Lounais-Häme

Työttömyysvakuutusmaksua aiotaan alentaa - osa työmarkkinajärjestöistä toivoi pienempää alennusta

Helsinki
30.08.2018, 20:54

Kotimaa

Työttömyysvakuutusrahasto (TVR) esittää sosiaali- ja terveysministeriölle työttömyysvakuutusmaksujen määriin alennuksia. Kokonaismaksua esitetään alennettavaksi 0,8 prosenttiyksiköllä.
TVR:n hallintoneuvosto vahvisti rahaston hallituksen toissapäiväisen esityksen työttömyysvakuutusmaksujen alentamisesta.
Näin ollen ensi vuonna palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu olisi 1,5 prosenttia ja työnantajamaksu keskimäärin 1,5 prosenttia palkoista. Alemmaksi työnantajamaksuksi TVR esittää 0,50 prosenttia ja ylemmäksi maksuksi 2,05 prosenttia palkoista.
Eduskunta säätää työttömyysvakuutusmaksujen tasosta vuosittain lailla.
Vauhdilla parantunut työllisyystilanne on luonut tilaa työttömyysvakuutusmaksujen alentamiseen.

Työmarkkinajärjestöillä kiistaa alennuksen määrästä

Alennuksen suuruudesta on ollut vääntöä työmarkkinajärjestöillä. SAK ja STTK ovat ajaneet maksuihin pienempää alennusta kuin työnantajapuoli ja Akava. Pienempiä alennuksia halunneet olisivat toivoneet suurempaa puskurirahastoa. Asiasta äänestettiin tiistaina TVR:n hallituksessa.
TVR:n toimitusjohtajan Janne Metsämäen mukaan myös hallintoneuvosto äänesti asiasta ja siitä käytiin keskustelua. Äänestyksessä oli sama jakauma.
Metsämäen mukaan alennus perustuu arvioon siitä, miten talous ja työllisyys kehittyvät. TVR:n talousarvion mukaan työttömyysaste on tänä vuonna keskimäärin 7,7 prosenttia ja seuraavana vuonna 7,5 prosenttia.
Metsämäki ei ota toimitusjohtajana kantaa järjestöjen kannanottoihin alennusten suuruudesta, mutta sanoo, että talousarvion mukaisesti puskuria kertyy maltillisesti myös ensi vuonna.
– Talousarviomme mukaan meille kertyisi ensi vuonna tällä maksunalennuksella puskuria 335 miljoonaa, Metsämäki sanoo.

STT

Uusimmat

Fingerpori

comic