Lounais-Häme

Työterveyshuollon tulevaisuudella on nyt neljä vaihtoehtoa – Hyky päättää vaihtoehdoista ehkä lokakuussa

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymällä on neljä vaihtoehtoa yhtiöittää työterveyspalvelut. Vaihtoehtoja selvitellään ainakin lokakuun ajan.
Työterveyshuollon kiemurat vaativat vielä selvittelyä.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) yhtymähallitus jätti maanantain kokouksessaan työterveyshuollon tulevaisuuden pöydälle.

Esityslistalla esitetään, että hykyn järjestämä työterveyshuolto fuusioitaisiin Hämeenlinnan, Riihimäen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin omistamaan Työsyke-yhtiöön. Hallitus päätti kuitenkin lykätä päätöksen tekoa.

 

Käytännössä hykyllä on nyt neljä vaihtoehtoa yhtiöittää työterveyshuolto.

Hyky voi perustaa oman yhtiön, kilpailuttaa työterveyshuollon, fuusioitua Työsykkeeseen tai osallistua valtakunnalliseen työterveyshuoltoyhtiöiden valmisteluun.

Hallituksen puheenjohtajan Kaisa Lepolan mukaan aiemmin esillä ovat olleet vahvimmin kaksi viimeksi mainittua vaihtoehtoa. Ajatus omasta yhtiöstä tai koko toiminnan kilpailuttamisesta tuotiin yhtymähallituksen käsittelyyn vasta äskettäin.

– Hallitus näki, että myös oman yhtiön perustamista ja toiminnan kilpailuttamista tulee selvittää tarkemmin, ennen kuin lopullinen päätös tehdään, Lepola sanoo.

Hänen mukaansa hyky haluaa katsoa, miten isoja operaatioita vaihtoehdot ovat, ja mikä niistä olisi kannattavin. Samalla tarkkaillaan, miten muut Hämeen kunnat toimivat. Myös niiden päätöksillä voi olla vaikutusta hykyn päätöksiin.

Lepolan mukaan oman yhtiön perustamisen ja kilpailuttamisen perusteellisempi selvitystyö aloitetaan heti. Myös Työsykkeeseen fuusioituminen ja Kevan valmisteluun osallistuminen ovat yhä potentiaalisia vaihtoehtoja.

Lisää informaatiota on odotettavissa seuraavaan kokoukseen mennessä, joka järjestetään lokakuun lopulla.

 

Yhtiöittämisen taustalla on kuntalaki, joka määrää, että kuntien tarjoamat työterveyshuollon palvelut tulee yhtiöittää viimeistään vuoden 2019 alussa.

Koska työterveyshuolto on kilpailtu ala, myös kuntien toiminta pitää olla osakeyhtiön, osuuskunnan, yhdistyksen tai säätiön hallinnoimaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic