Lounais-Häme

Työpaja Veturi vauhdissa Jokioisilla

Jokioislainen Kirsi Pajunen kehuu työpajan toimintaa ja yhteishenkeä.

-Olen tykännyt, kun täällä saa tehdä kaikenlaista ja on hyvä porukka. Täällä on todella hyvä yhteishenki.

Veturin vastaava työpajaohjaaja Mikko Mäkelä toteaa, etteivät työpajatoiminnasta kertyvät säästöt ohjaa työpajan toimintaa. Tärkeintä on hänen mukaansa auttaa ihmisiä eteenpäin työn ja opiskelun pariin ja elämänhallinnassa.

-Lähdemme siitä, että on järkevää tekemistä.

-Olemme onnistuneet suhteellisen hyvin, hän summaa. Hän toivoo, että elpyvä talous vähentäisi pitkäaikaistyöttömyyttä. Työpajalaisilla on erilaisia taustoja mutta yhteistä työttömyysjaksot.

 

Pajatoiminnan ansiosta Jokioisten kunnan valtiolle maksamat työttömyyden sakkomaksut ovat laskeneet noin 10000 euroa kuukaudessa. Valtio antaa lisäksi Jokioisille nuorten työpajatoimintaan avustusta 30000 euroa vuodessa ja lisäksi kuntouttavaan työtoimintaan kuukausittaista tukea kävijöiden määrän mukaan. Työpajatoiminta kattaa siis kulunsa.

Kokonaisuus on plussan puolella, kun mukaan lasketaan työpajan panos kävijöiden hyvinvointiin ja eteenpäin pääsyyn.

Työpajatoiminnan vakinaistaminen auttaa suunnittelemaan ja kehittämään toimintaa pitkäjänteisesti. Toiminnalla on ilmeistä tarvetta myös tulevaisuudessa.

-Jatkossa on uuden kehittämisen aika. On mietittävää, miten paja voisi palvella paremmin meidän asiakkaita, Mikko Mäkelä sanoo.

 

Toiminta ja tuki suunnitellaan työpajalla Mäkelän mukaan aina yksilön tarpeista lähtien. Kenellekään ei tarjota tehtäväksi valmiiksi määriteltyjä töitä, vaan siinä painavat tarpeet, mielenkiinto ja harrastukset. Pakkotyön sijaan painoa saa ihmisten viihtyminen.

Kuntouttavan työtoiminnan säädökset rajoittavat, mitä voi tehdä. Työpajatoiminta voi olla myös jaksamista ja yhteisöä vahvistavaa.

Veturissa käy viikossa yli 30 asiakasta. Työpaja tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeilumahdollisuuksia sekä pitkään työttöminä olleille että muille työttömille. Pääosa on kuntouttavassa työtoiminnassa. Muutamia, lähinnä nuoria, on työkokeilussa. Työpaja auttaa heitä työ- tai opiskelupaikan haussa. Jokunen käy sosiaalisessa kuntoutuksessa.

 

Työpajatoiminta alkoi Jokioisilla viime vuoden alkupuolella entisellä Kalakosken koululla. Kunta myi koulukiinteistön marraskuussa 2015 ja on työpajatiloissa vuokralla. Vuokrasopimus on voimassa kuluvan vuoden loppuun.

-Ajatuksena on jatkaa toimintaa samoissa tuloissa ja neuvotella kesän aikana uudesta vuokrasopimuksesta, sanoo Jokioisten hallinto- ja talousjohtaja Mika T. Rantala.

Vanhat tilat ovat Mäkelän mukaan toimivat. Sijainti hyvällä paikalla on plussaa. Työpajalla on puuverstas, monenlaista käsityötoimintaa, 3D-printteri ja kasvilavoja. Mäkelä kehuu kunnan suhtautumista työpajatoimintaan.

Vastaavan työpajaohjaajan lisäksi työpajalaisia ohjaavat työnsuunnittelija ja apuohjaaja. Ypäjän kunta ostaa kolmasosan työpajaohjaajan työpanoksesta oman Vieteri-työpajansa hallintoon. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic