Lounais-Häme Hämeenlinna

Työtilanteet ovat poliisikoiralle leikkiä, mutta välillä henkeä uhkaavia – Poliisikoirat saavat suojakseen uudet liivit

Poliisikoirien työturvallisuudesta huolehditaan vaaratilanteiden ennakkoarvioinnilla ja uusilla suojaliiveillä.

 

Poliisikoirat saavat tänä vuonna käyttöönsä uudet suojaliivit. Hämeenlinnan Poliisikoiralaitoksella uudet suojaliivit ovat olleet käytössä viime vuoden lopusta lähtien.

Liivit suojaavat poliisikoiran keskivartaloa ja sisäelimiä iskuilta, potkuilta, teräaseilta ja jopa ampuma-aseiden luodeilta.

– Täysin absoluuttista suojaa ne eivät anna, poliisikoiralaitoksen johtaja Joni Tonteri painottaa.

 

Alle kaksivuotias poliisikoira-oppilas Elo harjoittelee uusien liivien käyttöä. Se on saavuttanut lähes aikuisen malinois-uroksen massan, joten liivien hankinta koiralle on ajankohtaista.

Elo ei tunnu olevan liiveistä moksiskaan, vaan kuuntelee korva tarkkana ohjaajansa vanhempi konstaapeli Juha-Pekka Huttusen käskyjä.

– Liivit ovat koiralle yleensä kertahankinta. Niissä on kahva, josta koiraa voidaan tarvittaessa nostaa ja liiveihin voi liittää esimerkiksi kameran, Huttunen avaa.

 

Vaikka poliisikoiran työtehtäviin liittyy aina työtapaturmariski, sattuu loukkaantumisia eniten koulutustilanteissa ja harjoituksissa. Liukkaat alustat ja korkeat paikat voivat olla petollisia aktiivisten koirien koulutustilanteissa.

Tästä johtuen Huttunen varoo, ettei Elo riehaannu uudet painavat liivit päällään ja riko samalla itseään.

– Aiemmin poliisikoirilla oli kovempia suoritusvaatimuksia. Koiran piti ylittää jokin este päästäkseen poliisikoiraksi. Tänä päivänä ei enää sellaisia rajoja haeta, Tonteri kertoo.

Poliisikoiran kouluttamisessa vaalitaan koiran ja ohjaajan välistä toimivaa suhdetta ja koiraa koulutetaan positiivisella vahvistamisella, kehuilla ja palkinnoilla. Koulutus on eläinlähtöistä ja siinä otetaan huomioon, että koira voi hyvin koulutuksessa.

– Harjoitukset ovat pääosin leikkiä ja sitähän ne vakavammatkin työtilanteet ovat koiralle, Tonteri sanoo.

 

Myös varsinaisissa työtehtävissä poliisikoiraa suojellaan ennakoivasti ja tapauskohtaisilla tilannearvioilla.

Sitä ei laiteta tehtävään, jos vaara loukkaantumiseen on suuri.

– Ammattitaitoiset ohjaajat osaavat arvioida tilanteen niin, etteivät laita koiraa surmansuuhun, ellei kyseessä ole äärimmäisen poikkeuksellinen tilanne kuten ihmishengen pelastaminen, Tonteri sanoo.

Usein riittää, että poliisi varoittaa vastapuolta koiran käyttämisestä ja seuraamuksista. Jo poliisikoiran hammaskalusto ja uhkaava haukku toimii usein riittävänä pelotteena.

Tonterin mukaan yhdellä poliisikoiralla on keskimäärin vuosittain jäljestystehtäviä ja kiinnioton turvaamisia 30–50, voimankäytön ja etsinnän tehtäviä 20-30 ja huume-etsintöjä reilu sata.

– Jos poliisikoira pystyy pelastamaan yhdenkin ihmishengen, se on jo riittävän kustannustehokasta ja arvokasta, Tonteri korostaa. HÄSA

 

Poliisikoirien työtapaturmia

Elokuussa 2016 Loviisassa poliisikoira Börje sai kiinniottotilanteessa useita puukoniskuja. Börje kuntoutui hyökkäyksestä. Börjen tapaus vauhditti poliisikoirien suojavarusteiden hankintaa.

Poliisikoira Pulttia ammuttiin tammikuussa 2012 Varkaudessa päähän. Koira toipui hyökkäyksestä.

Kesäkuussa 2002 Vaasassa poliisikoira Sakke sai puukoniskun kylkeensä kiinniottotilanteessa ja menehtyi.

Porvoolaiselle huoltoasemalle linnoittautunut mies ampui poliisikoira Xandon haulikolla heinäkuussa 2002.

Syyskuussa 2001 mies ampui Kuusankoskella poliisikoira Heroa piiritystilanteessa. Koira jouduttiin lopettamaan.

Syyskuussa 2000 Korpilahdella murtomies iski poliisikoira Jassea retkikirveellä. Koira selvisi hyökkäyksestä.

Lähteet: IS.fi, MTV.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic