Lounais-Häme Forssa

Työttömyys kääntyi nousuun Forssassa – Muutoksen aiheuttajana yhdet laajat lomautukset

Forssan heikentynyttä tilannetta selittää lomautukset yhdellä tehtaalla. Koko seudun mittakaavassa työllisyyskehitys parani edelleen.
Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan pitkään jatkunut hyvä työllisyyskehitys otti takapakkia maaliskuussa, selviää Hämeen ely-keskuksen maaliskuun työllisyyskatsauksesta.

Vuodentakaiseen verrattuna työttömien määrä Forssassa oli noussut 16:lla. Työttömiksi lasketaan myös lomautetut, joten Forssan tilanteen käänsi negatiiviseksi Parmarinen lomautukset, jotka koskevat 70 työntekijää.

Työttömien kokonaismäärä Forssassa on nyt 804, kun lukema vuotta aikaisemmin oli 788. Hämeen ely-keskuksen alueella työttömyys paheni myös Humppilassa ja Sysmässä. Humppilan suunta oli laskeva myös helmikuussa.

Hämeen muissa kunnissa työllisyyskehitys jatkui positiivisena. Forssan seudun matalin työttömyysaste on edelleen Tammelassa 6,6. Ypäjällä työttömiä on 6,9, Jokioisilla 8,4, Humppilassa 10,3 ja Forssassa 10,9 prosenttia työvoimasta.

Varsinais-Suomeen kuuluvan Someron työttömyysaste on 7,3 prosenttia, Pirkanmaahan kuuluvan Urjalan 10,3.

Lue Pekka Ekholmin tammikuinen arvio työllisyyden kehityksestä

Palvelujohtaja Marja-Leena Muuri tarkastelee Forssan ja koko seudun lukuja tarkemmin ja toteaa, ettei suurempaan huoleen ole vielä aihetta.

– Jos katsotaan meille ilmoitettujen avoimien työpaikkojen määrää, on se edelleen kasvanut vuodentakaiseen verrattuna. Pitkäaikaistyöttömien määrä on puolestaan edelleen laskussa, Muuri sanoo mutta löytää selkeän huolenaiheen nuorten työttömyydestä.

Alle 25-vuotiaiden työttömien osuus on kasvanut Forssassa 3,6 prosenttiyksiköllä ja oli maaliskuussa 16,4 prosenttia. Muuri muistuttaa, että nuorten työllistäminen vaatii usein moniammatillista yhteistyötä.

Työttömien osuus työvoimasta oli maaliskuussa koko maassa 9,1 prosenttia. Työttömien osuus työvoimasta vaihteli ELY­-keskuksittain Pohjanmaan 6,6 prosentista Pohjois­Karjalan 12,6 prosenttiin. Hämeen työttömyysaste oli maaliskuussa 10,3 prosenttia.

Työttömyysaste oli Kanta-Hämeessä 8,3 prosenttia eli huomattavasti parempi kuin naapurimaakunta Päijät-Hämeen 12,0. Muihin maakuntiin verrattuna Kanta-­Hämeen työttömyysaste oli viidenneksi matalin ja Päijät-­Hämeen toiseksi korkein.

Kanta-­Hämeessä oli maaliskuun lopussa 6 607 työtöntä työnhakijaa, mikä oli 852 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kun Kanta-Hämettä tarkastelee seutukunnittain, parhaiten menee Riiihimäen seudulla, missä työttömyysaste oli 6,5. Hämeenlinnan seudulla työttömiä on 8,8 ja Forssan seudulla 9,3.

Forssan seudun työttömien määrä laski kahdella prosentilla edellisvuoden maaliskuuhun verrattuna.

 

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 13.45.

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic