Lounais-Häme Humppila, Ypäjä

Työt alkavat Tyrinselällä toukokuussa – Neljä uutta tuulivoimalaa pyörii Ypäjällä ja Humppilassa kesällä 2021

Tyrinselän tuulivoimapuiston toisen vaiheen rakennustyöt alkavat toukokuun lopulla. Uudet voimalat alkavat pyöriä vuonna 2021.
Tällä hetkellä Tyrinselällä sähköä Fingridin verkkoon tuottaa neljä tuulivoimalaa. Pian määrä tuplaantuu. Kuva on marraskuulta 2019. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tällä hetkellä Tyrinselällä sähköä Fingridin verkkoon tuottaa neljä tuulivoimalaa. Pian määrä tuplaantuu. Kuva on marraskuulta 2019. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ypäjän ja Humppilan rajalla alkavat toukokuun lopulla maanrakennustyöt Tyrinselän tuulivoimapuiston toista vaihetta varten

Tuulivoimapuisto Tyrinselkä oy rakennuttaa Humppilan puolelle yhden uuden voimalan, Ypäjälle kolme. Tuulivoimapuiston valmistelut ja voimaloiden perustustyöt jatkuvat marraskuulle saakka. Voimalat nousevat paikalle kesä-elokuun 2021 aikana, ja loppukesästä voidaan aloittaa niiden testaus.

Pääurakoitsijana toimii Empower.

Vuonna 2016 Tyrinselän alueella käynnistyi jo neljä tuulivoimalaa Jokioisten puolella.

Napakorkeus lähes sama, roottorit suuremmat

Tyrinselän toisen vaiheen voimalat ovat uudempaa mallia kuin nyt alueella toimivat voimalat. Ypäjälle nousevat uudet voimalat yltävät lavan ollessa pystyssä 220 metriin, Humppilan voimalasta tulee 230-metrinen. Jokioisilla jo toiminnassa olevat voimalat ovat korkeimmillaan 210-metrisiä.

Ero tulee roottorin halkaisijan kasvusta. Napakorkeus ei voimaloilla kasva kuin 144 metristä 145 metriin.

– Samalla myös voimaloiden teho kasvaa. Ypäjän voimaloiden teho on 4,2 megawattia ja Humppilan voimalan 4,5 megawattia. Vanhojen voimaloiden teho on 3 megawattia, tuulivoimapuiston projektipäällikkö Markku Kortteisto kertoo.

Kortteisto laskee, että neljän uuden voimalan tuottama energiamäärä vastaa suunnilleen noin 6200 sähkölämmitteisen pientalon vuosittaista sähkönkulutusta.

Tuotettu sähkö kulkeutuu valtakunnan verkkoon.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Grafiikassa on vertailtu Tyrinselän vanhojen tuulivoimaloiden korkeutta Tampereen Näsinneulaan ja Forssan kirkkoon. Uudet voimalat ovat vielä aavistuksen korkeampia.

Kymmenen vuoden sopimus yrityksen kanssa

Neljän uuden voimalan pystyttäminen on Kortteiston mukaan noin 18 miljoonan euron investointi.

Tyrinselän ensimmäisen vaiheen voimaloiden tuottamasta sähköstä Tuulivoimapuisto Tyrinselkä oy on saanut valtion myöntämää tuotantotukea takuuhinnan muodossa. Järjestelmässä tuulivoimatuottajalle maksetaan markkinahinnan päälle takuuhinnan ja markkinahinnan erotus.

Toinen vaihe valmistuu markkinaehtoisesti ilman tuotantotukea. Nykyisin uudet tuulivoimahankkeet toteutetaan yleensä niin, että tuulivoimayhtiö tekee jonkin sähköä ostavan yrityksen kanssa suoran sähkönmyyntisopimuksen, joka takaa tuulivoimayhtiölle rahavirran, vaikka markkinahinta painuisikin alas.

– Meilläkin on Tyrinselän toisessa vaiheessa suomalaisen yrityksen kanssa kymmenvuotinen sähkönmyyntisopimus, Kortteisto sanoo.

 

Aiemmin aiheestaTuulivoimaa nousee Lounais-Hämeeseen lisää vuonna 2020 – Tyrinselän toisen vaiheen suunnittelu silausta vaille valmis (FL 16.3.2019)

 

Tyrinselkä yksi parhaista paikoista Suomessa

Uusilla voimaloilla valmistajan takaama käyttöikä on nykyisin yli 25 vuotta. Kortteisto uskoo, että Tyrinselällä on tulevaisuutta myös sen jälkeen.

Tyrinselkä on Kortteiston sekä myös Energiaviraston julkisten tilastojen mukaan yksi Suomen parhaista paikoista tuulivoimaloille. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic