Lounais-Häme Ypäjä

Tyrinselän tuulivoimapuisto valmistuu aikataulussa - Kolmen viikon sisällä kaikki voimalat ovat pystyssä

Kolmen viikon sisällä kaikki Tyrinselän tuulivoimapuiston neljä uutta voimalaa on saatu pystytettyä. Menee kuitenkin loppusyksyyn, ennen kuin alueelle päästetään yleisöä.
Tyrinselän puiston kaksi uutta tuulivoimalaa on jo pystyssä. Kolmas nousee näinä päivinä ja viimeinenkin kolmen viikon sisällä, kertoo projektipäällikkö Markku Kortteisto. Kuva: Marianna Langenoja / FL
Tyrinselän puiston kaksi uutta tuulivoimalaa on jo pystyssä. Kolmas nousee näinä päivinä ja viimeinenkin kolmen viikon sisällä, kertoo projektipäällikkö Markku Kortteisto. Kuva: Marianna Langenoja / FL

Yli viisi metriä leveä kuorma valuu Tyrinselän tuulivoimapuiston hiekkatietä pitkin. Sen perässä köröttelee toinen samanmoinen. Näky ilahduttaa tien reunalla seisovaa puiston projektipäällikköä Markku Kortteistoa. Tätä onkin jo odotettu.

Tyrinselän seitsemännen tuulivoimalan tornin kaksi lohkoa on nyt saapunut perille. Kortteisto voi olla lähes varma siitä, että tuulivoimala numero seitsemän saadaan pystyyn vielä tämän viikon aikana.

Aikataulussa on jälleen kerran pysytty.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tyrinselälle kuljetetaan jatkuvasti valtavia komponentteja. Tässä saapuu yhden tuulivoimalan tornin yksi lohko. Torni koostuu viidestä lohkosta. Kuva: Marianna Langenoja / FL
Tyrinselälle kuljetetaan jatkuvasti valtavia komponentteja. Tässä saapuu yhden tuulivoimalan tornin yksi lohko. Torni koostuu viidestä lohkosta. Kuva: Marianna Langenoja / FL

350 kuormallista betonia

Tyrinselän tuulivoimapuistossa aloitettiin rakennushankkeen toinen vaihe viime vuonna. Toiseen vaiheeseen kuuluu neljän uuden tuulivoimalan rakentaminen. Ensimmäinen vaihe valmistui vuonna 2016. Silloinkin puistoon rakennettiin neljä voimalaa.

– Kahdeksaa voimalaa enempää sähköasemalle ei mahdu. Tyrinselkä tulee siis tänä vuonna valmiiksi, Kortteisto sanoo.

Toinen vaihe aloitettiin viime kesänä rakentamalla alueelle pari kilometriä tietä ja kunnostamalla kolme kilometriä, jotta pitkät ja painavat kuormat saadaan kuljetettua voimaloille. Sen jälkeen rakennettiin voimaloiden perustukset. 3 600 kuutiota betonia vastaa noin 350 betonikuormallista. Sen verran tarvittiin neljän voimalan perustuksiin.

Tänä keväänä ovat alkaneet näyttävämmät rakennustyöt. Puistoon ajetaan Saksasta rahdattuja rakennuskomponentteja toinen toisen perään ja sitä mukaa tuulivoimalatkin nousevat.

Kaksi uusista voimaloista on jo niin pitkälle valmiita, että niissä aloitettiin tällä viikolla sähköistykset. Se tarkoittaa, että voimalat voisivat teoriassa tuottaa sähköä markkinoille. Käytännössä tuotanto alkaa kuitenkin hieman myöhemmin, koska testaukset vaativat aikaa.

Kaikista uusista voimaloista viimeinen on vielä maan tasalla. Se sijaitsee Humppilan puolella ja on numeroitu voimala yhdeksäksi. Numero on hämäävä. Se kertoo vain siitä, että alueelle joskus suunniteltiin yhdeksää voimalaa, mutta voimala numero kahdeksan jätettiin suunnitelmista pois.

Roottorin napa makoilee vielä maassa

Kortteisto ajaa autollaan Humppilan puoleisen voimalan perustusten viereen. Hiekkakentällä lepää suuria komponentteja, joiden tarkoitusta ulkopuolinen ei pysty tunnistamaan.

– Tuo tuossa on roottorin napa. Siis se, johon tuulivoimalan lavat kiinnitetään, Kortteisto selittää ja osoittaa pyöreän muotoista, halkaisijaltaan noin viisimetristä elementtiä.

Kun roottorin napaan kiinnitetään lavat, sen halkaisija yltää 149 metriin.

Roottorin vieressä lepää konehuone. Se on se suorakulmion muotoinen osa, joka nostetaan lapojen ja roottorin navan taakse. Hieman kauempana maassa lepää vaihteisto, joka on peitetty pressulla.

– Komponenttien näkeminen näin läheltä kuvaa hyvin voimalan todellista kokoa. Kun komponentit on nostettu ylös, ne eivät enää näytäkään niin suurilta, Kortteisto selostaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Humppilan puoleinen voimala on vielä maan tasalla. Projektipäällikkö Markku Kortteisto esittelee voimalan roottorin napaa. Kuva: Marianna Langenoja / FL
Humppilan puoleinen voimala on vielä maan tasalla. Projektipäällikkö Markku Kortteisto esittelee voimalan roottorin napaa. Kuva: Marianna Langenoja / FL

 

Tuulivoimatyömaalla oikeastaan kaikki tuntuu olevan vähän liian suurta, niin myös budjetti.

Neljän tuulivoimalan rakennushanke vaatii 20 miljoonaa euroa. Silti työ on Kortteiston mukaan kannattavaa.

– Tuulivoima on tällä hetkellä halvin tapa rakentaa uutta energiantuotantoa. Tuulivoiman vahvuus on se, että energian lähde on ilmainen.

Kortteisto kuitenkin muistuttaa, että tuulivoimassakin on kyse pitkän ajan investoinnista. Hän ei paljasta, kuinka monta vuotta tarvitaan, että investoinnit on katettu. Sen verran hän kuitenkin kertoo, että Tyrinselän puisto tuottaa valmiina 110 000 megawattituntia sähköä vuodessa. Määrä riittää kattamaan 10 000:n sähköllä lämpenevän omakotitalon tarpeet.

Viidestä elementistä 140 metriä korkea torni

Kortteisto ajaa 1400 hehtaarin tuulivoimapuistossa tottuneesti. Hänelle Ypäjän metsät ovat hankkeen myötä tulleet tutuiksi. Niin ovat monet paikalliset ihmisetkin. Tuulivoimapuisto Tyrinselkä oy on vuokrannut puistoa varten maata noin 70 maanomistajalta.

– Haluamme pitää alueen melko suurena, jotta voimaloiden operoinnin vaikutukset jäävät vuokra-alueen sisäpuolelle.

Kortteisto pysäyttää autonsa tuulivoimalan numero seitsemän viereen. Voimalalla ovat rakennustyöt käynnissä.

Ensimmäisenä katse kiinnittyy yli sata metriä pitkään oranssiin nosturiin. Toinen hiekkatiellä madelleista lohkokuormista on pysäytetty sen eteen. Lohkon äärellä hääräilee työntekijöitä huomioliiveissään. He pesevät lohkosta tomut pois ja maalaavat kuljetuksessa tulleet jäljet. Vasta sen jälkeen lohko voidaan nostaa tornin jatkeeksi.

Vaatii viisi samankokoista elementtiä, ennen kuin torni on koko pituudessaan eli reilussa 140 metrissä.

– Mutta lohkojen asentaminen on vielä pientä. Lapojen ja konehuoneen nosto on haastavin vaihe, tuumaa vastaava työnjohtaja Aleksi Mäkelä, joka jää hetkeksi vaihtamaan Kortteiston kanssa kuulumisia ennen kuin siirtyy lounaalle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tuulivoimalan osat nostetaan paikoilleen yli 100 metriä korkealla nosturilla. Kuva: Marianna Langenoja / FL
Tuulivoimalan osat nostetaan paikoilleen yli 100 metriä korkealla nosturilla. Kuva: Marianna Langenoja / FL

Yleisö tervetullut mutta vasta myöhemmin

Voisi kuvitella, että urakka työmaalla etenee puuduttavan hitaasti, koska elementit ovat niin suuria. Työntekijöiden puheesta saa kuitenkin toisenlaisen käsityksen.

Tuulivoimapuisto Tyrinselkä oy:n tavoitteena on, että kolmen viikon päästä kaikki puiston tuulivoimalat ovat pystyssä ja tuottavat sähköä ainakin testaamista varten. Viimeinen silaus työmaalla tehtäisiin lokakuussa ja sen jälkeen alue voidaan avata normaaliin käyttöön.

– Toivotan kävijät lämpimästi tervetulleiksi puistoon sitten, kun alue ei ole enää työmaata. Olen huomannut, että mitä tutummaksi tuulivoimalat käyvät, sitä vähemmän ihmiset niihin kiinnittävät huomiota, Kortteisto sanoo.

– Joskin tällä seudulla tuulivoima näyttää olevan tuttua ja varsin hyväksyttyä. Korviini ei ole nimittäin kantautunut kielteistä palautetta hankkeemme toisesta vaiheesta, hän jatkaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic