Lounais-Häme

Uimarit eivät joudu hytisemään juhannuksena, vesi silti helteillä virkistävän viileää myös Tammelan Kuivajärvellä

Pintavesien lämpötila on koko Suomessa lähellä ajankohdan keskiarvoa.
Saaren kansanpuistossa Tammelassa sijaitseva Kuivajärvi on luokiteltu erinomaiseksi uimarannaksi. Kuva: Petri Ojanen

Uimarit eivät joudu juhannuksena hytisemään normaalia kylmemmissä vesissä, mutta vesi on kuitenkin hellepäivinä virkistävän viileää. Suomen pintavesien lämpötilat ovat kautta maan lähellä ajankohdan keskiarvoa, kertoi hydrologi Merja Pulkkanen Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) torstaina.

– Sisävedet ovat kevään ja alkukesän ajan lämmenneet hyvin lähelle ajankohdan vuotuisten keskiarvojen tahtia. Nyt ei ole koettu esimerkiksi sellaista nopeaa vesien lämmön nousua kuin viime vuoden kesän alussa, Pulkkanen vertaa.

Alkava hellejakso kuitenkin tuo hänen mukaansa muutoksen myös tälle kesälle.

– Kesäkuun lopulla vedet voivat olla jo selvästi lämpimämpiä kuin ne ovat nyt.

Jos kesällä vältytään kovin lämpimiltä järvi- ja jokivesiltä, se osaltaan pitää kurissa leväkukintoja.

– Veden lämmön lisäksi levämäärään vaikuttaa kuitenkin myös muita tekijöitä, Pulkkanen täydentää.

Ääripäissä Tuusulanjärvi ja Kilpisjärvi

Syken torstaina julkaisemista tiedoista ilmenee, että mittauspaikoista korkein sisävesien lämpötila oli Tuusulanjärvessä Keski-Uudellamaalla. Siellä polskittiin 19,9-asteisessa vedessä, joka oli 0,8 astetta tuon paikan saman ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää. Myös ainakin Sysmässä Päijät-Hämeessä vesi oli Päijänteellä yli 19-asteista.

Tammelan Kuivajärvellä pintaveden lämpötila oli 17,5 astetta. Se oli 0,4 astetta pitkän ajan keskiarvoa kylmempää.

Kylmintä vesi oli mittauskohteista Lapissa Kilpisjärvellä. Suomen luoteiskulmassa järviveden lämpötila oli 6 astetta, kuitenkin hitusen ajankohdan keskiarvon yläpuolella.

Eniten päivämäärän keskiarvon alapuolella oli veden lämpötila Konneveden eteläosassa keskisessä Suomessa. Siellä vesi oli 13,6-asteista, minkä on 2 astetta alle ajankohdalle tavanomaisen.

Sen sijaan Lauritsalassa Saimaalla vesi oli torstaina 1,8 astetta paikan ajankohdan keskiarvon yläpuolella, 18,6 -asteista.

Uusimmat

Fingerpori

comic