Lounais-Häme

Työterveyshuollon kiemurat aiheuttavat päänvaivaa Forssan seudun kunnissa

Forssan seudun kuntien on päätettävä hankintaanko palveluntuottaja yksin vai yhdessä. Forssa päätti lähteä hykyn kelkkaan, muilla päätökset ovat vielä auki.
Hykyn työntekijät eivät enää tulevaisuudessa saa työterveyspalveluja omasta talosta. Työterveyden henkilökunta sen sijaan siirtynee uuden työnantajan palvelukseen. Vielä torstaina osastonhoitaja Virpi Toivakka-Reiman saattoi suorittaa spirometrian eli testata terveydenhoitajaopiskelija Riikka Wallinin keuhkojen toimintaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Työterveyshuollon palveluiden ulkoistaminen Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä (hyky) pakottaa seudun kunnatkin etsimään uutta työterveyspalveluiden tuottajaa. Kunnat voivat järjestää oman työterveyshuoltonsa itsenäisesti. Forssan seudulla palvelut on Humppilaa lukuun ottamatta järjestetty hykyn kautta.

Tammelan, Jokioisten ja Ypäjän kunnanhallitukset päättävät ennen vuodenvaihdetta, kilpailuttavatko ne työterveyshuoltonsa yksin vai yhdessä kuntayhtymän kanssa. Humppilan kunta on ostanut kolmen vuoden ajan työterveyshuollon palvelut Suomen Terveystalolta, joten se voi seurata tilannetta vierestä.

Forssa puolestaan päätti jo lähteä yhteistyössä hykyn kanssa kilpailuttamaan työterveyshuollon palvelut.

 

Kunnalliset työterveyspalvelut on yhtiöitettävä vuodenvaihteesta lähtien. Forssan kaupunginhallitus katsoi, että on järkevämpää kilpailuttaa mahdolliset palveluntarjoajat yhdessä hykyn kanssa kuin yksin.

– Kilpailuttaminen ei sido kaupungin käsiä millään tavalla. Lopullinen päätöksenteko tapahtuu sen jälkeen, kun nähdään millainen on kilpailutuksen lopputulos, Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi selvittää.

Kesäniemi huomauttaa, että lain mukaan työterveyshuollon palveluita ei tarvitse ulkoistaa vielä vuoden alusta lukien.

– Se riittää, että asia on siinä vaiheessa vireillä.

 

Aiheesta aiemmin: Työterveyshuollon tulevaisuudella on nyt neljä vaihtoehtoa – Hyky päättää vaihtoehdoista ehkä lokakuussa

 

Työterveyshuollon tilanne on ollut avoinna jo pitkään, koska sote- ja maakuntauudistuksen vuoksi lain täytäntöönpanoa lykättiin vuosina 2014 ja 2016. Kesäniemen mukaan henkilökunnan kannalta on hyvä, että tilanteeseen on vihdoin näkyvillä jonkinlainen ratkaisu.

– Meillä on ihan vilpitön tahto kehittää tai parantaa henkilökunnalle tarjottavia terveyspalveluita. Henkilökunta on tärkein resurssimme ja heidän hyvinvointinsa parantamiseksi pitää kehittää uusia ja erilaisia tapoja, Kesäniemi perustelee.

 

Jokioisten kunnanhallitus esitti marraskuun alussa, että hyky keskeyttää kilpailuttamisen. Jokioinen esitti myös, että yksityissektorille suunnatut työterveyspalvelut voidaan järjestää erikseen perustettavan yhtiön kautta.

Hykyn yhtymähallitus merkitsi toiveen tiedoksi, mutta jatkaa kilpailuttamisen valmistelua.

– Hyky tuntuu olevan asiassa hyvin päättäväinen, eikä neuvotteluvaraa asiassa näytä olevan, Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä toteaa.

Määtän mukaan kunta olisi halunnut aikalisän, jonka aikana voi pohtia ja neuvotella yhdessä, miten työterveyshuollon palvelut on järkevä järjestää.

– Meidän on nyt pohdittava, miten työterveyshuollon kilpailuttamisen kanssa menetellään. Jos emme lähde mukaan, meidän on joka tapauksessa kilpailutettava palvelut itse, koska kuntayhtymä ei niitä enää jatkossa järjestä, Määttä toteaa.

 

Myös Ypäjän kunnanhallitus sai pari viikkoa sitten eteensä pohjaesityksen, jossa ehdotettiin kilpailuttamistoimien keskeyttämistä. Asia kuitenkin palautettiin äänestyksen jälkeen tuloksella 7–0 uudelleen käsiteltäväksi.

Ypäjän kunnanjohtaja Sam Vuorinen ja Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson eivät halua kommentoida kilpailuttamisasiaa ennen kuin kumpikin kunta on päättänyt oman kantansa. Tammelassa kilpailuttamista ei ole käsitelty kunnanhallituksessa vielä lainkaan.

– Asia tulee käsiteltäväksi vielä tämän vuoden aikana, Larsson lupaa. FL

Järjestämistapa muuttuu

Työterveyslain muutoksen mukaan kuntayhtymät ja kunnat eivät voi 1.1.2019 alkaen järjestää työterveyshuollon palveluja yrityksille kunnallisena palveluna. Kunnat voivat edelleen järjestää työterveyshuollon palvelut omalle henkilöstölleen.

Jatkossa vastuu työterveyshuollon palveluista siirtyy kunnilta maakunnille.

Forssan seudulla neljän kunnan työterveyshuollon palvelut on tähän asti järjestänyt Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä.

Hykyn työterveyshuolto

FSHKY:n työterveyshuollon asiakkaana on yhteensä 598 yritystä tai muuta työnantajayhteisöä.

Asiakkaita on noin 5000.

Henkilökuntaa on yhteensä 16.

Näin asia etenee:

FSHKY kilpailuttaa työterveyshuollon palvelut julkisena hankintana neuvottelumenettelyllä. Seudun kunnilla on mahdollisuus olla mukana kilpailutuksessa.

Kilpailutuksen myötä nykyinen toiminta siirtyy palveluntuottajalle.

Vähimmäisvaatimuksiin sisältyvät mm. vaatimukset toimitilojen sijainnista (Forssa) ja asianmukaisuudesta, henkilöstön koulutuksesta, vastaanotolle pääsyn nopeudesta, aukioloajoista (8–16), tarjottavista etäpalveluista, henkilökunnan kielitaidosta, raportoinnista, ja laadunhallinnasta.

Vähimmäisvaatimusten täyttäminen on tarjouskilpailuun osallistumisen ehto.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic