Lounais-Häme Forssa

Uimaopettaja Liisa Ojala opettaa myös uimaopettajia – koulutusjaksot kolmipäiväisiä intensiivijaksoja: "Se on tiukka setti"

Vesihelmen uimaopettaja Liisa Ojala sanoo kouluikäisten forssalaisten uimataidon olevan hyvällä tasolla. Vasta omatoiminen uinti mahdollistaa uintitaidon kehittymisen.
Uimaopettaja Liisa Ojala sanoo Vesihelmen saavan kiitosta ympäri Suomea tulevilta uimaopettajilta valoisuutensa ja siisteytensä vuoksi.

Jokioislainen Liisa Ojala on ollut uimaopettajana Vesihelmessä vuodesta 2013. Hänellä on hyvä näppituntuma lasten uimataitoon.

– Forssalaislapset eskarilaisista kuudesluokkalaisiin pääsevät uimaan neljä kertaa vuodessa. Joka ryhmässä erottuvat veteen tottuneet taitavat uimarit ja heitä aremmat uimarit. Järjestämme opetusta tasoryhmissä, jotta kaikilla on mielekästä tekemistä altaassa, Ojala sanoo.

Lähikuntien koululaiset pääsevät harjoittelemaan uintia huomattavasti harvemmin. Esimerkiksi tammelalaiset 1-3 -luokkalaiset pääsevät uimaan Vesihelmessä neljä kertaa vuodessa mutta Jokiosilta vain kakkosluokka käy uintiretkellä. Tosin tämä ikäluokka käy uimassa kaikkiaan viisi kertaa vuoden aikana.

Kauempaa tulevien lasten uintireissujen järjestäminen on paljon hankalampaa järjestää kuin forssalaislasten, jotka voivat pistäytyä Vesihelmessä vaikka kävellen. Joissakin kunnissa uintimahdollisuutta koulupäivän aikana ei ole lainkaan esimerkiksi pitkien välimatkojen vuoksi. Lounaishämäläisten koululaisten asiat ovat siihen verrattuna hyvin.

Vesihelmessä on opissa tulevia uimaopettajia.

Eskarilaiset harjoittelevat uintia lämpimässä terapia-altaassa, kun taas pidemmällä olevat koululaiset harjoittelevat jo suuremmassa altaassa. Pienempiä Ojala opettaa olemalla itsekin altaassa, kun isompia lapsia voi opettaa ja ohjata uinnin saloihin altaan reunalta.

Kuudennella luokalla forssalaiskoululaisille järjestetään uimataitotesti. Testissä hypätään altaan reunalta veteen ja uidaan 200 metriä, josta 50 metriä selkää.

– Valtaosa eli noin 90 prosenttia lapsista selvittää testin. Yllättävän hyvin lapset kyllä ui. Ketään voi voi kuitenkaan pakottaa testiin, Ojala sanoo.

Kaikkiaan Vesihelmessä on neljä uimaopettajaa. Ryhmien etenemistä myös seurataan.

– Lasten oppimista on mukava seurata, Ojala sanoo.

Lapsia opetetaan uimaan leikin varjolla. Sukeltaminen muuttuu mielenkiintoiseksi, kun altaan pohjalta on sukellettava rannekoru tai legoja.

Luitko tämän:  Vesihelmessä kuvataan uimakoulua: Talsoilan Vesihirmut näyttävät pian telkkarissa uimisen mallia

Vesiturvallisuuskasvatus sekä vesipelastustaitojen opettaminen ovat myös tärkeä osa uimaopettajan työtä. Vesihelmessä em. taitojen harjoittelu monipuolistui, kun LähiTapiola Loimi-Häme lahjoitti opetuskäyttöön pelastusliivejä.

Ojala kouluttaa myös uimaopettajia. Hän toimii Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton kouluttajana Etelä-Suomen alueella. Ojala ohjaa Etelä-Suomen alueella kolmen viikonlopun mittaisia kolmipäiväisiä intensiivijaksoja, joiden aikana kurssilaisista tulee uimaopettajia, mikäli kurssivaatimukset täyttyvät.

– Se on tiukka setti, jossa aina oppii uutta aikuisten opettamisesta ja ryhmien toiminnasta. Kurssille tulevilta saa kuulla miten erikokoisissa uimahalleissa ympäri Suomea uimakoulut on järjestetty, Ojala sanoo.

SUH:n kouluttaja Ojala on ollut vuodesta 2014 lähtien. Liitolla on ympäri maata kaikkiaan noin sata kouluttajaa, jotka vievät mm. uimaopetuksen tasoa eteenpäin. Tehtävä on tärkeä, sillä uimataito kuuluu kansalaistaitoihin.

Samalla Ojala korostaa, että uimataidosta täytyy pitää kiinni. Vesihelmi järjestää edelleen uimakouluja myös aikuisille, joissa uimataitojaan voi käydä kehittämässä.

Uimaopettaja tarvitsee työssään myös kantavan äänen, sillä taustamelu Vesihelmessä tai yleensäkin uimahalleissa saattaa olla yllättävän kova.

Ojala haluaa vetää opetuksensa jämptisti ja reippaasti. Tilanteet ja ryhmä on pidettävä kiinni opetuksessa eikä muissa asioissa.

Vapaa-aikaansa Ojala ei vietä uima-altaassa, vaan hän ulkoilee ja käy ryhmäliikunnassa. Ojala itse oppi uimaan kuusivuotiaana perheen lomareissulla Mustanmeren rannalla Bulgariassa. Uimataito kehittyi edelleen kesäisin Mäkilammilla Forssan Vieremässä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.7.2020

Fingerpori

comic