Lounais-Häme

Työttömyyskorvauksia huijanneille tuomiot – forssalaismies ja riihimäkeläisnainen saivat väärin perustein kymmeniä tuhansia euroja

Forssalaismies nosti tukia vaikka sai palkkaa. Riihimäkeläisnainen salasi eläkkeensä työttömyyskassalta.

Kaksi perusteettomasti työttömyyskorvauksia itselleen hakenutta henkilöä on saanut tuomion petosrikoksista.

Molemmat saivat kahden vuoden aikana aiheettomasti noin 28 000 euron edestä korvauksia.

 

Palkallisessa harjoittelussa ollut forssalaismies sai työttömyyskorvauksia lähes 28 000 euroa vuosina 2012–2014.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi vuonna 1984 syntyneelle forssalaismiehelle viime perjantaina kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä petoksesta. Väärin perustein maksetut tuet ulosmitataan miehen palkasta.

Mies kertoi tienneensä, ettei hänellä ollut oikeutta korvauksiin ja että korvaukset tultaisiin perimään takaisin. Hän kuitenkin kiisti tahallisuuden, sillä Kelan verkkolomakkeessa ei ollut erikseen kohtaa palkalliselle työharjoittelulle. Mies kertoi yrittäneensä soittaa Kelaan pari–kolme kertaa asiasta.

Oikeus piti tekoa törkeänä, sillä mies oli kahden vuoden aikana täyttänyt lukuisia hakemuksia, joiden tiedot hän oli vakuuttanut oikeiksi.

Miehen maksettavaksi lankesi myös 400 euron uhkasakko, sillä hän jätti saapumatta ensimmäiseen oikeudenkäyntiin lokakuussa.

 

Työttömyyskassasta väärin perustein lähes 28 000 euroa vuosina 2015–2017 saanut riihimäkeläisnainen sai maanantaina kuuden kuukauden ehdollisen tuomion Hyvinkään käräjäoikeudessa.

Vuonna 1955 syntynyt nainen ei ollut ilmoittanut ansiopäivärahaa hakiessaan, että hän sai samaan aikaan myös lisäeläketurvan mukaista vanhuuseläkettä. Hän oli hakemuksessa vakuuttanut, ettei hän saa eläkettä tai muita sosiaalietuuksia.

Nainen kertoi oikeudessa, että erehdys sattui ensimmäisessä korvaushakemuksessa vuonna 2015 ja jatkohakemukset hän teki vain vahvistamalla alkuperäiset tiedot. Nainen kertoi pitäneensä hakemuskaavaketta tulkinnanvaraisena.

Naiselle annettiin kuuden kuukauden ehdollinen tuomio ja aiheetta maksetut korvaukset peritään takaisin. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

27.2.2020

Uusimmat