Lounais-Häme

Tyykiblues monipuolisen rytmimusiikin juhlaa

Tyykibluesin 23. festivaali soitetaan lauantaina Forssan työväentalossa kuuden yhtyeen voimin.

Musiikkisalissa aloittaa Tina Bednoff & The Coctailers ja järjestyksessä seuraavat Pepe Ahlqvist, Jo´Buddy´s Trio Riot ja SaraLee. Entisessä Ravintola Sävelessä esiintyvät Jose Pineland´s Melancholy Monsters Trio ja The Hush. Josen taustalta löytyy forssalainen soitinrakentaja Juha ”Monster” Mäntymaa, The Hush saapuu lounaishämäläisiä viihdyttämään Salosta.

Melancholy Monsters Triossa soittavat kitaristi-laulaja Mäntymaan lisäksi veljekset Mika ja Pete Lepistö bassoa ja rumpuja. The Hushin kokoonpanon muodostavat kitaristi Sami Tammioja ja Lontoosta Suomeen kotiutunut basisti Donald Wright, jotka vastaavat myös laulusta, ja rumpali Kimmo Lilja.

Tina Bednoff & The Coctailers esittää tanssittavaa rhythm & bluesia ja myös rock´n rollia. Yhtyeen omaperäisen musiikin juuret ovat 1940 –1950 -luvuilla. Kuuluupa ohjelmistoon tulisia rumbarytmejäkin. Viime vuonna Suomen blueskriitikot valitsivat yhtyeen albumin Jump Sister Jump parhaaksi suomalaiseksi bluesjulkaisuksi. Albumin kustansi espanjalainen El Toro Records. Mutta miten kaikki alkoi?

-Aloitin varhaisteininä kitaransoiton ja laulamisen 1980-luvulla. Perheen perustaminen katkaisi harrastuksen, kunnes 2000-luvulla aloin taas kiinnostua musiikista. Honey Aaltosen ja Jussi Rantapuron kanssa bändipuuhat tulivat puheeksi, ja siitä alkoi Tina Bednoff & The Coctailers- tarina, kertoo Tina Bednoff ennen Tyykiblues-esiintymistä.

-Nykyisin bändissä soittavat minun ja kitaristi Rantapuron lisäksi pianisti Ville ”Tohtori” Tolvanen ja rumpali Jani Ahtiainen.

Keikkoja yhtye on tehnyt tasaiseen tahtiin Suomessa ja Virossa, keväällä oli kymmenen päivän kiertue Espanjassa. Uusi albumi ilmestyy lähiaikoina.

Pepe Ahlqvist ei paljon esittelyjä kaipaa. Ahlqvist on viihdyttänyt suomalaisia monipuolisella bluesmusiikillaan jo 40 vuoden ajan. Toisinaan Ahlqvist esiintyy soolona, kuten nyt Tyykibluesissa, toisinaan SF Bluesin jäsenenä. Erilaisia yhtyeitä on matkan varrella riittänyt. Viime vuonna Ahlqvistin albumi One Day Less valittiin Blues News -lehden äänestyksessä vuoden uusintajulkaisuksi, taakse jäi muun muassa John Mayall´s Bluesbrakers. Finnish Blues Society palkitsi Ahlqvistin elämäntyöpalkinnolla tammikuussa 2017. Tyykibluesissa Pepe oli viimeksi vuonna 2009 SF Bluesin riveissä.

Jo´ Buddy´s Trio Riotin taustalta löytyy kokenut bluesmuusikko Jussi Raulamo, joka on musiikillisen innoituksensa hakenut monilla vierailullaan Yhdysvaltojen syvässä etelässä.

-Musiikkimme pohjana on 1940–1970 -lukujen rhythm & blues ja rock´n & roll, kuten esimerkiksi Chuck Berryn musiikki. Soittovolyymimme on hiljainen, jotta musiikki svengaa moitteetta. Keikoille soittamme muiden musiikkia, mutta levyillämme on ollut omaa musiikkiani aina vuodesta 2001 alkaen, kertoo Raulamo soittamastaan musiikista.

-Soittotyyliämme luonnehdin rhythm & rolliksi sen rytmisen keinuvuuden vuoksi.

Kuluvana vuonna Jo´ Buddy´s Trio Riot on keikkaillut Suomessa ja Ruotsissa, viime vuonna tie vei Venäjälle, Hollantiin ja Saksaan. Yhdysvalloissa, Memphisissä, Jo´ Buddy esiintyi viimeksi viisi vuotta sitten. Los Angelesissa Jo´n Down Home King III oli John Fogertyn lämmittelybändinä. Yhteyksiä maailmalla löytyy. Kaikkiaan Jo´ Buddy esiintyy yli kymmenellä kokoonpanolla. Tyykibluesissa esiintyvässä Trio Riot-yhtyeessä soittavat Jo´n lisäksi Mitja Tuurala bassoa ja DHK III rumpuja. Yhtyeen uusi albumi ilmestyy lähipäivinä. Aikaisemmin Jo´ Buddy on esiintynyt Tyykibluesissa kaksi kertaa Down Home King III-kokoonpanolla.

SaraLee -yhtyeen musiikki on monipuolinen kimara rockabillya, rhythm & bluesia, rock´n rollia, jazzia ja swingiä. Yhtyeen nimi tulee laulusolisti, saksofonisti Saara Lehtomäestä, joka Kuopiosta maailmalle lähteneenä opiskelee parhaillaan laulunopettajaksi Kööpenhaminassa. Yhtyeessä soittavat lisäksi kitaristi Markus Tiiro, basisti Jari lehtomäki ja rumpali Kimmo Saarinen. Viime vuonna julkaistu albumi Queen of Your Heart on saanut hyvän vastaanoton ulkomaita myöten, Australiassa levy on päässyt erääseen tv-ohjelmaankin. Kaikki kappaleet ovat yhtyeen omia sävellyksiä. Ensimmäisenä suomalaisena yhtyeenä SaraLee on tehnyt levytyssopimuksen Rhythm Bomb Recordsin kanssa.

Fingerpori

comic