoimiseksi.Nuorten lisäksi pajatoimintaan voivat osallistua aikuiset.Aloitti toimintansa maaliskuussa 2016.Sai syyskuun alussa tiedon, että pajatoimintaa rahoitetaan ainakin vuoden 2019 loppuun asti.Työpajalla tehdään erilaisia töitä tai opetellaan päivärytmiä sekä elämänhallintaa.Töitä ovat esimerkiksi nurmikonleikkuu, tilaustöiden maalaaminen, hitsaaminen tai kokoaminen, huonekalujen verhoilu, vetoketjujen korjaus ja tekstiilinkierrätys.Tällä hetkellä 20 asiakasta.Asiakkaista neljä on nuoria.Tänä vuonna on ollut kaikkiaan yhdeksän nuorta asiakasta.Asiakkaiden määrä näyttää kasvavan hiljalleen.Helmikuun lopulla pajassa aloitti ohjaajan lisäksi toinen työntekijä.Paja tarjoaa jatkuvasti enemmän työmahdollisuuksia ja tilat kehittyvät.

Uusimmat

Fingerpori

comic