Uimarin epäillään kuolleen rauskun pistoon, surffioppilas ja teini-ikäinen keihäskalastaja haihyökkäysten kohteina Australiassa

Sydney
18.11.2018, 10:49

Ulkomaat

Keski-ikäinen mies on kuollut Australiassa mahdollisesti keihäsrauskun pistoon. Keihäsrauskua tavataan trooppisissa vesissä, mutta vastaavia tapauksia sattuu harvoin.
42-vuotias mies oli lauantaina uimassa Lauderdalen rannan edustalla Tasmanian osavaltiossa, kun hän sai pistohaavan alavatsaansa, poliisi kertoi. Ystävät toivat miehen rannalle, mutta mies sai sydänkohtauksen eikä häntä pystytty elvyttämään.
Poliisin mukaan miehen vammat ovat samankaltaisia kuin rauskun aiheuttamat, mutta lisätutkimuksia tarvitaan tapahtuneen selvittämiseksi. Paikallisten asukkaiden mukaan mies kävi usein uimassa samassa paikassa.
Keihäsrauskulla on pyrstössä myrkkypiikki ja siinä väkäsiä, joita kala käyttää puolustautumiseen. Normaalisti pistos ei ole tappava.
Tunnetuin rauskun aiheuttama kuolemantapaus lienee reilun vuosikymmenen takaa. Vuonna 2006 australialainen seikkailija Steve Irwin sai surmansa satakiloisen keihäsrauskun iskettyä häntä piikillään rintaan. Krokotiilimiehenäkin tunnettu Irwin oli kuvaamassa luontodokumenttia Suurella valliriutalla.
Kuolemantapauksia tavallisempia ovat tilanteet, joissa matalassa rantavedessä kahlaava ihminen loukkaantuu astuttuaan rauskun päälle.

Hai sivalteli jalkoja

Australiassa on tapahtunut viikonvaihteessa myös kaksi haihyökkäystä.
Ensimmäisen kohteena oli surffausta opetellut 24-vuotias mies. Hän kahlasi vyötäröä myöten vedessä ja tunsi yhtäkkiä voimallisia sivalluksia jaloissaan. Mies sai hain puremista pahoja vammoja.
Hyökkäys tapahtui lauantaina Seven Mile Beach -nimisellä rannalla noin 130 kilometrin päässä Sydneystä. Tiedossa ei toistaiseksi ole, millaisesta haista oli kyse. Ranta suljettiin tapauksen jälkeen.
Toinen hyökkäys tapahtui sunnuntaina Pohjoisterritoriossa Australian pohjoisosassa. 17-vuotias poika kalasti keihäällä veneestä, kun hai haukkasi häntä käteen ja jalkaan. Pojan käteen tuli pahoja vammoja, ja hän menetti ilmeisesti paljon verta.
Australiassa on tapahtunut kahden viime kuukauden aikana useita haihyökkäyksiä. Maassa on käyty julkisuudessa keskustelua siitä, miten vastaavia tapauksia voitaisiin välttää, kun yhä enemmän ihmisiä hakeutuu rannoille vapaa-aikaa viettämään.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic