Lounais-Häme Forssan seutu

Työvoimapula vaivaa useita aloja Forssan seudulla – Ravintola avautui tuskastaan somessa

Ravintola- ja suurtalousala, sosiaali- ja terveysala sekä metalliteollisuus kaipaavat osaajia Forssan seudulla.
Ravintola Martina Forssaan etsittiin kokkia jo koko kesän ajan, ja haku on jatkunut yhä syksyn tullen. Kuva: Tapio Tuomela
Ravintola Martina Forssaan etsittiin kokkia jo koko kesän ajan, ja haku on jatkunut yhä syksyn tullen. Kuva: Tapio Tuomela

Työvoimapula vaivaa Forssan seudulla etenkin sosiaali- ja terveysalaa sekä metalliteollisuutta. Ravintola-ala ja elintarviketeollisuus kuuluvat myös niihin aloihin, joille on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa. Näin sanoo työnvälitys- ja yrityspalveluiden palvelujohtaja Pekka Voutilainen Hämeen TE-toimistosta.

– Forssan seudun tuoreen ammattibarometrin mukaan seudulla on pulaa esimerkiksi elintarviketeollisuuden prosessityöntekijöistä, hammaslääkäreistä, hitsaajista ja kaasuleikkaajista, koneenasettajista ja koneistajista, konetekniikan erityisasiantuntijoista, kuulontutkijoista, puheterapeuteista, lastentarhanopettajista, lähihoitajista ja psykologeista, Voutilainen listaa.

Voutilaisen mukaan esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla ja metallialalla on kärsitty työvoimapulasta jo pitkään. Forssan seudun ja Hämeen tilanne ei myöskään suuremmin eroa koko valtakunnan tilanteesta.

– Ravintola- ja suurtalousala kuuluvat Forssan seudulla ja laajemmin Hämeessä ja koko valtakunnassa myös niihin aloihin, joilla kärsitään työvoimapulasta. Kokeista on suurin pula pääkaupunkiseudulla ja Lapissa, jossa tilanne on haasteellinen matkailualan kausivaihtelun takia, Voutilainen sanoo.

Voutilaisen arvion mukaan ravintola-alalla on pulaa nimenomaan osaavasta työvoimasta ja haasteellisuutta lisää, että joissakin työpaikoissa edellytetään osaamista tietystä etnisestä keittiöstä.

 

Lue myös: Taustalla työvoimapula: Saatavuusharkinta vapautetaan Hämeessä maanrakennusalalla ja rakennusalalla

 

Forssan seudulla ja Hämeessä kaivataan myös rakennusalan ja kuljetusalan työntekijöitä, ja ICT-alalla on pulaa ohjelmisto- ja sovelluskehittäjistä.

– Insinööreistä on krooninen pula Forssan seudulla ja Hämeessä. Syynä voi olla, ettei seudulla ole riittävästi alan koulutusta tai seutu ei ole tarpeeksi houkutteleva, jotta insinöörit jäisivät alueelle töihin.

Voutilainen kertoo, että työvoimaa on vaikea saada myös siivousalalle. Työntekijöiden löytäminen on haasteellista, koska alaa ja sen palkkatasoa ei koeta erityisen houkuttelevaksi.

 

Luitko tämän: Oppisopimuskoulutuksen suosio on kasvussa – Erityisen suosittu työvoimapulaa potevilla aloilla

 

Voutilainen toteaa, että osaavan työvoiman löytäminen voi vaatia työnantajalta pitkäjänteistä työtä. Työntekijöiden löytämiseen vaikuttavat palkan ja tarjottujen työolojen lisäksi yrityksen maine. Houkuttelevuuden osatekijä on myös alue, jolla yritys toimii.

– Yrityksen kannattaa olla yhteydessä oppilaitoksiin ja etsiä sitä kautta harjoittelijoita. Kesätyöntekijöitä kannattaa myös palkata. Nämä voivat toimia sisääntuloammatteina, joiden kautta yritys saa myös pysyvää työvoimaa.

Voutilaisen mukaan TE-toimisto pyrkii vastaamaan työvoimapulaan järjestämällä työvoimakoulutusta ja yritysten kanssa yhteistyössä rekrytointikoulutusta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

3.6.2020

Fingerpori

comic