Lounais-Häme Lounais-Häme

Työttömien määrä jämähti Forssan seudulla – Vanhat keinot eivät enää toimi

Positiivista Forssan seudun tilanteessa on se, että avoimia työpaikkoja kyllä löytyy. Niihin pitäisi vain löytää sopivat tekijät. Kuva: Tapio Tuomela
Positiivista Forssan seudun tilanteessa on se, että avoimia työpaikkoja kyllä löytyy. Niihin pitäisi vain löytää sopivat tekijät. Kuva: Tapio Tuomela

Työttömien määrä väheni vuoden takaisesta lähes koko Suomessa, kun tarkastellaan syyskuun lopun tilastoja. Eniten työttömyys laski Varsinais-Suomessa (-9%) ja Hämeessä (-7%). Kokonaistyöttömyyden laskun lisäksi työttömyys väheni Hämeessä maan keskiarvoa nopeammin myös nuorisotyöttömyyden, yli 50-vuotiaiden työttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden osalta.

Hämeenlinnan seudulla työttömyys laski vuoden takaisesta 9 prosenttia, Riihimäen seudulla 11 prosenttia.

Hämeen hyvä vauhti ei kuitenkaan näy Forssan seudulla. Seudulla oli syyskuun lopussa reilut 1 200 työtöntä hakijaa, mikä on miltei täsmälleen sama määrä kuin vuosi sitten. Jokioisilla ja Ypäjällä työttömiä oli muutama vähemmän kuin vuotta aiemmin, Forssassa, Humppilassa ja Tammelassa työnhakijoiden määrä oli puolestaan kasvanut muutamalla ihmisellä.

 

Forssan työllisyys- ja hyvinvointipalvelujen päällikön Jaakko Leskisen mukaan tilanne kertoo työvoiman kohtaanto-ongelmasta.

– Keskimäärin työvoiman osaaminen ei vastaa yritysten tarvetta. Se vaatii sekä työnhakijoilta että yrityksiltä uudenlaisia avauksia koulutuksen ja rekrytointien suhteen. Positiivista on, että avoimia työpaikkoja oli elokuussakin ilmoitettu enemmän kuin vuosi sitten.

Forssan seudulla on järjestetty muutaman viime vuoden aikana runsaasti räätälöityjä rekrykoulutuksia, joiden kautta yritykset ovat saaneet itselleen tarvitsemaansa työvoimaa. Leskisen mukaan rekrykoulutus on kortti, joka yrityksen kannattaa kääntää, jos on haasteita löytää sopivaa työvoimaa.

– Siihen on saatavilla laadukasta tukea paikalliselta koulutuksenjärjestäjältä. Toimialasta ja yrityksen tavoitteista riippuen se voi olla erittäin toimiva malli.

 

Luitko tämän: Työttömien määrän väheneminen on tuonut positiivisen ongelman Forssan seudulle: Työvoiman puute hidastaa jo kasvua

 

Forssan seudulla tehdään laaja-alaista yhteistyötä työttömyyden vähentämiseksi.

– Yrityskehitys, koulutuskuntayhtymä ja työllisyyspalvelut toimivat verkostona. Mistä tahansa kulmasta kun meihin ottaa yhteyttä, ohjataan varmasti oikeaan suuntaan ja pyritään löytämään ratkaisu, Leskinen kannustaa.

Leskinen on varovaisen toiveikas tulevaisuuden suhteen. Tulevaisuuden ennustaminen on hankala laji, mutta tämän verran työllisyyspäällikkö uskaltaa luvata:

– Kyllä me vuoden päästä olemme hiukan paremmassa tilanteessa.

 

Varsinais-Suomessa työttömyys laski siis maakunnista kaikkein eniten. Somerolla työttömyysprosentti oli syyskuun lopussa 6,2. Se sijoittuu maakunnassa reilusti keskiarvon alapuolelle, sillä koko Varsinais-Suomessa työttömien osuus työvoimasta on 7,9 prosenttia.

Työttömiä työnhakijoita Somerolla oli syyskuun lopussa noin 230, joista puolet on yli 50-vuotiaita. Alle 25-vuotiaita työttömistä on 35.

Pirkanmaa oli yksi harvoista maakunnista, joissa työttömien työnhakijoiden määrä lisääntyi. Urjalassa määrä oli kuitenkin laskussa, sillä syyskuun lopussa työttömänä oli 177 urjalalaista, mikä on 9 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten. Vajaa puolet työttömistä on yli 50-vuotiaita. Alle 25-vuotiaista työttömänä oli Urjalassa 32 ihmistä.

Urjalan työttömyysprosentti, 8,9, on Pirkanmaan korkein Tampereen (10,8) jälkeen.

Työttömiin työnhakijoihin on laskettu myös syyskuun lopussa lomautettuna olleet. FL

 

Aiheesta aiemmin: Työvoimapula vaivaa useita aloja Forssan seudulla – Ravintola avautui tuskastaan somessa

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic