Lounais-Häme

Työttömien määrän väheneminen on tuonut positiivisen ongelman Forssan seudulle: Työvoiman puute hidastaa jo kasvua

Forssan seudulla työttömyys on vähentynyt tasaisen varmasti. Osalla yrityksistä on jo vaikeuksia löytää työvoimaa, vaikka hakijalta ei odotettaisi tiettyä tutkintoa.
Fokor on rekrytoinut vuoden sisään yli kymmenen uutta työntekijää, mutta helppoa uusien tekijöiden löytäminen ei ole aina ollut. Jukka Kiljunen kokosi perjantaina yrityksen tehtaalla tasoja perävaunuun. Kuva: Lassi Puhtimäki

Työllisyystilanne Forssan seudulla on jo parempi kuin Hämeenlinnassa, Hämeen te-toimiston yrityspalveluiden asiantuntija Jari Lartama kertoo.

Kun marraskuussa 2015 Forssan seudun työttömyysprosentti oli 12,5 ja työttömien työnhakijoiden määrä 2 054, marraskuussa 2018 vastaavat luvut olivat 8,3 ja 1 479. Hämeenlinnan seudulla työttömyysprosentti oli vuoden 2018 marraskuussa 8,7 ja Lahden seudulla 11,5.

– Isoja muutoksia hyvään suuntaan on näkyvissä, Forssan seudulla on ollut hyvä pöhinä, Lartama toteaa.

Eniten uusia työpaikkoja seudulla on auennut valmistavaan teollisuuteen, mutta myös palvelusektorilla on riittänyt töitä. Yrityskehittäjä Timo Kärkkäinen Forssan Yrityskehityksestä toteaa, että työttömyystilanne alkaa pikkuhiljaa olla jo siinä pisteessä, että työntekijöitä ei kaikkiin tehtäviin seudulta löydy tai ainakin sopivien työntekijöiden löytäminen on aiempaa huomattavasti hankalampaa.

– Kohtaanto-ongelma on olemassa, kun nyt valinnanvarakin työmarkkinoilla on pienempi. Työvoiman saatavuuden ongelma on kuitenkin koko maan teema, Kärkkäinen sanoo.

– Tämä on kuitenkin positiivinen ongelma.

Kärkkäinen toteaa, että osassa yrityksiä tekijöiden puute on jopa hidastanut yrityksen kasvua.

– Kyllä se ikävä kyllä pitää paikkansa. Yritykset joutuvat välillä miettimään työvoimatilanteen vuoksi tarkkaan, että uskalletaanko esimerkiksi antaa jostain urakasta tai työstä tarjous. Sitä mietitään tarkasti, että mitä töitä pystytään pyörittämään, Lartama vahvistaa.

Forssassa kuljetuskaluston koreja valmistavan Fokor oy:n tehdaspäällikkö Mikko Matilainen kertoo, että yritys on rekrytoinut viimeisen vuoden aikana yli kymmenen uutta työntekijää.

Matilainen sanoo, että tekijöiden löytäminen on ollut ajoittain haastavaa.

– Meillä ei edes ole kovin suuret kriteerit: kunhan on hyvä tyyppi ja halukas tekemään, niin on meille tervetullut. Mitään tiettyä koulutusta emme vaadi taustalta, Matilainen sanoo.

– Ehkä meitä ei tunneta riittävän hyvin, jotta meille haettaisiin, Matilainen arvelee.

Fokorilla kootaan kuljetuskaluston koreja. Työn touhussa Toni Niemelä (oik.) ja Ismo Tikkanen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Etenkin teollisuudessa osaa yrityksistä vaivaa juuri se, että yritystä, alaa tai työn vaatimuksia ei tunneta tarpeeksi hyvin. Tässä ongelmassa pyrkii auttamaan tammikuun lopussa järjestettävä Tekijä 2019 -tapahtuma, jossa Fokorkin on paikalla.

– Tapahtuman tavoite on nimenomaan työntekijöiden ja -hakijoiden kohtaaminen, Ohjaamo Forssan palveluohjaaja Laura Orttenvuori sanoo.

Teräsrakenteisiin keskittyvä jokioislainen Pajakallio oy on onnistunut löytämään itselleen sopivia työntekijöitä viime aikoina hyvin, mutta yritys on silti yksi paikalle saapuvista näytteilleasettajista.

– Haluamme työpaikkana näkyä mahdollisille työntekijöille. Tällä hetkellä avoimia paikkoja ole, mutta haluamme, että meidät tunnettaan tulevaisuudessakin, Pajakallion toimitusjohtaja Marko Maskulin sanoo. FL

 

Lue myös: Kesätyöhaku kuumenemassa – Hämeenmaa palkkaa tuhat kesätyöntekijää

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat