Lounais-Häme Jokioinen

Työt päättyvät 17 henkilöltä – Genencor International oy sulkee Jokioisten tehtaan

Työt päättyvät kaikilta 17 työntekijältä. Historiallisen tehtaan lakkautuspäätös on isku seudulle, mutta sitä osattiin odottaa.
Tuotanto jatkuu Genencor International oy:n Jokioisten tehtaalla kesäkuuhun asti. Työntekijöistä valtaosan työt loppuvat todennäköisesti viikko tai kaksi juhannuksen jälkeen. Kuva: Tapio Tuomela
Tuotanto jatkuu Genencor International oy:n Jokioisten tehtaalla kesäkuuhun asti. Työntekijöistä valtaosan työt loppuvat todennäköisesti viikko tai kaksi juhannuksen jälkeen. Kuva: Tapio Tuomela

Genencor International oy:n Jokioisten tehtaan lakkautuspäätös ei tullut henkilöstölle suurena yllätyksenä.

– Totta kai olemme pettyneitä, mutta kun yt-neuvottelut tammikuussa alkoivat, olimme jo kohtalaisen varmoja, että tehdas tullaan lopettamaan. Tuntuu helpottavalta, että yt:t saatiin päätökseen ja jokainen pystyy nyt varautumaan jatkoon, tehtaan pääluottamusmies Ari Ilola sanoo.

Työt päättyvät kaikilta 17 työntekijältä. Jokioisten lisäksi Genencorilla on käyty töissä lähikunnista Forssasta, Tammelasta ja Ypäjältä.

Ilola kuvailee työntekijöiden olevan nyt ison muutoksen edessä, sillä moni on tullut töihin suoraan peruskoulusta tai ammattikoulusta ja tehnyt koko 20–30-vuotisen työuransa Jokioisten tehtaalla.

– Olemme nyt aivan uudenlaisten haasteiden edessä: Koko elämä, perhe ja talo ovat tällä seudulla. Kun ikää on 50 ja päälle, on kynnys lähteä pidemmälle töihin tai kouluttautua uudestaan.

Jokioisten tehtaan tuotanto loppuu kesäkuussa. Ilola arvelee, että valtaosan työt päättyvät viikko pari juhannuksen jälkeen. Osalla työsuhde jatkuu vuoden loppuun esimerkiksi ympäristölupa-asioiden parissa.

Genencor tarjoaa irtisanotuille tukipaketin. Tehtaanjohtaja Elina Sjömanin mukaan tarkoituksena on järjestää myös työllistymistä tukevaa koulutusta.

– Meillä on sitoutunut ja hyvä henkilöstö. Forssan seudun tilanne tuntien uudelleentyöllistyminen ei ole alueella helppoa, mutta toivon tietysti, että töitä löytyy.

Vaikka prosessiteollisuutta ei seudulla juurikaan ole, huomauttaa Sjöman työntekijöillä olevan monipuolista osaamista.

– Jokioisten tuote on ollut erityislaatuinen, mutta tehtävissä hankitut taidot ovat sovellettavissa moneen, esimerkiksi minkä tahansa prosessin ohjaamiseen tai tietotekniikan hyödyntämiseen.

Genencor on osa DuPont-konsernia, jolla on Jokioisten lisäksi tuotantolaitos Naantalissa, Hangossa, Kotkassa, Jämsänkoskella ja Vaasassa. Lähitulevaisuudessa näissä tuotantolaitoksissa tulee Sjömanin mukaan todennäköisesti avautumaan työtehtäviä, jotka sopisivat monelle Jokioisilla työskennelleelle.

Tehtaalla valmistetaan maltoosisiirapin valmistukseen käytettävää beta-amylaasi-entsyymiä ohrasta uuttamalla. Maltoosisiirappi on muun muassa makeisten valmistuksessa käytettävä makeutusaine.

Sjöman kertoo liiketoiminnan käyneen kannattamattomaksi, koska kilpailevilla menetelmillä entsyymiä pystytään tuottamaan pienemmillä kustannuksilla ja myymään edullisemmin.

– Vähitellen se on syönyt markkinaosuuttamme ja viime aikoina enemmän ja enemmän.

Genencorin asiakkaita ovat pääasiassa tärkkelyksestä sokerisiirappeja valmistavat yritykset. Tuote on mennyt sataprosenttisesti vientiin.

Ilola uskoo, että suuremmalla satsauksella markkinointiin ja aiemmin aloitetulla uusien tuotteiden kehitystyöllä tehdas olisi ehkä voitu pelastaa. Viime syksynä tehtaalla tehtiin koeajoja suunnittelussa olevaan tuotteeseen liittyen.

– Jos tämä olisi suuri 120 hengen tehdas, olisi tehtaaseen ollut varmasti halukkuutta panostaa enemmän, Ilola arvelee.

DuPont-konserni on suuri kansainvälinen kemianteollisuuden yhtiö. Sjömanin mukaan yhtiö on tehnyt suunnitelmia Jokioisten tehdastilojen jatkokäytöstä.

– Ne ovat niin kaukana tulevaisuudessa, ettei niistä ole tässä vaiheessa enempää kerrottavaa.

Beta-amylaasia on valmistettu Jokioisilla yli 30 vuotta, ja tehtaalla on vielä huomattavasti pidempi 120-vuotinen historia sokeri- ja siirappiteollisuudessa.

Ilola huomauttaa tehtaan sulkemisella olevan seudulla myös välillisiä työllisyysvaikutuksia. Prosessissa on syntynyt sivutuotteena tärkkelystä, jota on toimitettu ST1:n tuotantolaitokselle biopolttoaineiden valmistamista varten. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic