Lounais-Häme Forssa

Tyykikylän Demarit sai hyväksynnän – forssalaiset demarit kahteen yhdistykseen

SDP:n puoluehallitus hyväksyi keskusteluitta uuden puolueosaston Forssaan.
Forssassa on jatkossa kaksi SDP:n puolueosastoa. KUVA: Lassi Puhtimäki

Forssalaiset demarit jakaantuvat kahteen yhdistykseen. Asia varmistui torstaina, kun SDP:n puoluehallitus hyväksyi uudeksi puolueosastoksi ja samalla Hämeen piirin yhdistykseksi Tyykikylän Demarit ry:n.

Forssassa toimii jatkossa kaksi puoluejaostoa. Näistä suurempana jatkaa Forssan Työväenyhdistys ry. SDP:n järjestöpäällikkö Jenny Suominen huomauttaa, ettei useampi puolueosasto samassa kaupungissa ole mikään erikoinen asia. Esimerkiksi Ylöjärvellä toimii viisi puolueosastoa, suuremmissa kaupungeissa jopa 20. Kaikkiaan SDP:llä on lähes 800 puolueosastoa.

– Se on poikkeuksellista, että toinen puolueosasto lukee uuden perustamisesta lehdestä. Puolueen lähtökohta on, ettei irtaantumisia tapahtuisi, Suominen myöntää.

 

Aiheesta aiemmin: Hämeen piirihallitus yksimielisenä: Forssan demarit saavat jakautua

 

Forssalaisten demariyhdistysten tehtävänä on jatkossa sopia kunnallisjärjestön tehtävien hoitamisesta. Suomisen mukaan tehtävien hoidosta vastaa joko jäsenmäärältään suurempi puolueosasto tai molempien osastojen muodostama paikallistoimikunta. Päätöksiä ei tehdä sanellen, vaan asioista päätetään Suomisen mukaan yhdessä.

Kunnallisjärjestön tehtäviin kuuluu muun muassa päättää kunnallispoliittisista linjauksista ja tehdä henkilövalinnat.

– Käytännössä Forssassa ei muutu mikään, koska siellä ei ole tähänkään asti tehty ryhmäpäätöksiä. Valtuustoryhmillä ei ole SDP:n järjestörakenteessa virallista asemaa tai sääntöjä, vaan ne noudattavat kunnallispoliittista malliohjesääntöä, Suominen toteaa.

 

Myös kuntavaalien ehdokasasettelussa toimitaan joko yhdessä tai isomman jaoston johdolla riippuen siitä päätetäänkö Forssassa, että suurempi työväenyhdistys hoitaa kunnallisjärjestön tehtäviä, vai perustetaanko paikallistoimikunta. Forssassa käytännössä kaikki halukkaat pääsevät demarien listoilta ehdokkaaksi kuntavaaleihin.

Vaalien jälkeen joko paikallistoimikunta tai Forssan Työväenyhdistys kutsuu jäsenet koolle ja käynnistyy sisäiset paikkaneuvottelut. Luottamuspaikkojen jaon periaatteista sovitaan paikallisesti ennen vaaleja. Valtuustopaikat määräytyvät jatkossakin äänimäärien perusteella. Lautakunta- ja kunnanhallituspaikkoihin pääsääntöisesti vaikuttaa vaalissa saadut äänimäärät.

– Paikkajaon yhteydessä tunteet voivat nousta pintaan. Yleensä niihin liittyy jonkun pettymys, mutta paikat tulevat jaetuksi, Suominen sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

13.8.2020

Fingerpori

comic