Lounais-Häme

Uhkakuvista tuli esiopetuksen vahvuuksia

-Kun Axelin eskaria perustettiin Kehräämölle, suhtauduin siihen kielteisesti. Nyt nuorimmainen käy eskaria, eikä minulla ei ole enää mitään pahaa sanottavaa siitä, kertoo forssalainen äiti Inkeri Harju.

Hän kiteyttää Päiväkoti Axel Wahrenin esiopetukseen liittyvän ilmiön.

Perustamisvaiheessa eskaria vastustettiin melko laajasti, nyt sitä pidetään jopa edistyksellisenä esiopetuksen yksikkönä, joka kerää runsaasti kiitosta.

Mitä oikein tapahtui?

 

Monet forssalaiset ajattelivat vielä vuonna 2015, että yli sadan eskarilaisten ryhmä on aivan liian suuri.

Erityinen huoli oli siitä, että Kehräämöllä ei ole kunnollista omaa pihaa ja puistoon tai muualle leikkipaikalle pitää siirtyä jalan. Jos siirtymä tapahtuu sadan hengen ryhmällä, syntyy väistämättä vaaratilanteita. Myös Piippuaukion liikenne ja vieressä virtaava Loimijoki huolettivat.

Eskari perustettiin huolista huolimatta. Vuosi toiminnan aloittamisen jälkeen päiväkodinjohtaja Kirsi Laakso luki tyytyväisenä vanhemmilta saatuja palautteita. Ne olivat pääsääntöisesti myönteisiä.

-Vanhemmat huomasivat, että ulkona liikutaan reilun kymmenen lapsen ryhmissä ohjatusti, eikä vaaratilanteita muodostu. Piippuaukio osoittautui rauhalliseksi alueeksi, eikä joki ole liian lähellä, Laakso kertoo.

 

Uhkakuvat ovat nyttemmin muuttuneet jopa eskarin mahdollisuuksiksi.

Vanhemmat kehuvat sitä, että lapset oppivat liikennesääntöjä ja saavat aiempaa paremmat valmiudet kouluun.

Toimintaterapeutit kiittelevät esikoulun portaiden vaikutusta lasten fysiikkaan ja päiväkodinjohtajan mukaan hyötyliikunta lisääntyy, koska ulkoleikkipaikat eivät ole heti oven takana.

 

Axel Wahrenin eskarissa lapset hakevat itse ruoan linjastosta ja kantavat tarjottimen pöytään. He siis opettelevat ruokalassa tarvittavia taitoja jo esiopetusiässä, kun muut lapset harjoittelevat niitä vasta koulussa.

Eskarit jaetaan pienryhmiin sen mukaan, ketkä todennäköisesti tulevat koulussakin olemaan samalla luokalla. Lapsille järjestetään Wahren-opistossa kerhoja myös eskarin jälkeen. Tarjolla on englannin kielen opetusta, kuvaamataitoa ja musiikkikerhoa. Eskarin lähellä sijaitsevat myös museo, kirjasto ja tori, joita hyödynnetään arjessa.

-Eskarissa on todella aktiivinen meininki. Siellä tehdään paljon ja henkilökunta vaikuttaa motivoituneelta, Inkeri Harju kuvaa.

Axel Wahrenin eskari onkin mainio esimerkki siitä, että muutosta usein vastustetaan ennen kuin edes tiedetään, millainen muutos tulee olemaan.

-Eskarin sijainti on osoittautunut niin hyväksi, että emme tästä tilasta halua poistua, vaikka ne asettavatkin joitain rajoitteita, Kirsi Laakso sanoo. FL

 

Päiväkoti Axel Wahrenin eskari
Toimii päiväkodin kanssa samassa rakennuksessa Forssan Kehräämöllä.Esikoulua käy tällä hetkellä 118 lasta.Esikoululaiset on jaettu kahdeksaan ryhmään.Ryhmät on jaoteltu siten, että jokaiseen ryhmään kuuluu samassa koulussa aloittavia lapsia.Esikoulu perustettiin vuonna 2015. Päiväkoti siirtyi tiloihin hieman aiemmin.Kehräämön lähistöllä on päiväkotilapsille aidattu leikkipaikka. Esikoululaisten leikkipaikkaa ei ole aidattu.Molempiin leikkipaikkoihin siirrytään pienryhmissä ja parijonossa kävellen.Eskarin ruokala sijaitsee rakennuksen alakerrassa, ja sinne laskeudutaan portaita pitkin.

Uusimmat

Fingerpori

comic